RINER PROMOCIONA EL BARROC DEL SOLSONÈS


L’Ajuntament de Riner (el Solsonès) ha ampliat la seva oferta turística amb un paquet consistent en diverses visites a algunes de les joies del barroc i espais museístics de la zona, a més d’un dinar temàtic del segle XVIII. La proposta, iniciada aquest mes de setembre i batejada amb el nom de “Ruta del Barroc”, s’emmarca en el projecte Solsonès Barroc.


La Ruta del Barroc és una proposta que combina art, patrimoni, gastronomia, història i les vivències d’aquella època en una visita flexible i que es pot personalitzar. Es tracta d’una ruta guiada que comença al santuari del Miracle a les 11 del matí i al llarg d’unes set hores i mitja permet descobrir el retaule i altres parts del santuari, visitar l’Espai Barroc situat al mateix indret, dinar al restaurant del Miracle —assaborint la gastronomia del segle XVIII—, desplaçar-se a l’església de Sant Pere de Matamargó per admirar el retaule barroc i acabar a la Casa Museu de les Cases de Matamargó.

El centre neuràlgic d’aquesta ruta és l’Espai Solsonès Barroc, situat a la Casa Gran del Miracle, a Riner. L’espai situa el visitant en l’època barroca, tant en l’àmbit europeu com català, i mostra —a través de diferents sales amb plafons explicatius— què va representar i què va comportar aquest moviment, com també en quins contextos va sorgir i va desaparèixer. L’horari per a les visites no guiades va de dijous a dilluns de 10 a 18 h (cal dirigir-se al restaurant del Miracle). El centre fou creat pel Patronat de Turisme del Solsonès i l'Ajuntament de Riner, amb el suport de l'Agència Catalana de Turisme.

Cal dir que la creació de l'Espai Barroc va anar acompanyada de diverses actuacions a nou esglésies de la comarca —Lladurs, Sant Llorenç de Morunys, Pinell, Llobera, Pinós, la Molsosa i Riner— amb l'objectiu de fer visitables els seus retaules barrocs. Les persones interessades poden obtenir informació més detallada descarregant-se l’app de Solsonès Barroc: http://solsonesbarroc.cat.

Pel que fa a les Cases de Matamargó, és una masia del segle XIV convertida en un espai cultural on es pot veure, per mitjà d’un recorregut, com era la vida familiar d’una casa autosuficient al s. XIX.

La Ruta del Barroc es pot fer qualsevol dia, sempre amb reserva prèvia a l’Ajuntament de Riner o a l’Oficina de Turisme del Solsonès. Per a grups de més de 20 persones, el preu per persona és de 35 €; per a grups d’entre 15 i 20 persones, la tarifa és de 40 €; els infants de 5 a 14 anys paguen 25 € (en tots els casos amb el dinar inclòs). Per a grups inferiors a 15 persones cal demanar informació a l’Ajuntament de Riner.

Visites al santuari del Miracle
Els dissabtes, diumenges i festius, a partir de les 11.00 h, l’Ajuntament també ofereix visites al santuari del Miracle que permeten descobrir els secrets més ben guardats d’aquesta construcció, com ara el seu retaule barroc i la sagristia, el claustre del monestir, el prat de la Bassadòria i —de forma opcional— l’Espai Barroc del Solsonès.

La visita té un preu de 5 € (més 2 € opcionals per visitar l’Espai Barroc) i les entrades s’adquireixen al restaurant. Els grups d’un mínim de 12 persones poden concertar dia i hora de la visita a l’Ajuntament de Riner.

L’entrada a l’Espai Barroc sense visita al santuari té un cost de 4 € per als adults, 3 € per als jubilats i joves d’entre 10 i 15 anys, com també per a grups a partir de 10 persones. Per als menors de 10 anys la visita és gratuïta.

Aquesta iniciativa s’emmarca en la proposta Solsonès Barroc, una iniciativa del Consell Comarcal destinada a donar a conèixer els retaules, els santuaris, els edificis parroquials d’aquest estil i també els paisatges circumdants.

El barroc a Catalunya va proliferar especialment a les zones rurals i es caracteritza per la seva exuberància decorativa, destinada a impressionar els creients donant-los la imatge d'una església ostentosa davant l'austeritat de l'església reformista. El barroc té una de les seves màximes expressions en l’àmbit dels retaules i el Solsonès conserva el major llegat escultòric de l'època barroca de Catalunya.

El Solsonès conserva concretament cinc dels conjunts més importants del barroc a Catalunya, que són el santuari del Miracle de Riner, la capella de la Mare de Déu dels Colls, l’església de Sant Llorenç de Morunys, la capella de la Mare de Déu de la Mercè a la catedral de Solsona, l’església de Sant Pere de Matamargó de Pinós i l’església de Sant Pere de Madrona de Pinell de Solsonès.

Més informació:

Santuari del Miracle
Tel. 973 480 002
Web: www.santuarielmiracle.com/   

Oficina de Turisme del Solsonès
Tel. 973 48 23 10
Web: http://turismesolsones.com/