EL TREN DELS LLACS TANCA LA TEMPORADA AMB EL 99,41% D’OCUPACIÓ


El Tren dels Llacs, recorregut turístic i paisatgístic entre la ciutat de Lleida i la Pobla de Segur orientat bàsicament al turisme familiar, ha tancat la novena temporada amb 7.546 passatgers (un 4,6% més que els 7.213 viatgers de l’any anterior) i ha registrat una ocupació del 99,41%, amb la qual cosa la campanya ha estat molt exitosa i es demostra que el producte turístic està del tot consolidat.


La Generalitat de Catalunya, titular de la línia, ha mantingut aquesta campanya els cinc combois de passatgers, a més de la cafeteria. En aquesta novena temporada, que es va iniciar el 15 d’abril i ha finalitzat el 28 d’octubre, s’han fet 30 viatges (un més que l’any anterior), atès que a les 26 circulacions habituals amb el tren històric se n’han sumat dues més al juliol i altres dues a l’agost, que s’han dut a terme amb les noves unitats d’última generació del tren panoràmic de la línia i han permès fer el trajecte amb la màxima comoditat pel que fa a la temperatura i mantenir el caràcter turístic amb el tradicional pack de benvinguda, com també la resta d’elements que formen el viatge singular amb el Tren dels Llacs.

El Tren dels Llacs és un servei orientat al turisme familiar que consisteix en un recorregut amb ferrocarril entre Lleida i la Pobla de Segur, amb l’atractiu d’un paisatge singular i múltiples possibilitats lúdiques i gastronòmiques per als visitants al llarg del trajecte per les comarques del Segrià, la Noguera i el Pallars Jussà. El tren passa pels embassaments de Sant Llorenç, Camarasa, Cellers i Sant Antoni, voreja el riu Noguera Pallaresa i travessa els impressionants congostos de Terradets i Collegats.

El viatge amb el Tren dels Llacs inclou un pack de benvinguda format per diferents productes gastronòmics del territori, a més de l’actuació d’un grup d’animació durant el trajecte d’anada, i a la tornada s’ofereix un tast de coca de recapte a l’estació de Balaguer.

Els viatgers que han presentat el bitllet del Tren dels Llacs l’endemà de la seva circulació han pogut viatjar des de la Pobla de Segur fins a Balaguer o a Lleida amb el tren convencional, la qual cosa permet allargar l’estada dels viatgers abans de tornar a Lleida. A més, els visitants poden adquirir paquets turístics (visites guiades, tastos de productes locals, etc.) vinculats als principals recursos turístics del territori.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), la Direcció General de Turisme de la Generalitat, la Diputació de Lleida i l’ATM de l’Àrea de Lleida impulsen aquest servei del tren turístic, que recorre la línia històrica d’FGC de Lleida-la Pobla de Segur amb material mòbil de més de 50 anys remolcat per dues locomotores dièsel acoblades dels models 10817 i 10820, que es van construir l’any 1968 i que estaven concebudes per prestar serveis mixtos de línia i maniobres. Són conegudes també com “ie-iés”. El material remolcat està format per cinc cotxes d’època de la sèrie 6000.

Increment de passatgers amb el tren nou convencional

Durant el primer any d’explotació del servei ferroviari de la línia Lleida-la Pobla per part de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), el nombre de viatgers s’ha incrementat un 202%, amb 181.824 usuaris entre els mesos de juliol del 2016 i juliol del 2017. Això suposa triplicar els viatgers respecte al mateix període de l’any anterior, en què la línia era gestionada per Renfe (abans de juliol del 2016). Aquest augment coincideix amb l’increment en el nombre de freqüències al dia, que també s’ha multiplicat per tres amb l’entrada en servei dels dos trens nous. A més, l’Índex de Qualitat del Servei se situa ara per sobre del 99%.

FGC preveu, a partir del gener del 2018, l’entrada en vigor d’uns horaris nous per optimitzar encara més les connexions entre els trens de Ferrocarrils amb els trens de Renfe, AVE i AVANT, a l’estació de Lleida-Pirineus. A més, aquests horaris nous permetran reduir fins a vuit minuts el temps de viatge entre les estacions de la Pobla de Segur i Lleida. Aquests horaris seran possibles gràcies a la incorporació d’algunes estacions al sistema de parades facultatives, sota demanda de l’usuari. D’aquesta manera, Alcoletge, Sant Llorenç de Montgai, Àger i Cellers s’afegiran al conjunt de set parades que actualment funcionen amb aquest sistema, que permet reduir el temps de viatge i estalviar energia. A més, s’incorporarà una tercera unitat a la flota de tren de la línia Lleida-la Pobla de Segur pressupostada en 6 milions d’euros.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat/pica