ÚLTIMS PREPARATIUS A LES ESTACIONS D’ESQUÍ DEL PIRINEU LLEIDATÀ PER INICIAR LA NOVA CAMPANYA


Les 11 estacions d’esquí del Pirineu lleidatà ja estan enllestint les pistes i les instal·lacions per afrontar aquesta temporada 2017/2018, que estarà en ple funcionament pel pont de la Puríssima. Els complexos aprofiten l’arribada de les temperatures baixes per activar el sistema de producció de neu i, si les condicions meteorològiques ho permeten, algunes poder obrir el 25 de novembre.


Els complexos d’esquí del Pirineu de Lleida afronten la nova temporada amb una millora de les instal·lacions i dels serveis, després d’haver invertit un global de més de 12 milions d’euros en obres relacionades amb el manteniment de les infraestructures i la renovació d’equipaments.

A més de les novetats a les estacions d’esquí del Pirineu lleidatà, cal dir que la companyia de turoperació sueca Quality Travel volarà per primera vegada a l’Aeroport de Lleida-Alguaire aquest hivern. Els vols seran els diumenges i tindran lloc entre els mesos de febrer i març del 2018 amb dos avions. Les ciutats de sortida de la companyia des de Suècia són Malmö, Estocolm, Göteborg, Linköping, Jönköping i Växjö.

D’altra banda, per setè any consecutiu esquiadors britànics arribaran a l’Aeroport de Lleida-Alguaire per esquiar als Pirineus. El turoperador britànic Neilson-Thomas Cook transportarà esquiadors al Pirineu des de Londres (Gatwick), Manchester i Stansted, a partir de mitjan desembre. D’altra banda, l’aerolínia israeliana Arkia enllaçarà del gener al març els aeroports de Tel Aviv i Lleida-Alguaire durant la pròxima campanya d’hivern. A més, la companyia Air Nostrum té dos vols setmanals des de Lleida fins a Palma de Mallorca i dos més des de Palma de Mallorca fins a Lleida els divendres i els diumenges.

Principals novetats dels centres hivernals

Baqueira Beret presenta una estació actualitzada amb novetats destacades com la remodelació integral de la cafeteria Bosc a Baqueira 1.800 (se n’ha millorat l’accessibilitat, s’ha renovat l’oferta gastronòmica i s'ha dissenyat un free flow, espai de lliure circulació on veure i poder triar què menjar amb total comoditat), i altres de qualitatives com l'ampliació del sistema de producció de neu i la millora de pistes. Aquesta temporada ofereix 157 km esquiables (152 km són de pistes senyalitzades i 5 km d'itineraris fora pista) en el seu domini repartit entre la Val d'Aran i les Valls d'Àneu.

A més, s’ha invertit en la producció de neu i en la millora de pistes. Aquesta temporada s'han substituït dues màquines trepitjaneu per altres dues noves, una d'elles específica per poder treballar a l'snowpark. Aquest estiu s'ha actuat especialment en les pistes de Bonaigua i Baqueira per tal de facilitar el trepitjat de les màquines en cas de poca innivació, detalls que són decisius per trobar unes pistes en les millors condicions.

D'altra banda, a la cara nord s'ha actuat sobre la pista Cara Nord eixamplant els llocs més estrets per facilitar l'accés als esquiadors de nivell intermedi. Al seu torn s'ha fet una petita diagonal, la nova pista Blanqueta, per connectar la part baixa del Tub Nere i les llomes orientades a la cara nord i que tenen bona innivació ampliant l'àrea esquiable de la cara nord a la recerca d'aquests llocs en els quals s'assenta la neu en abundància i de qualitat. També s'ha treballat a la zona de l'snowpark de Beret i en algunes pistes de Saumet, tot això sota la filosofia de facilitar el treball de les màquines, sobretot a inici de temporada, quan els gruixos de neu acostumen a ser més justos.

S'ha optimitzat el sistema de producció de neu de Baqueira i s'ha fet una extensió a l'àrea de Bonaigua. Aquesta optimització consisteix en el canvi d’innivadors, que adapten la seva producció a temperatures marginals, amb corbes de producció superiors i consums energètics molt inferiors. En aquest sentit, s'han adquirit cinc canons de baixa pressió i s'han canviat 196 antics per nous amb una major producció i menor consum energètic. També s’han dut a terme altres obres menors i el manteniment dels remuntadors.

Finalment, s’ha millorat el sistema de reserves de l'agència de viatges Baqueira Beret amb la instal·lació d'un programa nou que permet agilitzar i facilitar les reserves tant telefòniques com les que es facin directament per mitjà de la renovada web www.viajes.baqueira.es.

Boí Taüll té 45 quilòmetres esquiables (repartits en 43 pistes). Com a novetats, s’ha fet el condicionament general de les pistes, s’ha augmentat la capacitat de producció de neu i s'ha renovat el material d'esquí de lloguer. A més, s’han creat nous itineraris fora pistes, vall de Moró i vall de Ginebrell, amb un freeskibus, que donarà servei de recollida als esquiadors que arribin a la carretera, i es posarà en marxa el nou skirama, amb canvis en les categories de les pistes. Pel que fa als forfets, els adquirits per taquilla o web seran de dies no consecutius i es posarà en marxa el sistema de recàrrega on line. D’altres novetats són la renovació del material de lloguer, les noves propostes gastronòmiques a les pistes, el pla pilot per a estacions d’esquí d’implantació de l’etiqueta Boí Taüll sostenible i l’acord comercial amb Helly Hansen pel qual Boí Taüll serà la primera estació de la Península en formar part del programa Ski Free, conjuntament amb complexos hivernals com Vail i Aspen Snowmass.

Les estacions de muntanya d’Espot Esquí i Port Ainé, gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, han fet treballs de millora a les pistes, la producció de neu, els remuntadors, els edificis i les instal·lacions, a més d’adquirir màquines per agençar la neu. Així, a Port Ainé s’ha ampliat la terrassa de l’hotel Port Ainé 2.000; s’han dut a terme tasques de seguretat i manteniment a les pistes, amb la instal·lació de paravents nous, l’adquisició de dues màquines trepitjaneus noves, la revisió dels telecadires, la col·locació de senyalitzacions noves, la compra d’equipaments nous per a màquines i motos de neu i les revisions generals dels teleesquís, els telecadires i les cintes. A més, s’ha comprat material nou de lloguer d’esquí i surf de neu, s’ha millorat la senyalització dels itineraris de raquetes de neu i s’ha col·locat el nou mirador Sud del Pic de l’Orri.

A Espot Esquí s’ha construït un minibar a la terrassa de la cota 2.000; s’han fet tasques d’adequació i revisió d’equipaments i pistes, amb l’adquisició d’una màquina trepitjaneu nova, una màquina retroexcavadora mixta i una moto de neu, un canó de neu de baixa pressió d’última generació i la col·locació de paravents nous. També s’han fet revisions generals dels teleesquís, els telecadires i les cintes, i la col·locació de senyalitzacions noves, tant a les pistes com als itineraris de raquetes de neu.

A més, a la carretera d’accés a Port Ainé s’ha agençat el paviment i s’han fet treballs de manteniment i estabilització de talussos, mentre que a la d’Espot Esquí s’han dut a terme actuacions de pavimentació des del poble d’Espot fins a l’estació.

Port del Comte, a la comarca del Solsonès, té un total de 37 pistes abalisades d’esquí alpí i 50 km per esquiar. Any rere any es continua amb la dinàmica d’invertir en la renovació i la modernització de l’estació per poder oferir la millor qualitat als clients. A més, hi ha la possibilitat d’obtenir el forfet amb descompte fins al 30 de novembre. Cal dir que en el preu del forfet individual hi va inclòs l’accés a l’snowpark diürn. A més, a l’hivern també es pot gaudir de la zona de tubbies, del rocòdrom, i es poden fer excursions a peu o amb raquetes per diferents itineraris per gaudir de paisatges impressionants.

L’estació d’esquí d’alta muntanya de Tavascan inicia una col·laboració amb l’empresa Esportec Outdoor Sport, que s’encarregarà de gestionar el refugi, l’escola d’esquí i el lloguer de material. El complex col·laborarà amb Ferran Latorre i utilitzarà el seu nom com a prescriptor de l’Espai Ferran Latorre, on es durà a terme un seguit de clínics enfocats a l’esquí de muntanya, a la seguretat i a compartir una experiència. Enguany s’estrena una nova activitat d’immersió en el freeride, que té com a objectiu perfeccionar la tècnica de baixada per fora pista; s’ofereix una activitat de cap de setmana de combinat de freeride i sortida d’esquí de travessa; es posa a disposició dels esquiadors diversos equips de freeride de gamma alta; es faran sessions gratuïtes d’adaptació al material d’esquí alpí; s’ofereixen sessions d’esquí alpí i de fons en diferents idiomes (anglès, francès, italià, castellà i català), i es facilitarà per primera vegada la possibilitat d’aprendre la disciplina del telemark i llogar material. A més, Tavascan ha renovat la seva oficina de taquilles i l’ha traslladat a un punt nou de l’estació. Tavascan aprofita la versatilitat de les seves instal·lacions, on s’hi pot practicar tot tipus d’activitats relacionades amb la neu, per convertir-se en un centre integral pioner en aquest àmbit. D’aquesta manera, es definiran itineraris d’alta muntanya fora pista per fer esquí de muntanya, splitboard o raquetes.

Esquí nòrdic

D’altra banda, els practicants de l’esquí nòrdic poden tornar a gaudir un any més dels paisatges, la tranquil·litat i l’ambient familiar d’unes instal·lacions envoltades d’espais naturals i protegits de gran bellesa. Enguany, les estacions d’Aransa, Lles de Cerdanya, Tavascan, Baqueira Beret, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallferrera han fet durant l’estiu feines de manteniment i d’adequació de les pistes i també dels edificis perquè tot estigui en condicions òptimes quan arribi la neu. Les instal·lacions pensen obrir les pistes quan les condicions meteorològiques ho permetin i estar a disposició del públic a partir del dia de la Constitució.

Enguany s’han consolidat els ajuts per al manteniment dels accessos a les estacions, que disposen d’una partida de 160.000 euros. La voluntat del Departament de Territori i Sostenibilitat és que aquesta quantitat econòmica es consolidi i no calgui crear-la cada any.

Aransa ha senyalitzat i agençat els circuits actuals de raquetes i ha renovat el material de lloguer. Lles de Cerdanya ha doblat aquesta temporada la producció de neu artificial per assegurar també la cobertura en un circuit de 2 quilòmetres de la zona baixa de les instal·lacions; la concessionària treballa en la reforma del refugi de Cap del Rec, ha delimitat un circuit nou per a la pràctica d’skijöring, s’han fet feines de manteniment i millora de les pistes i s’ha renovat el material de lloguer. Sant Joan de l’Erm ha arranjat i anivellat les pistes i ha renovat el material de lloguer. Tuixent-la Vansa ha ampliat les pistes, ha col·locat tanques paraneu i tanques metàl·liques a les pistes i ha renovat el material de lloguer. I Virós-Vallferrera ha fet la millora dels edificis i ha eixamplat un tram de 10 quilòmetres de pistes.

Per cinquè any consecutiu, s’ha congelat el preu dels forfets. El de temporada (val 120 euros per als adults i 60 per als infants de 6 a 12 anys i per als majors de 65 anys) és vàlid per a totes les estacions d’esquí nòrdic catalanes i inclou la possibilitat d’esquiar un dia a les estacions d’esquí alpí lleidatanes d’Espot Esquí, Port Ainé i Tavascan. Fins al 19 de novembre es fa un 20% de descompte en la compra del forfet de temporada.

De les 11 estacions d’esquí del Pirineu lleidatà, sis són d’esquí alpí (Baqueira Beret, Boí Taüll Resort, Espot Esquí, Port Ainé, Port del Comte i Tavascan) i set, de nòrdic (Aransa, Lles de Cerdanya, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallferrera). Tavascan i Baqueira Beret ofereixen les dues disciplines.

Més informació:

Baqueira Beret (la Val d’Aran) - 973 63 90 00 www.baqueira.es

Boí Taüll (l’Alta Ribagorça)- 973 69 62 64 - www.boitaullresort.com

Espot Esquí (el Pallars Sobirà) - 973 62 40 58 - www.espotesqui.cat

Port Ainé (el Pallars Sobirà) - 973 62 11 99 - www.portaine.cat

Port del Comte (el Solsonès)- 973 49 23 01 - www.portdelcomte.net

Tavascan (el Pallars Sobirà)- 973 62 30 89 / 665 67 01 93 - www.tavascan.net

Aransa (la Cerdanya) - 973 29 30 51 - www.aransaesqui.cat

Lles de Cerdanya (la Cerdanya) - 973 29 31 00 - www.lles.net

Sant Joan de l’Erm (l’Alt Urgell) - 973 29 80 15 - www.santjoandelerm.com

Tuixent-la Vansa (l’Alt Urgell) - 973 37 00 30 - www.tuixent-lavansa.com

Virós-Vallferrera (el Pallars Sobirà) - 672 43 25 43 - www.refugigallfer.com

Tot Nòrdic - 973 35 15 11 / 647 93 21 44 - www.totnordic.com

Aeroport de Lleida-Alguaire - 973 03 27 00 - www.aeroportlleida.cat

Patronat de Turisme - 973 24 54 08 - www.aralleida.cat