AMPLI PROGRAMA D’ACTIVITATS PER ACOMIADAR L’ESTIU


Festes populars, fires, actes culturals i competicions esportives formen part de l’ampli programa d’activitats de què els visitants poden gaudir durant el mes de setembre a la demarcació de Lleida.


Cal destacar diferents esdeveniments de caire internacional: la RodiBook, la Fira del Llibre del Pirineu a Organyà, el Festival de Música de la Vila de Rialp, l’Enfilada. Trobada d’Escaladors a Espot, FiraTàrrega 2017. Teatre al Carrer a Tàrrega, la Copa del Món d’Eslàlom a la Seu d’Urgell, la Rialp Matxicots, la Salomon Ultra Pirineu a Gósol, el Nature & Sports Euro’Meet a la Seu d’Urgell, la Fira Agrària de Sant Miquel-Saló Eurofruit a Lleida i la Cursa de Muntanya Transfronterera des de la Seu d’Urgell.

Vielha, a la Val d’Aran, serà l’epicentre els dies 1 i 2 de setembre de la 6a edició de la RodiBook, un esdeveniment motociclista no competitiu per carreteres i camins asfaltats de muntanya del Pirineu lleidatà i de França obertes al trànsit. Durant l’itinerari “sorpresa” —que es fa saber la nit abans de l’inici—, d’entre 600 i 700 quilòmetres per fer en menys de 14 hores, els pilots travessaran més de 20 ports de muntanya a través de carreteres plenes de revolts tancats (uns 5.000) i desnivells, totes situades en un entorn paisatgístic de màxima bellesa. Els pilots i els acompanyants de les 750 motos inscrites descobriran el recorregut amb l’única ajuda d’un llibre de ruta (roadbook) i han de passar pels punts de control establerts.

La prova no competitiva —és més aviat un viatge turístic— s’inicia el divendres 1 de setembre, a les 11 h, al pàrquing de l’antiga caserna militar de Vielha, amb les verificacions tècniques i administratives. El dissabte 2 de setembre, a partir de les 6.15 h, es donarà la sortida als participants, que està previst que comencin a arribar a partir de les 20 h al pàrquing de l’antiga caserna militar. Per finalitzar la jornada, els pilots seran obsequiats amb un sopar càtering a càrrec del prestigiós restaurant Eth Restilhè de Garòs.

La Diputació de Lleida, per mitjà del Patronat de Turisme, col·labora en aquesta edició de la RodiBook amb el programa “Moturisme”, que impulsa el mateix Patronat. Durant la celebració de la RodiBook, tots els assistents rebran informació i material promocional d’aquest programa. També s’instal·larà un tendal de la Diputació de Lleida a la població de Vielha al servei de l’organització com a punt d’informació del programa “Moturisme”.

Les festes populars i tradicionals tenen un paper molt destacat durant el mes de setembre a les comarques de Lleida. Sobresurt la Festa Major de Solsona, en honor a la Mare de Déu del Claustre, que tindrà lloc del 7 a l’11. Els dies centrals són el 8 i el 9, quan els gegants, els nans, els trabucaires i tot el folklore popular —el bou, la mulassa, els cavallets, l’àliga, etc.— surten a lluir les seves gales pels carrers del nucli antic. Com a novetats, destaca l’aposta pels concerts adreçats als joves i un major pes dels espectacles adreçats al públic infantil i familiar. A més, hi haurà una mostra de cultura popular. Aquesta festa és una de les més antigues i amb més tradició de Catalunya, ja que se celebra des de l’any 1653.

Cua d’Estiu a Fondarella La localitat de Fondarella, al Pla d’Urgell, acollirà de divendres a diumenge del 8 al 30 de setembre la sisena edició del Festival Cua d’Estiu, que se celebrarà als jardins de tres cases històriques (Cal Ros, Cal Combelles i Cal Viudes). El programa inclou les actuacions del cantautor Roger Mas, el grup Renaldo & Clara, EnCantades, L’Home Llop & The Astramats i Sons de Sobretaula, a més de la representació de tres obres de teatre a càrrec de Teatre de Butxaca, Cametes Teatre i Vermut Teatre. Així mateix, els espectacles dels diumenges s’acompanyaran de degustacions de productes de proximitat.

El festival d’espectacles de petit format és una iniciativa que compta amb el suport de l’Ajuntament de Fondarella i que va sorgir el 2011 amb l’objectiu de promocionar la cultura i el patrimoni de la localitat.

Quant a les manifestacions firals, Lleida acollirà del 28 de setembre a l’1 d’octubre la 63a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i el 32è Saló Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola), que constitueixen dos dels salons del sector agrari més importants de l’Estat. Comptaran amb més de 300 expositors i oferiran un ampli ventall d’activitats, tant per als professionals com per als visitants en general. Cal incidir en les demostracions de productes i aliments celebrades en el marc de la campanya “Aliments del territori i tu” desenvolupada pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida. Les activitats relacionades amb els drons (zona LleidaDrone Arena i les X Conferències Professionals i Amateur de LleidaDrone), les jornades informatives, les presentacions, els premis i les demostracions constitueixen també activitats destacades de la fira lleidatana, que espera rebre uns 150.000 visitants de tot l’Estat i d’altres països.

Els sectors representants enguany en ambdós esdeveniments són la maquinària agrícola, l’agricultura de precisió, els equips i els serveis per a l’agricultura i la ramaderia, els productes agroalimentaris de proximitat, l’automoció, els serveis financers i les assegurances. Un any més, destaquen els sectors de la maquinària agrícola, la maquinària industrial, l’automoció i l’agricultura de precisió (drons i aplicacions de gestió agrícola).