DISPUTA DE LES DARRERES CURSES DE MUNTANYA DE LA TEMPORADA AL PIRINEU LLEIDATÀ


La temporada de curses de muntanya a les comarques del Pirineu lleidatà està a punt de finalitzar amb la disputa de la Rialp Matxicots, entre d’altres. Aquestes competicions serveixen per promocionar els recursos turístics, naturals i patrimonials de la zona i dinamitzar econòmicament el territori.

La Rialp Matxicots, que arriba a la vuitena edició, es disputarà pels paisatges del Pallars Sobirà el cap de setmana del 16 i 17 de setembre, amb la població de Rialp com a centre neuràlgic d’una de les curses de muntanya més reconegudes de Catalunya, que aplega més de 2.000 persones, entre corredors i acompanyants. La Rialp Matxicots s’ha convertit en una prova de referència en l’àmbit estatal, participa en diferents lligues o circuits destacats, és membre de l’Associació Internacional de Trail Running, la ITRA i puntuable per a l’Ultra Trail del Montblanc 2018.

En aquesta edició s’ha variat el format de les curses. El dissabte 16 de setembre tindrà lloc un trail de 57 km y 4.800 m positius. El diumenge 17 es disputarà una mitja marató de 23 km y 1.350 m positius. Per als amants de les distàncies llargues, es proposa una combinada de les dues curses anteriors, amb un total acumulat de 80 km i 6.150 m positius, que es faran en dos dies. Finalment, tindrà lloc una caminada de 12 km i 800 m positius, també el diumenge. Per recuperar-se d’un intens cap de setmana, la família atlètica se ajuntarà el diumenge en un dinar de comiat.

La Rialp Matxicots és un repte esportiu a la muntanya, però també un projecte de difusió turística del municipi i de la comarca del Pallars Sobirà. Segons l’organització, l’Ajuntament de Rialp, l’esdeveniment esportiu representa una porta oberta als escenaris naturals més espectaculars que ofereix el Pallars Sobirà i permet conèixer alguns dels nuclis més característics de la comarca, la seva història i la natura. A més, en totes les activitats que s’organitzen es té una cura extrema pel medi natural en què es mouen els atletes.

Entre les quatre distàncies disponibles que es posen a l’abast dels esportistes, la Rialp Matxicots visita Altron, Seurí, Espot, Caregue, Escàs, Surp, Rodés, Pernui, Sort, Bressui, Olp i Rialp, que acull la sortida i l’arribada. Un conjunt de pobles sense la implicació dels quals seria impossible tirar endavant la prova.

La tercera edició de la Liga Aranesa Corses de Montanha finalitza l’1 d’octubre amb la Vertical Montcorbison, una pujada de 5 km i 1.200 m de desnivell entre Vielha i Montcorbison. La lliga no se centra exclusivament en la competició, sinó que es vol promocionar el territori donant-lo a conèixer per mitjà de les curses de muntanya, alhora que es potencia el màxim respecte al medi ambient.

La novena edició del Cadí Circuit Fer de curses de muntanya ha incorporat enguany 11 proves impulsades per organitzacions locals de la comarca de l’Alt Urgell que han contribuït al desenvolupament del trail running al territori i han ajudat a dinamitzar i diversificar les activitats en aquests municipis. El calendari es tanca amb la Radikal Estana, de 13 km (9 de setembre); la Transfronterera-Camí de Retrobament, de la Seu d’Urgell a Sant Julià de Lòria (Andorra), cursa de 28,6 km (30 de setembre), i la Marató Boumort, a Organyà, cursa de 46 km (21 d’octubre).

En el marc del Pirineu lleidatà, el 2 de setembre es disputa la Ultra Trail i Trail Comtes d’Erill al Pont de Suert, amb un recorregut de 81 km i un desnivell de pujada i de baixada de 5.300 m, respectivament.

Ultra Trail Terres de Lleida 2017
Fora del Pirineu, cal destacar la primera edició de l’Ultra Trail Terres de Lleida 2017, que neix amb el suport de la Diputació de Lleida. Aquesta cursa de muntanya se celebrarà el 28 d’octubre, transcorrerà pels paisatges naturals de la comarca de la Noguera i part dels diners recaptats es destinaran a la investigació d’un problema de salut mental anomenat “trastorn límit de la personalitat” dirigit pel doctor Josep Pifarré mitjançant un projecte de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).

S’han previst dues modalitats de cursa: la Ultra UTDL, amb un recorregut llarg de 95 km i 4.700 metres de desnivell positiu, i la Half UTDL, amb 49 km de distància i 2.700 metres de desnivell positiu. Els municipis de la Noguera que acolliran l’Ultra Trail Terres de Lleida són Vilanova de la Sal, Camarasa i Os de Balaguer. La sortida i arribada seran al mateix lloc, el càmping de Sant Llorenç de Montgai.

D’altra banda, la quarta edició de la Lliga de la Noguera es clourà amb la disputa de Les Peülles del Montsec a Tartareu (3 de setembre), Perseguint la Perdiu (9 de setembre), Cursa de Muntanya de Ponts (24 de setembre), Gerb Trail (8 d’octubre) i Cursa de Baldomar (1 de novembre).

 

Més informació:

Rialp Matxicots
Tel. 973 62 03 65
Web: www.rialpmatxicots.cat  

Liga Aranesa Corses de Montanha
Tel. 662 59 30 05

Web: www.ligatrailaran.com

Cadí Circuit Fer
Web: www.circuitfer.cat

Lliga de la Noguera
Web: www.lliganoguera.blogspot.com.es