LA BRAMA DEL CÉRVOL ALS ESPAIS NATURALS DE LLEIDA


Els paisatges dels parcs naturals de l’Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i la Reserva Nacional de Caça de Boumort són, des de mitjans de setembre fins a mitjans d’octubre, l’escenari d’un dels millors espectacles de la natura: la brama del cérvol.


Els espais naturals de les comarques de muntanya de Lleida són a la tardor un lloc ideal per fer-hi activitats, rutes i viure experiències úniques amb la família, amb la parella o amb els amics. Un dels millors espectacles de la natura que es pot observar des de mitjans de setembre fins a mitjan octubre és la brama del cérvol, que en els darrers anys s’ha convertit en un reclam turístic important del Pirineu lleidatà. Coincidint amb l’època de l’aparellament, és fàcil observar els grans ungulats pel bosc, o fins i tot creuant els camins i les carreteres. El moment òptim per sentir bramar els mascles intentant atreure femelles cap als seus harems és les primeres hores del dia (quan despunta el sol) o al capvespre.

Per tal de facilitar l’accés a aquest espectacle únic de la natura, diferents cases de turisme rural del Pallars Jussà, conjuntament amb una empresa de taxis 4x4, ofereixen paquets turístics que inclouen l’allotjament, el trasllat a la Reserva de Boumort (situada al nord-est de la comarca del Pallars Jussà) amb 4x4 i un guia especialista que facilita l’accés als llocs on es pot sentir la brama en primera persona.

També les agències receptives Pirineu Emoció (www.pirineuemocio.com) i Beni Tours (973 65 18 86) ofereixen serveis a Boumort, o les empreses Rutes 4x4 Ignasi (www.rutas4x4ignasi.com) i Excursions Serra Boumort (www.serraboumort.com) —farà sortides els dies 23, 27 i 30 de setembre i 7 d’octubre—, entre d’altres. En el cas de Pirineu Emoció, proposa els dies 23 i 30 de setembre i 7 d’octubre una escapada de cap de setmana per viure la brama del cérvol, que inclou el viatge amb el Tren dels Llacs fins a la Pobla de Segur i una excursió amb 4x4 per Boumort. L’agència Birding Lleida Expedicions (973 39 00 86) també inclou en el seu catàleg de sortides als espais naturals la brama dels grans ungulats salvatges.

Enguany, també l’agència receptiva Daucat Serveis Turístics de Catalunya organitza el 30 de setembre i l’1 d’octubre i el 7 i el 8 d’octubre la sortida “Prepirineu: terra de brama i rapinyaires”, en què es proposa passar un cap de setmana al territori del Projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec per conèixer de ben a prop la seva riquesa faunística i observar, fotografiar els seus rapinyaires i viure a tocar la brama del cérvol a la Reserva Nacional de Caça de Boumort. Aquesta darrera activitat, que es farà el 30 de setembre i el 7 d’octubre, consisteix en un circuit circular per l’interior d’aquesta gran reserva natural, amb el guiatge i les explicacions d’un ornitòleg i el coneixement dels guies dels 4x4.

La iniciativa “Vine al Pallars, viu el Jussà”, fruit de la col·laboració entre l’Associació de Cases de Turisme Rural i l’Associació APAT, també ofereix sortides guiades a la brama del cérvol. En aquest sentit, s’han programat les experiències “La brama del cérvol”, “La brama del cérvol 4x4” i “Emociona’t escoltant la brama”, tres sortides guiades a la Reserva Nacional de Caça de Boumort per descobrir com els cérvols mascles es disputen les femelles.

Per als visitants que accedeixin a la Reserva de Boumort pel seu compte, l’Estació Biològica del Pallars Jussà ofereix el servei d’interpretació de la brama del cérvol per mitjà d’un guia especialista que, situat en un punt estratègic, facilita als visitants les claus per gaudir de l’experiència. Aquest servei només funciona els caps de setmana, de mitjan setembre a mitjan octubre.

Pel que fa al Parc Natural de l’Alt Pirineu i al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’empresa Obaga, que es dedica a activitats d’interpretació i estudi del medi, organitza excursions per gaudir de l’observació dels grans ungulats salvatges mascles en zel amb guies-interpretadors acreditats d’ambdós parcs. Quant al Parc Natural de l’Alt Pirineu, amb el nom “T’acompanyem a la brama del cérvol”, l’empresa proposa cada dia, des del 15 de setembre fins al 21 d’octubre, a les Valls d’Àneu, una activitat d’escolta i observació de la brama dels mascles de cérvol en zel, ja sigui a l’albada o al capvespre. L’activitat es reserva als adults i als infants més grans de 6 anys.

A més, l’empresa Ramats de Camins també proposa, del 15 de setembre al 15 d’octubre, l’activitat “Observació de la brama del cérvol a Tornafort”, a la vall de Siarb (al Parc Natural de l’Alt Pirineu), amb la utilització de binocles i telescopis terrestres.

Pel que fa al Parc Natural del Cadí-Moixeró, per al 30 de setembre s’ha programat una sortida guiada per conèixer i observar cérvols a la zona. L’activitat guiada anirà a càrrec de membres especialitzats en fauna del cos d’agents rurals del Berguedà.

Finalment, en el marc del cicle “Explorem l’Alt Urgell”, l’Associació Marxa Nòrdica Cadí-Pirineus organitza el 23 de setembre la sortida de marxa nòrdica “La brama del cérvol”, a la Reserva de Boumort, amb sortida des de la zona del refugi de Cuberes.

 

Més informació:

Epicentre. Centre de Visitants del Pallars Jussà
Tel. 973 65 34 70
Web: www.pallarsjussa.net

“Vine al Pallars, viu el Jussà”
Tel. 680 23 94 23
Web: www.viujussa.cat 

Estació Biològica del Pallars Jussà
Tel. 606 14 48 95
Web: http://blocs.xarxanet.org/ebpallarsjussa

Parc Natural del Cadí-Moixeró
Tel. 93 824 41 51

Web: www.parcsnaturals.gencat.cat

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Tel. 973 69 61 89
Web: www.parcsnaturals.gencat.cat

Parc Natural de l’Alt Pirineu
Tel. 973 62 23 35
Web: www.parcsnaturals.gencat.cat

Associació Marxa Nòrdica Cadí-Pirineus
Tel. 973 35 37 54
Web: www.nordicwalking.cat

Pirineu Emoció
Tel. 973 68 15 18
Web: www.pirineuemocio.com

Daucat Serveis Turístics de Catalunya
Tel. 973 55 41 86
Web: www.daucat.cat

Obaga
Tel. 619 93 82 67
Web: www.obagaactivitats.cat