LLEIDA ASSOLEIX L'ANY DEL TURISME SOSTENIBLE AMB DIVERSOS RECONEIXEMENTS INTERNACIONALS

La Val d’Aran amb el distintiu de Destinació de la Biosfera; el reconeixement del Montsec com a Reserva Starlight, la candidatura de la Conca de Tremp-Montsec a convertir-se en Geoparc Mundial i els diversos espais naturals protegits repartits pel territori converteixen la demarcació de Lleida en una de les meques del turisme sostenible.

 

L'Assemblea General de les Nacions Unides ha aprovat la designació del 2017 com a l'Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament. La resolució reconeix que “la importància del turisme internacional i, en particular, de la designació d'un any internacional del turisme sostenible per al desenvolupament, per promoure una millor comprensió entre els pobles, condueix al fet que es prengui una major consciència de la riquesa del patrimoni de les diverses civilitzacions i porta a una millor apreciació dels valors inherents a les diverses cultures, i contribueix així a l'enfortiment de la pau al món”.

La demarcació lleidatana afronta aquest commemoració des d’una situació privilegiada pel que fa a l’àmbit de la sostenibilitat. Als reconeguts actius naturals i paisatgístics de la zona s’afegeix la tasca del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, que potencia una gestió sostenible del turisme que beneficiï no només el visitant i el turista sinó també la població i l’economia local. Es tracta d’apostar per una sostenibilitat no entesa com un producte més sinó com una filosofia general de gestió del turisme, present en totes les actuacions i els projectes desenvolupats a les comarques lleidatanes.

El 2013 el Montsec va obtenir el certificat internacional de Destinació Turística i Reserva Starlight, que atorga la Fundació Starlight, vinculada a la Unesco. La distinció inclou 24 municipis de la Noguera i el Pallars Jussà i acredita la zona com un dels sis llocs del món en què millor es veuen les estrelles. Aquest segell de qualitat posiciona el territori com un referent del món del coneixement i la ciència, en aquest cas l’astronomia, i suposa un gran impuls per al turisme. Cal destacar que el Montsec és una de les sis úniques zones del món que disposen de la certificació de Destinació Turística Starlight i la tercera amb la distinció de Reserva Starlight.

La Val d’Aran va rebre el 2014 el distintiu Biosphere Destination, que acredita el seu projecte de turisme responsable i sostenible amb l’entorn. Es tracta de la primera destinació de muntanya de Catalunya que rep aquest certificat, que atorga l’Institut de Turisme Responsable, entitat associada a la Unesco, i que valora l’equilibri del projecte turístic en el camp social, cultural i mediambiental.

D’altra banda, la Conca de Tremp-Montsec aspira a convertir-se en Geoparc Mundial. L'any 2015 es va presentar la candidatura lleidatana per obtenir aquest reconeixement de la Unesco i, després de ser avaluada per experts que van visitar els espais naturals i els equipaments que formen part del projecte, i que van redactar l’informe preceptiu, l'Assemblea General de la Unesco emetrà la resolució oficial el mes d'abril del 2017. La marca de qualitat Geoparc Mundial servirà per reforçar la qualitat i la distribució dels productes turístics i dels productes agroalimentaris i no agroalimentaris locals.

A més d’aquests reconeixements, les comarques de Lleida disposen d’un gran nombre d’espais protegits naturals. El Pallars Sobirà és la comarca de Catalunya que més en té: el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l'Alt Pirineu i Aran.

Els espais naturals de la demarcació
El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici constitueix la representació més genuïna de l'alta muntanya i és únic per la majestuositat dels seus paisatges i per la riquesa de la flora i la fauna que acull. Fou declarat Parc Nacional el 21 d'octubre de 1955. L’espai natural, repartit entre el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça i la Val d’Aran i únic Parc Nacional de Catalunya, està sembrat d'avets i boscos de pi negre centenaris i el reguen gairebé 200 estanys de muntanya, on troben refugi espècies com l'isard, el gall fer, la marmota i el mític trencalòs. El Parc Nacional ha rebut la certificació de qualitat de gestió ambiental a escala europea amb la concessió de les distincions EMAS i ISO 14001, i també disposa del distintiu Q de qualitat turística que atorga l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola.

El Parc Natural de l'Alt Pirineu es va crear el 2003 i se situa al Pirineu Central català, estenent-se per 15 municipis que pertanyen a les comarques del Pallars Sobirà i l'Alt Urgell. L'àrea protegida compresa dins la delimitació del parc arriba gairebé a les 70.000 hectàrees, una extensió que el converteix en el parc natural més gran de Catalunya; de fet, la seva superfície representa més d'un terç de la superfície global de tots els parcs naturals catalans junts.

El Parc Natural de muntanya del Cadí-Moixeró es va crear el 1983 com a necessitat de protegir l'àrea de la serra del Cadí. Té una superfície de 41.342 hectàrees, un dels parcs naturals més grans de Catalunya, repartides per tres comarques: l'Alt Urgell, el Berguedà i la Cerdanya. A més, és l'espai protegit català amb major nombre d'hàbitats i espècies de flora i fauna d'interès europeu (30 en cada cas) d'acord amb la Directiva Hàbitats i Aus de la UE.

La comarca del Pallars Jussà acull el Parc Territorial Collegats-Terradets, que engloba racons singulars com el congost de Mont-rebei, els estanys de Basturs, la Reserva de Caça de Boumort, la Vall Fosca o la zona de la Terreta. La Reserva Nacional de Caça de Boumort es va crear l’any 1991 amb la finalitat de protegir, fomentar i aprofitar les espècies animals que hi habiten en estat salvatge i de preservar els ecosistemes als quals pertanyen. L’espai té una extensió de 13.097 ha, repartides entre diversos municipis de l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà.

Impacte econòmic i social dels espais naturals protegits
Precisament, l’any 2015 es va presentar l’estudi "Impacte econòmic i social dels espais naturals protegits de Catalunya", elaborat per l'Obra Social "la Caixa" i l'Institut Cerdà, l’objectiu principal del qual és posar en valor l’impacte econòmic i social dels espais naturals protegits a Catalunya, i que ha analitzat 16 dels espais protegits existents a la regió, entre els quals els 4 situats totalment o parcialment a la demarcació de Lleida. El Parc Natural del Cadí-Moixeró, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i l’Espai Natural Protegit de la Serra del Montsec generen més de 1.100 llocs de treball.

Segons l’estudi, la gestió dels espais naturals és un factor clau per mesurar els efectes socioeconòmics que produeix cadascun dels espais analitzats. De fet, de l’estudi es desprèn que per cada euro que s’inverteix en gestió, es generen 8,8 euros en forma de valor afegit brut en les diverses activitats econòmiques.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.com