LES ESTACIONS D’ESQUÍ DEL PIRINEU DE LLEIDA VOLEN ACONSEGUIR EL MILLOR RESULTAT DELS DARRERS 10 ANYS AMB LA VENDA DE MÉS DE 1.330.000 FORFETS

La temporada d’esquí 2016/2017 al Pirineu de Lleida es va iniciar el 26 de novembre amb l’obertura de Baqueira Beret i les estacions d’esquí de fons de Lles, Sant Joan de l’Erm i Tuixent-la Vansa. Les instal·lacions d’alpí de Baqueira Beret, Boí Taüll Resort, Espot Esquí, Port Ainé i Port del Comte i les de nòrdic d’Aransa, Lles de Cerdanya, Sant Joan de l’Erm i Tuixent-la Vansa obriran parcialment el primer cap de setmana de desembre i pel pont de la Constitució i la Puríssima preveuen estar en ple funcionament gràcies a la neu caiguda durant aquests darrers dies i la baixada de temperatures que ha permès la fabricació de neu. Els complexos de Tavascan i Virós-Vallferrera –només obrirà per a usos turístics– ho tenen tot a punt per obrir esperant noves precipitacions.

 

Les previsions del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida són optimistes de cara a la nova campanya i per aquest motiu preveu superar la venda de 1.331.000 forfets assolida durant la campanya 2008/2009 entre els 11 centres d’hivern de què disposen les comarques lleidatanes, cosa que representa un 5% d’increment respecte a la temporada 2015/2016 i la xifra més gran en una dècada. Com a novetat, l’estació d’Espot Esquí commemora aquesta temporada el 50è aniversari de la seva creació i Port Ainé, els 30 anys de la seva construcció.

Durant la presentació de la campanya, que va tenir lloc a la Sala Viladrich de la Diputació de Lleida, es va informar que els complexos hivernals lleidatans han invertit 8,7 milions d’euros en la millora de les instal·lacions i dels serveis. Aquesta xifra representa el 80% del que han invertit per a la present temporada el conjunt dels complexos d’hivern de Catalunya. Al marge d’aquests 8,7 milions cal afegir altres 400.000 euros que s’han destinat a la millora de l’accés a l’estació de Port Ainé.

El conjunt de les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida ofereixen per a aquesta temporada 2016/2017 un total de 492,90 km, entre alpí i nòrdic, distribuïts en un total de 242 pistes, 94 km de circuits de raquetes i més de 4.200 hectàrees esquiables, que situen el Pirineu de Lleida com una de les ofertes d’esquí i d’activitats complementàries a la neu més importants del conjunt de l’Estat espanyol com també a escala internacional. Els complexos hivernals tenen una capacitat per transportar 112.204 viatgers/hora, un 1,5% més que la temporada anterior, per mitjà dels 79 remuntadors. També disposen de 1.382 canons d’innivació i ofereixen més de 800 monitors i més de 26.000 places d’allotjament turístic reglat a les proximitats de les diverses estacions, al marge de les segones residències.

La nova temporada 2016/2017 es presenta amb força optimisme entre tots els sectors implicats i es preveu un increment de venda de forfets amb relació a la campanya anterior, que ja va ser bona. Els meteoròlegs vaticinen un hivern llarg i extrem, amb fred i molta neu al Pirineu, fet que afavorirà les activitats relacionades amb la neu.

Durant la presentació de la temporada de neu 2016/2017 al Pirineu de Lleida, el president de la corporació lleidatana, Joan Reñé, va indicar que les perspectives per a la campanya de neu són molt bones i la nova temporada es presenta amb força optimisme, tant per les previsions climatològiques com per la llargada de la temporada, que serà de 143 dies d’esquí respecte dels 128 dies de l’anterior. Reñé va explicar que es preveu un increment del 5% en la venda de forfets respecte a la temporada anterior i l’objectiu és superar els 1.331.000 forfets de la campanya 2008/2009, que va ser la millor de la darrera dècada. També va dir que esperen sobrepassar l’impacte econòmic de la temporada passada, que es calcula que va ser de 380 milions d’euros, i va apuntar que l’esquí genera 1.500 llocs de treballs directes i 7.500 més d’indirectes en diferents sectors. El president de la Diputació de Lleida també va agrair “l’esforç i el compromís reiterat” de les 11 estacions d’esquí lleidatanes per introduir millores als seus equipaments any rere any.

Vols procedents del Regne Unit, Israel i Palma de Mallorca
A més de les novetats als complexos hivernals del Pirineu de Lleida, l’Aeroport de Lleida-Alguaire operarà durant la temporada d’hivern vols a la Gran Bretanya, Israel i Palma de Mallorca. El turoperador britànic Neilson-Thomas Cook transportarà per sisè any consecutiu esquiadors al Pirineu des de Londres (Gatwick), amb 2 vols setmanals, i Manchester i Birmingham, amb un vol setmanal, a partir del 21 de desembre. La campanya d’hivern de l’Aeroport de Lleida-Alguaire es completarà a escala internacional amb vols de l’aerolínia israeliana Arkia, que enllaçarà per tercer any consecutiu Tel Aviv i Lleida de gener a març. A més, la companyia Air Nostrum té dos vols setmanals des de Lleida a Palma de Mallorca i dos més des de Palma de Mallorca a Lleida els divendres i els diumenges.

Les possibilitats de gaudir de la neu al Pirineu de Lleida són immenses. A la gran oferta d'esquí alpí i nòrdic que proposen els 11 centres d'hivern cal afegir tot un ventall d’activitats ludicoesportives i d'après-ski que han motivat una àmplia oferta destinada a satisfer les necessitats de tots els públics i de totes les edats, gaudint d'uns paratges de somni. Un total de 80 empreses especialitzades en els esports d’hivern i les mateixes 11 estacions d’esquí ofereixen nombroses activitats per tal que el visitant pugui gaudir de la neu i la natura en llibertat i amb les millors garanties. Entre aquestes activitats destaca la pràctica de raquetes, seguida de les activitats relacionades amb excursions i passejos amb trineus arrossegats per gossos, motos de neu, excursions a cavall, quads, heliesquí i vols panoràmics amb helicòpter, entre moltes altres.

A més, els complexos hivernals proposen nombroses activitats relacionades amb el turisme familiar, que inclouen classes especials d’esquí per als més petits, parcs infantils a les pistes, parcs lúdics i d’aventura per a totes les edats o activitats de divulgació de l’espai natural de l’entorn de les estacions.

Principals novetats dels centres hivernals
La millora de l’estat de les pistes (s’ofereixen un total de 156 km esquiables), de la producció de neu i de la central de reserves on-line del seu web són les principals novetats de Baqueira Beret per a la temporada 2016/2017. La remodelació de pistes duta a terme l’estiu passat suma 1 km més al mapa de pistes abalisades per a un total de 151 km més els 5 km d’itineraris de muntanya. A més, s’ha afegit al còmput total el traçat d’Audi Ski Kronos que tant èxit va tenir l’hivern passat. Amb aquesta ampliació, Baqueira Beret passa a tenir 104 pistes abalisades, sense oblidar l’extens domini de “freeride” en una àrea esquiable de 2.166 ha. El complex disposa d’un parc de 15 màquines trepitjaneu, quatre de les quals són de nova adquisició.

Quant a la producció de neu, s’han substituït bona part de les instal·lacions a Beret per millorar la qualitat de la neu produïda. El nou sistema permet augmentar la capacitat de producció gràcies al millor aprofitament de les hores de fred i reduir el consum energètic. També s’han canviat instal·lacions a la zona “Vuelta a Casa”, a l’arribada a 1.500, que permeten una major producció de neu en una zona especialment concorreguda.

També s’ha reformat la tradicional Borda Lobato, situada al costat del pàrquing de 1.500, que aquest hivern ampliarà l’horari d’obertura i obrirà al migdia, i també per a l’“après-ski”. A més, s’obrirà un nou local, Deli Baqueira, amb productes gourmet al Fòrum. Pel que fa a restauració en pistes, s’han fet millores en la majoria d’establiments.

D’altra banda, s’ha millorat el sistema de reserves de l’Agència de Viatges Baqueira Beret, amb la instal·lació d'un programa nou que permet agilitzar i facilitar les reserves, tant les que siguin a través de telèfon com les que es facin directament per mitjà del renovat web www.baqueira.es, en el qual es garanteixen els millors preus i un servei de qualitat.

Boí Taüll Resort ofereix 47 pistes i 47 km esquiables. L’empresa pública de la Generalitat Actius de Muntanya, SA, titular del complex hivernal de l’Alta Ribagorça, ha invertit 1,6 milions d’euros per millorar i adequar els equipaments de l’estació, comprar una nova màquina trepitjaneus, optimitzar el sistema de producció de neu, implantar nova senyalística a la base del complex, fer material promocional per a esdeveniments i instal·lar un nou punt de venda de restauració exterior, entre d’altres.

A més, la mateixa estació ha invertit més de 135.000 euros per a la implementació d’un modern sistema de control d’accés Team Axess “mans lliures”, un forfet en format targeta que permet accedir als remuntadors d’una manera més ràpida i còmoda. El complex hivernal de la Vall de Boí també disposa d’un web nou, amb informació actualitzada de l’estat de les pistes, noves webcams de l’estació, ofertes, nou motor de reserva més intuïtiu i venda de tots els productes on-line; té una app en què es brinda oferta de productes i serveis, actualització constant de l’estat de pistes, etc., i ha posat a la venda un nou forfet exclusiu per a l’Snowpark a un preu competitiu de 20 euros. També s’han reformat els hotels Augusta i Taüll i l’organització espera mantenir oberta la pista de gel tots els dies del 2 de desembre de 2016 al 17 d’abril de 2017.

L’Agència Catalana de Turisme ha certificat amb el segell d’Equipament Turístic Familiar, dins de l’àmbit de Natura i Muntanya en Família, les estacions de muntanya gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, entre les quals hi ha Espot Esquí i Port Ainé. Aquest hivern l’estació de Port Ainé ha millorat i agençat dos talussos a la carretera d’accés al complex, ha millorat la seguretat i ha fet el manteniment de les pistes (neteja, instal·lació i revisió de paravents, matalassos nous, xarxes, balises, sistema de producció de neu, remuntadors, màquines trepitjaneus, etc.), ha fet el manteniment i ha augmentat la seguretat a les instal·lacions de l’hotel Port Ainé 2.000 i ha renovat els esquís, les taules de surf de neu, les botes d’esquí i de surf de neu del lloguer de material. Pel que fa al Parc Lúdic, ha renovat el material de seguretat a la zona del parc dels arbres i ha adquirit jocs nous al Jardí de Neu. Port Ainé celebra el 30è aniversari de la seva construcció, amb un homenatge al seu fundador, Josep Messegué, que inclou el bateig d’una pista amb el seu nom i la col·locació d’un monòlit, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Rialp.

Espot Esquí commemora el 50è aniversari de la seva creació, amb diferents actes que es desenvoluparan durant tota la temporada. El 17 de desembre tindrà lloc l’acte institucional i també es farà un logo commemoratiu, un vídeo, un llibre i la col·locació d’un monòlit. L’estació ha reformat la terrassa inferior de la cafeteria de la cota 2.000, ha millorat i eixamplat la pista 4 des de l’inici fins a l’entrada de la pista de l’estadi; des de l’entrada de la pista 2 fins a l’estadi s’ha eixamplat de 5 a 6 m, i ha millorat la seguretat a les pistes, que es tradueix en neteja de pistes, instal·lació i revisió de paravents, matalassos nous, xarxes, balises i revisions (elèctriques, sistema de producció de neu, remuntadors i màquines trepitjaneus, etc.).

Com a novetat, al conjunt de les estacions de muntanya gestionades per FGC també hi ha l’optimització dels continguts i del disseny en la versió mòbil del web i la integració d’informació meteorològica del Servei Meteorològic de Catalunya, l’optimització dels continguts i del disseny de les aplicacions mòbils, la implementació de sistemes de seguiment i analítica web per a l’optimització de l’experiència de l’usuari i el nou comunicat de neu conjunt estacions Skipallars.

Port del Comte, a la comarca del Solsonès, ofereix un total de 37 pistes abalisades d’esquí alpí i 50 km per esquiar. Enguany s’han revisat remuntadors i telecadires i la inversió s’ha destinat a sistemes de seguretat. També s’han fet millores en el pàrquing, reformes en l’accés de vianants de la zona de tubbies i trineus, s’ha instal·lat un quilòmetre de paravent i s’han fet sembres per afavorir que la neu s’assenti sobre la vegetació. A més, s’han preparat serveis dedicats a un públic familiar, especialment al “jardí de neu” per als més petits, i l’estació ha renovat el web (www.portdelcomte.net). Enguany s’han mantingut tots els preus dels abonaments de temporada. Cal dir que en el preu del forfet individual hi va inclòs l’accés a l’Snowpark diürn. A més, a l’hivern també es pot gaudir de la zona de tubbies, del rocòdrom i es poden fer excursions a peu o amb raquetes per diferents itineraris per gaudir de paisatges impressionants.

Tavascan ofereix un any més la possibilitat de compaginar la pràctica de l’esquí alpí (7 km de pistes) i nòrdic (14 km de circuit marcat) amb altres activitats hivernals, com ara el “freeride” o esquí extrem, excursions amb raquetes, esquí de muntanya o “splitboard”. A més, per tercera temporada consecutiva s’inclouen dins de les pistes uns recorreguts aptes per a qualsevol persona, siguin quines siguin les seves capacitats. Els cinc circuits inclusius, que reben el nom de Sumant Capacitats, són aptes per a les persones amb mobilitat reduïda, dificultats intel·lectuals i mentals, cegues, sordes, etc., i en els recorreguts es pot practicar esquí de fons adaptat, raquetes de neu, esquí nòrdic i esquí amb trineu. D’altra banda, amb la màquina trepitjaneus per a les pistes d’esquí nòrdic, l’Snow Retrac, que disposa d’una cabina per a 8 passatgers, es poden fer diferents rutes paisatgístiques i didàctiques per indrets de l’estació amb vistes espectaculars i de gran valor natural, com ara el Mirador del Corbiu. El Refugi de la Pleta és la base d’operacions de l’estació i enguany s’ha ampliat la zona de treball de la cafeteria.

Esquí nòrdic
D’altra banda, els practicants de l’esquí nòrdic poden tornar a gaudir un any més dels paisatges, la tranquil·litat i l’ambient familiar d’unes instal·lacions envoltades d’espais naturals i protegits de gran bellesa. Enguany les estacions d’Aransa, Lles de Cerdanya, Tavascan, Baqueira Beret, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallferrera han fet petits arranjaments perquè tot estigui en condicions òptimes. Les instal·lacions pensen estar a disposició del públic de ple a partir del dia de la Constitució, si les condicions meteorològiques ho permeten. No obstant això, Lles, Sant Joan de l’Erm, Aransa i Tuixent-la Vansa obriran parcialment el primer cap de setmana de desembre.

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha invertit 120.000 euros en la neteja i el manteniment dels accessos a les pistes d’esquí nòrdic per garantir un bon impacte turístic i econòmic a les mateixes estacions i a les valls on estan situades. En el projecte de pressupostos per al 2017, es preveu un augment d’aquesta partida fins als 200.000 euros.

Per a aquesta temporada, s’ha implementat nova senyalització conjunta per ajudar a reforçar la imatge d’esquí nòrdic català (s’ha dissenyat un nou plànol de pistes d’estil homogeni a tots els complexos hivernals i s’han instal·lat plafons informatius a l’arribada de cadascuna de les estacions), s’ha posat un plafó panoràmic interpretatiu per tal que els visitants puguin reconèixer el patrimoni natural que envolta les estacions, s’ha imprès un nou fullet turístic d’imatge d’esquí nòrdic i s’ha activat un web nou gràcies a la subvenció d’un projecte Leader, en aquest cas del Consorci Alt Urgell-Cerdanya. A més, algunes estacions han incorporat nous circuits de raquetes de neu i es posarà en marxa l’activitat de practicar la bicicleta sobre neu.

Per quart any consecutiu s’ha congelat el preu dels forfets. El de temporada (val 120 euros per als adults i 60 per als infants de 6 a 12 anys i per als majors de 65 anys) és vàlid per a totes les estacions d’esquí nòrdic catalanes i inclou la possibilitat d’esquiar un dia a les estacions d’esquí alpí lleidatanes d’Espot Esquí, Port Ainé i Tavascan.

De les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida, sis són d’esquí alpí (Baqueira Beret, Boí Taüll Resort, Espot Esquí, Port Ainé, Port del Comte i Tavascan) i set, de nòrdic (Aransa, Lles de Cerdanya, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallferrera). Tavascan i Baqueira Beret ofereixen les dues disciplines.

Bus de la Neu a l’Alta Ribagorça
Amb l’inici de la nova temporada d’esquí 2016/2017, el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça torna a posar a disposició de la població un servei de transport regular per accedir a les pistes d’esquí de Boí Taüll Resort, que començarà a funcionar el dissabte 3 de desembre i, si les condicions de neu ho permeten, finalitzarà el 16 d’abril.

El calendari del servei s’ha ajustat als dies de major afluència d’esquiadors, donant així una resposta directa a la necessitat de transport que es genera durant els caps de setmana i els principals períodes de vacances per part de la gran diversitat d’usuaris, tant habitants com visitants de la comarca. El preu del bitllet és d’un euro per trajecte, amb possibilitat d’adquirir abonaments de 10 viatges i fer-ne ús segons convingui a l’usuari.

 

Més informació:

Baqueira Beret (la Val d’Aran)              973 63 90 00                                 www.baqueira.es

Boí Taüll Resort (l’Alta Ribagorça)       902 30 44 30 / 973 69 62 64         www.boitaullresort.com

Espot Esquí (el Pallars Sobirà)            973 62 40 58                                 www.espotesqui.cat   

Port Ainé (el Pallars Sobirà)                 973 62 11 99                                  www.portaine.cat   

Port del Comte (el Solsonès)               973 49 23 01                                 www.portdelcomte.net

Tavascan (el Pallars Sobirà)                973 62 30 37 / 665 67 01 93          www.tavascan.net

Aransa (la Cerdanya)                           973 29 30 51                                 www.aransaesqui.cat

Lles de Cerdanya (la Cerdanya)          973 29 31 00                                 www.lles.net

Sant Joan de l’Erm (l’Alt Urgell)           973 29 80 15                                 www.santjoandelerm.com

Tuixent-la Vansa (l’Alt Urgell)               973 37 00 30                                www.tuixent-lavansa.com

Virós-Vallferrera (el Pallars Sobirà)      672 43 25 43                                www.refugigallfer.com

Tot Nòrdic                                             973 35 15 11 / 647 93 21 44        www.totnordic.com

Aeroport de Lleida-Alguaire                 973 03 27 00                               www.aeroportlleida.cat

Patronat de Turisme                             973 24 54 08                              www.aralleida.cat