GASTROPIRINEUS, LES JORNADES PROFESSIONALS A LA SEU D’URGELL PER POTENCIAR LA GASTRONOMIA DEL PIRINEU COM A PRODUCTE TURÍSTIC

La Seu d’Urgell acollirà del 13 al 15 de novembre el Gastropirineus, les primeres jornades professionals enogastronòmiques i de la cuina dels Pirineus, que s’emmarquen en els actes de celebració de l’any de Catalunya com a Regió Europea de la Gastronomia 2016, per tal de potenciar la gastronomia del Pirineu com a producte turístic.

 

El Gastropirineus és un congrés professional dedicat als productes agroalimentaris i a la cuina de muntanya, que inclou unes jornades tècniques (per intercanviar idees, debatre i reflexionar sobre gastronomia), una mostra de productes, degustació de plats de cuina tradicional i elaborada, una desena de demostracions de l’elaboració de plats de la cuina dels Pirineus en directe, formació en l’elaboració i manipulació de productes i presentació de plats i productes en desús i recuperats al Pirineu.

A les jornades, que tindran lloc a la Sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell, hi participen restauradors, cuiners, elaboradors, productors, empreses de serveis i institucions. El Patronat de Turisme de Lleida col·labora en l’organització d’aquesta trobada professional per mitjà de la marca “Pirineus”, de la qual forma part. Entre els objectius del Gastropirineus hi ha la potenciació de la gastronomia del Pirineu com a producte turístic, la definició d’un catàleg de productes i plats típics del Pirineu i la creació d’una marca de cuina pròpia de qualitat, “Cuina del Pirineu”.

Les jornades volen estimular la innovació, promocionar la cultura alimentària, recopilar i difondre el coneixement de productors, elaboradors i cuiners, amb l’objectiu de millorar la competitivitat dels professionals i les empreses dels sector enogastronòmic del Pirineu. Aquestes sessions tècniques tenen una gran importància per a un territori en què el turisme i els seus serveis associats esdevenen fonamentals per fixar l’assentament de la població i garantir i millorar la qualitat de vida dels habitants de les zones de muntanya.

El programa del Gastropirineus s’inicia el diumenge 13 de novembre a l’hotel Castell de Ciutat, amb el sopar amb les estrelles dels Pirineus, elaborat pels cuiners dels 5 restaurants del Pirineu amb estrelles Michelin. La Sala Sant Domènec acollirà els dies 14 i 15 les diferents activitats del congrés, en què destaca la presentació d’experiències de turisme de muntanya, a càrrec del programa “Pirineus”, de l’Agència Catalana de Turisme, i de l’Associació de Productors de Comarques de Muntanya i del segell “Venda de proximitat Circut”. Per als àpats, els restaurants de la Seu d’Urgell oferiran el “Menú Gastropirineus”, preparat amb motiu d’aquest esdeveniment.

Sota l’organització de l’empresa Incatis, amb la col·laboració del programa “Pirineus” de l’Agència Catalana de Turisme, les institucions lleidatanes que patrocinen o col·laboren en el Gastropirineus són la Diputació de Lleida, per mitjà del Patronat de Turisme, el Conselh Generau d’Aran, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, el Consell Comarcal del Solsonès, el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, el Patronat Comarcal de Turisme de la Cerdanya, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA).

Les jornades se celebraran anualment i de manera itinerant per tot el territori de les comarques de muntanya, des de la Val d’Aran fins a la Garrotxa. A més, s'ha arribat a un acord amb la Fundació Alícia per tal que en cada una de les edicions del Gastropirineus es presenti algun estudi sobre algun producte alimentari o algun plat del Pirineu en desús.

 

Més informació:

Gastropirineus
Web: www.gastropirineus.com

Oficina de Turisme de la Seu d’Urgell
Tel. 973 35 15 11 / 973 35 30 57
Web: www.turismeseu.com

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat