FESTIVAL ORGUES DE PONENT I DEL PIRINEU AMB 13 CONCERTS A LES COMARQUES DE LLEIDA

Les comarques de Lleida acullen 13 concerts de la divuitena edició del Festival de Música de Tardor Orgues de Ponent i del Pirineu, un dels esdeveniments estatals més importants dedicats a aquest instrument, que es desenvolupa fins al 29 de desembre a diferents edificis religiosos.

 

L’Associació Amics de l’Orgue de les Comarques de Lleida organitza des del 1999, amb la direcció artística de l’organista Miquel González, aquest cicle de concerts gràcies al patrocini i el suport de les regidories de Cultura dels ajuntaments participants, de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i d’altres entitats de les Terres de Lleida i del Pirineu. Des de la seva creació, l’esdeveniment pretén difondre la cultura i el patrimoni organístic, amb un seguit d’actuacions de gran nivell que l’han convertit en un atractiu turístic més per al territori.

Per primera vegada, el cicle incorpora la poesia en alguns dels seus concerts i se suma, amb una lectura poètica dels clàssics catalans, a la celebració de l’Any Llull, l’homenatge de tots els territoris de parla catalana a un dels escriptors i pensadors més destacats de l’Edat Mitjana. Les novetats principals d’aquesta divuitena edició són la incorporació de veu solista i cor i la inclusió d’altres instruments (actuals o moderns i rèpliques històriques d’instruments de corda del Renaixement i el Barroc).

En total, enguany s’hi han programat quinze concerts d’orgues interpretats per músics de Catalunya, Espanya, Itàlia i el Japó amb una brillant trajectòria musical, els quals faran descobrir la immensa capacitat musical que posseeix el considerat rei dels instruments. Així, el públic podrà gaudir de les interpretacions dels organistes Olga Farrando, Izumi Kando, Miquel González, Olimpio Medori, Arnau Farré, Nicoló Sari, Augusto Belau, el pare benedictí de Montserrat Jordi-Agustí Piqué, Arturo Barba i Pablo Márquez.

A més, hi col·laboren els cantants Maria Josep Rúbies, Soledad Cardoso, Lluís Sintes, Yasmine Müeller, Carles Prat i Marta Infante. També hi intervindran la rapsoda Anna Maluquer i Santi Miret, amb rèpliques històriques d’instruments de corda del Renaixement i el Barroc, i La Companyia Musical, que dirigeix Josep Cabré.

El calendari d’actuacions a les comarques de Lleida d’octubre a desembre és el següent: monestir de les Avellanes a Os de Balaguer (9 d’octubre), església parroquial de la Pobla de Segur (9 d’octubre), santuari de Sant Antoni de Pàdua a Lleida (12 d’octubre), església de Sant Llorenç a Lleida (14 d’octubre), església parroquial de Tàrrega (16 d’octubre), església de Talarn (6 de novembre), església de les Borges Blanques (20 de novembre), església de Torres de Segre (20 de novembre), catedral de la Seu d’Urgell (4 de desembre) i església de Vielha (29 de desembre). Anteriorment, s’han organitzat concerts a Verdú (11 de setembre), Cervera (18 de setembre) i Tremp (25 de setembre). Fora de la demarcació de Lleida, el cicle arriba a Queralbs i Puigcerdà. Tots els concerts són gratuïts.

 

Més informació:

Festival de Música de Tardor Orgues de Ponent i del Pirineu-IEI
Tel. 973 27 15 00
Web: www.fpiei.cat