VIURE LA TARDOR ALS PARCS NATURALS DE LLEIDA

Amb l’arribada del fred, el paisatge dels parcs naturals de l’Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i la Reserva Nacional de Caça del Boumort es transforma, canvia el color i es torna encara més acollidor per tal de fer-hi activitats, rutes i viure experiències úniques amb la família, amb la parella o amb els amics.

 

Un dels millors espectacles de la natura que es pot observar des de mitjan setembre fins a mitjan octubre és la brama del cérvol, que en els darrers anys s’ha convertit en un reclam turístic important del Pirineu de Lleida. Coincidint amb l’època de l’aparellament, és fàcil observar els grans ungulats pel bosc, o fins i tot creuant els camins i les carreteres. El moment òptim per sentir bramar els mascles intentant atreure femelles cap als seus harems és les primeres hores del dia (quan despunta el sol) o al capvespre.

Per tal de facilitar l’accés a aquest espectacle únic de la natura, diferents cases de turisme rural del Pallars Jussà, conjuntament amb una empresa de taxis 4x4, ofereixen paquets turístics que inclouen l’allotjament, el trasllat a la Reserva del Boumort (situada al nord-est de la comarca del Pallars Jussà) amb 4x4 i un guia especialista que facilita l’accés als llocs on es pot sentir la brama en primera persona. També les agències receptives Pirineu Emoció (www.pirineuemocio.com) i Beni Tours (973 65 18 86) ofereixen serveis al Boumort, o les empreses Rutes 4x4 Ignasi (www.rutas4x4ignasi.com) i Excursions Serra Boumort (www.serraboumort.com), entre d’altres. L’agència Birding Lleida Expedicions (973 39 00 86) també inclou en el seu catàleg de sortides als espais naturals la brama dels grans ungulats salvatges.

La iniciativa “Vine al Pallars, viu el Jussà”, fruit de la col·laboració entre l’Associació de Cases de Turisme Rural i l’Associació APAT, també ofereix sortides guiades a la brama del cérvol. En aquest sentit, per als dissabtes 24 de setembre i 1 d’octubre s’ha programat l’experiència La brama del cérvol 4x4 i la sortida guiada La brama del cérvol (Prat de Muntane).

Per als visitants que accedeixin a la Reserva del Boumort pel seu compte, l’Estació Biològica del Pallars Jussà ofereix el servei d’interpretació de la brama del cérvol per mitjà d’un guia especialista que, situat en un punt estratègic, facilita als visitants les claus per gaudir de l’experiència. Aquest servei només funciona els caps de setmana, de mitjan setembre a mitjan octubre.

Pel que fa al Parc Natural de l’Alt Pirineu i al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’empresa Obaga, que es dedica a activitats d’interpretació i estudi del medi, organitza excursions per gaudir de l’observació dels grans ungulats salvatges mascles en zel amb guies-interpretadors acreditats d’ambdós parcs. Quant al Parc Natural de l’Alt Pirineu, amb el nom “T’acompanyem a la brama del cérvol”, l’empresa proposa cada dia des de mitjan setembre fins a mitjan octubre a les Valls d’Àneu una activitat d’escolta i observació de la brama dels mascles de cérvol en zel, ja sigui a l’albada o al capvespre. En ambdós casos, l’activitat es reserva als adults i als infants més grans de 6 anys. A més, també es proposa l’activitat “Observació de la brama del cérvol a Tornafort”, al massís de l’Orri, amb la utilització de binocles i telescopis terrestres.

Pel que fa al Parc Natural del Cadí-Moixeró, per a l’1 d’octubre s’ha programat una sortida guiada per conèixer i observar cérvols a la zona. L’activitat guiada anirà a càrrec de membres especialitzats en fauna del cos d’agents rurals del Berguedà.

Sortides guiades pels parcs del Pirineu de Lleida

A banda de la brama del cérvol, hi ha altres activitats interessants per fer als parcs naturals de la demarcació de Lleida. Pel que fa al Parc Natural del Cadí-Moixeró, s’han programat les sortides guiades “L’espectacle dels rapinyaires migradors” des de Vilanova de Banat (18 de setembre) i “Plantes i fruits de l’entorn de Prullans” (25 de setembre), i els tallers d’elaboració de licors macerats a Tuixent (12 d’octubre) i de forja a Bellver de Cerdanya (17 d’octubre).

Del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici destaquen les sortides “Ruta dels mamífers” des de Senterada (2 de setembre), “La Vall d’Àssua... al natural” des de Llessui (3 de setembre), “Observació astronòmica amb tast” a Espot (3 de setembre), “Passejant per la Vall d’Àssua” des de Llessui (4 de setembre), “On són les marmotes?” des de Boí (8 de setembre), “Anem amb els pastors a la muntanya!” des de Llessui (17 de setembre), “Caminem pel romànic” des de Boí (18 de setembre), “Travessa Valarties-Conangles” des d’Arties (24 de setembre), “Travessa Espot-Bonaigua” des d’Arties (26 de setembre) i “Els ocells del Parc” des de Banhs de Tredòs (27 de setembre).

Al Parc Natural de l’Alt Pirineu es pot gaudir de la sortida guiada per l’entorn del Segre a la Seu d’Urgell per conèixer les aus i de la jornada d’anellament científic d’ocells a la Mollera d’Escalarre (1 i 2 d’octubre); de l’Aplec de Saó a Farrera, la festa de l’art ambiental amb la participació de diversos artistes i disciplines (15 d’octubre), i del senderisme interpretatiu per conèixer el territori de l’ós bru, la Mollera d’Escalarre, els voltants de Lladorre, la fauna al capvespre, les flors i les papallones, les flors i les plantes remeieres, els estanys del Diable i Perafita, els estanys glacials o la vall de Castellbò i Sant Miquel.

 

Més informació:                                                                                

Epicentre. Centre de Visitants del Pallars Jussà
Tel. 973 65 34 70
Web: www.pallarsjussa.net

“Vine al Pallars, viu el Jussà”
Tel. 680 23 94 23
Web: www.viujussa.cat

Estació Biològica del Pallars Jussà
Tel. 606 14 48 95
Web: www.blocs.xarxanet.org/ebpallarsjussa

Obaga
Tel. 619 93 82 67
Web: www.obagaactivitats.cat

Parc Natural del Cadí-Moixeró
Tel. 93 824 41 51
Web: www.parcsnaturals.gencat.cat

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Tel. 973 69 61 89
Web: www.parcsnaturals.gencat.cat

Parc Natural de l’Alt Pirineu
Tel. 973 62 23 35
Web: www.parcsnaturals.gencat.cat