FIRATÀRREGA SE CENTRA EN LA INTERCULTURALITAT

La 36a edició de FiraTàrrega. Teatre al Carrer de Tàrrega, que se celebrarà del 8 a l’11 de setembre, posa l’accent en la interculturalitat i la diversitat. La mostra comptarà amb 57 companyies —16 d’internacionals procedents de 9 països— amb 60 espectacles de teatre, dansa i circ, tant de carrer com de sala. Un total de 33 propostes són estrenes.

 

FiraTàrrega enceta aquest any una nova aventura, que culminarà el 2018, i que té a veure amb una defensa aferrissada de les arts de carrer, en què se’n subratllen els tres grans trets diferencials: la interculturalitat, la participació i la inclusió. Així, enguany l’esdeveniment cultural tindrà com a eix vertebrador la interculturalitat i la universalitat, que fan de les arts de carrer una categoria escènica idònia per a qualsevol tipus de mercat.

Així doncs, l’espectacle inaugural, The colour of time, que serà de caràcter itinerant i anirà a càrrec dels francesos Artonik, serà una explosió de color, alegria i bons desitjos inspirada en el Holi Festival de l’Índia. Altres obres que giren al voltant de la interculturalitat són Manifesta, la darrera creació dels Obskené; l’estrena a l’Estat Espanyol de Misa fronteriza, dels mexicans Universiteatro & Gorguz Teatro; l’estrena de Mulïer, de Maduixa Teatre, un homenatge a totes les dones que durant segles d’opressió han lluitat i continuen lluitant pels seus drets, o el Cafe Europa, dels italians Ondadurto Teatro, una al·legoria que retrata la hipocresia i els vicis de la nostra societat.

El focus internacional es dedica a Xile, amb quatre companyies emergents convidades, una de les quals oferirà un dinar-espectacle. Les joves companyies fan el seu treball en l’àmbit de les arts de carrer i representen quatre maneres diferents d’entendre la relació entre les arts escèniques i l’espai públic: teatre comunitari, dansa, teatre, teatre de l’experiència, etc.

També hi haurà espectacles de Corea del Sud, Mèxic, Itàlia i diversos convidats internacionals al hip-hop de l’espai Urban Nation. Com a novetat, s’estrenarà l’Espai Zebra, on les companyies Baal i Les Impuxibles mostraran dues mirades diferents sobre la transsexualitat. FiraTàrrega entén la participació ciutadana com una part clau de les seves propostes, i per això 150 veïns i veïnes participaran en set espectacles.

El programa s’estructura en cinc seccions: Secció Oficial (selecció d’èxits de la temporada i estrenes d’àmbit internacional), Plataforma (espectacles provinents del Programa de Suport a la Creació i altres projectes de coproducció), Ondara Park (projectes centrats en la programació més festiva), Programa Obert (espai de col·laboració entre el sector privat i FiraTàrrega) i Bonus Tracks (amb propostes que complementen la programació). Per tal de fer més accessible la programació, la Fira organitza els itineraris artístics. Un total de 10 itineraris amb espectacles per a tots els gustos facilitaran al públic el seguiment del programa de FiraTàrrega.

Itinerari artístic per a les famílies

Els espectacles adreçats al públic infantil i familiar tindran com cada any un pes molt important. Per facilitar la navegació de les famílies pel programa del certamen, s’ha creat un itinerari artístic sota el nom “Què veurien Pilarín Bayés & Mrs. Doubtfire?”, que proposa un recorregut adreçat exclusivament als experts més petits de la casa, i també ofereix peces per gaudir en família. A més dels espectacles, es podrà prendre part en diversos tallers i en instal·lacions participatives.

FiraTàrrega va molt més enllà de l’exhibició teatral i any rere any treballa per esdevenir un hub professional de primer nivell i per propiciar la relació entre compradors i venedors, que contribueix a generar mercat i sinergies, posicionant així el sector de les arts escèniques. La Llotja, un pavelló firal de 1.100 m2, és l’espai on es produeixen les reunions professionals. Amb estands, sales d’actes, punts de trobada i els serveis necessaris, és l’epicentre de les relacions professionals, ja que acull presentacions i conferències. Els professionals també compten amb el Club Pro, l’espai de trobada de tarda-nit més lúdic i informal, de conversa més distesa.

D’altra banda, un total de 16 empreses formen part del Club dels Mecenes de FiraTàrrega 2016. Aquesta plataforma de mecenatge, creada fa 14 anys, serveix perquè les empreses del territori s’uneixin al projecte cultural de la Fira i hi donin suport. Any rere any, la suma de sinergies de les empreses privades en la implicació al desenvolupament d’aquelles activitats culturals que formen part del patrimoni es torna cada cop més important.

 

Més informació:

FiraTàrrega 2016. Teatre al Carrer
Tel. 973 31 08 54 / 973 50 00 39
Web: www.firatarrega.cat