NOVA CÀTEDRA DE LA UNIVERSITAT DE LLEIDA SOBRE EL PATRIMONI IMMATERIAL DELS PIRINEUS

La Universitat de Lleida (UdL) posarà en marxa una nova càtedra universitat-empresa d'Educació i patrimoni immaterial dels Pirineus, en col·laboració amb l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), per tal de conservar i divulgar la riquesa cultural del territori, com ara les festes de les falles, haros i brandons, recentment reconegudes per la UNESCO, tot vinculant-la a processos d'aprenentatge i contribuir així al desenvolupament local.

 

La nova càtedra, que dirigirà la professora de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social, Sofia Isus, planteja el patrimoni com a font primària de coneixement que permet reafirmar la identitat personal i social, el sentit de pertinença, el desenvolupament sostenible i el compromís amb la salvaguarda de les tradicions.

Entre les iniciatives que posarà en marxa destaca un observatori de l'educació patrimonial, projectes de recerca en aquest àmbit en col·laboració amb universitats estrangeres, accions educatives sobre patrimoni immaterial cultural i natural, creació de materials didàctics per a escoles per explicar i interpretar el patrimoni, informes sobre l'impacte de la pedagogia del patrimoni immaterial en relació a valors personals o socials, l'organització de trobades científiques i la creació d'una col·lecció de publicacions pròpies.

La UNESCO va decidir l’1 de desembre declarar les falles i la festa del foc del Pirineu Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Aquesta distinció beneficia 63 pobles, dels quals 17 de Catalunya –15 de les comarques de Lleida–, 9 d’Aragó, 3 d’Andorra i 34 de França que celebren aquesta tradició d’origen ancestral per Sant Joan.

El Comitè Intergovernamental de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO va valorar que sigui la primera festa que optava a la llista de Patrimoni Immaterial que té el foc com a element central, pel seu caràcter internacional i perquè la proposta va sortir de la gent i de les associacions i no de les institucions.

Les falles de la demarcació de Lleida incloses a la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO són les de Boí, Taüll, Erill la Vall, Barruera, Durro, el Pont de Suert, Llesp, Casós, Vilaller i Senet, a la comarca de l’Alta Ribagorça; Arties i Les, a la Val d’Aran; Isil i Alins, al Pallars Sobirà, i la Pobla de Segur, al Pallars Jussà.

El nou element declarat Patrimoni de la Humanitat aplega les tradicionals festes de foc de Sant Joan del Pirineu, que s’anomenen falles, haros o brandons. A les falles del Pirineu català, un grup de joves baixen amb teies enceses de les muntanyes fins al centre del poble, on els esperen la resta d'habitants, i hi encenen una gran foguera, normalment un gran tronc preparat durant setmanes. La nit continua amb música i dansa. La data tradicional és Sant Joan, tot i que el calendari s'ha allargat a tot l'estiu en les diferents poblacions.

 

Més informació:

Universitat de Lleida
Tel. 973 70 20 00
Web: www.udl.cat

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat