LLEIDA, DESTINACIÓ PREFERENT PER ALS AFICIONATS A LA BTT

Els meravellosos paisatges de les comarques de Lleida, tant les del Pirineu com les de la plana, són una destinació molt demanada pels aficionats a la BTT, que poden fer nombroses rutes i travesses circulars mentre gaudeixen de la natura, els monuments i la gastronomia de la zona.

 

Els amants de la bicicleta de muntanya tenen a la seva disposició quilòmetres i quilòmetres de camins per les comarques de les Terres de Lleida i del Pirineu per fer nombroses rutes. De maig a octubre es desenvolupa la temporada de les grans rutes per etapes circulars de muntanya pel Pirineu lleidatà, que inclou la Pedals de Foc (que va canviar la manera d’entendre el turisme esportiu i que ha iniciat l’onzena temporada com una de les travesses de referència per als practicants de la BTT), la Pedals d’Occitània, l’Era Roda-100% Aran, la Trinxat BTT, la Trinxat BTT Exprés, la Urgellet Pic de l’Orri, la Volta al Cadí-Moixeró, la Pedals del Pedraforca, la Gran Pedals, la Salòria Bike Trial, la BikeFosca, la Tracks Pallars, la Pyrenées Trail, el Camí de l’Últim Càtar i la Carapedalada. A les comarques del Pla de Lleida els bikers poden seguir les rutes Pedals del Canal d’Urgell, Pedals del Cister i Pedals de Boira.

A més, els amants del ciclisme disposen a la demarcació de Lleida de 6 centres de BTT homologats, que ofereixen tots els serveis per a la pràctica de la bicicleta, a més de funcionar també com a minioficina de turisme, i des d’on es poden fer diferents rutes totalment senyalitzades –amb un mínim de 100 km de circuits– per indrets de gran bellesa paisatgística pensats per a tots els nivells. Així, hi ha el Centre BTT Val d’Aran, a Betren; el Centre BTT Alt Urgell, al Ràfting Parc la Seu d’Urgell; el Centre BTT Solsonès-Vall de Lord, a l’Oficina de Turisme de la Vall de Lord de Sant Llorenç de Morunys; el Centre BTT Valls d’Àneu, a Esterri d’Àneu; el Centre BTT Pallars Jussà, a la Pobla de Segur, i el Centre BTT Montsec-la Noguera, al monestir de les Avellanes i al Càmping Vall d’Àger. A més, a la ciutat de Lleida hi ha un Centre BTT que no és homologat per Turisme de Catalunya.

Guia de BTT i cicloturisme

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha editat la “Guia de BTT i cicloturisme per les comarques de Lleida”, amb 26 rutes diferents ordenades per comarques. També s’hi inclouen itineraris per etapes. La publicació està adaptada a les noves tecnologies, ja que incorpora un codi QR que amb el mòbil porta a un mapa amb la ruta inserida que, en ampliar-lo, permet seguir l’itinerari en temps real, sempre que s’activi el GPS del mòbil (està adaptat a Android, Iphone i tauletes tàctils). A més, la guia de paper disposa de les coordenades GPS d’inici de la ruta, que es poden introduir al GPS del vehicle per poder arribar al punt d’inici i començar a pedalar.

Benvinguts! senderistes i cicloturistes

Les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida disposen de 69 establiments d’allotjament turístic (hotels, cases de turisme rural, càmpings, refugis, etc.) certificats amb el programa "Benvinguts! senderistes i cicloturistes”, pioner en l’àmbit de Catalunya, que acredita d’una manera específica que ofereixen un conjunt de serveis als amants de les activitats a l’aire lliure i del turisme de natura i, en concret, als practicants del senderisme i del cicloturisme, amb l’objectiu de captar aquest segment turístic 

El sistema d'acreditació de "Benvinguts!" incideix en 9 àrees essencials, per tal de garantir i comunicar que els senderistes o els cicloturistes trobaran un allotjament que ha pensat en ells.  Alguns dels aspectes que inclouen les àrees de treball per assolir l'acreditació o segell fan referència a la necessitat de disposar d'elements informatius que facilitin la pràctica del senderisme o del cicloturisme, com ara una biblioteca o cartoteca de la zona; la "Rutoteca": rutes per descobrir i gaudir de l'entorn; disposar d'informació meteorològica amb previsions actualitzades a dos o tres dies vista; oferir espais adients per tenir cura de la roba i del material dels senderistes i dels cicloturistes, i tenir una farmaciola a l'establiment. Un altre aspecte molt important fa referència a l'alimentació, un apartat fonamental per a les persones que fan una activitat física. En aquest sentit, els establiments han d'estar preparats per oferir una proposta atractiva i alhora nutritiva i equilibrada i disposar d'alimentació per a dietes per a vegetarians, celíacs, etc.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat