FESTIVALS DE MÚSICA A LES COMARQUES DE LLEIDA

Els amants de la música clàssica gaudeixen cada estiu dels diferents festivals que s’organitzen a les comarques de Lleida i que, a part d’oferir una programació d’alt nivell artístic, serveixen per promocionar les esglésies del romànic i la resta del patrimoni arquitectònic de les poblacions de la zona.

 

La sisena edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) es desenvoluparà de l’1 de juliol al 27 d’agost en 15 poblacions de les comarques lleidatanes de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Solsonès i la Val d’Aran. El FeMAP 2016 acollirà 17 formacions musicals i un total de 43 concerts (i 22 activitats culturals complementàries) en 28 municipis del Pirineu de Catalunya, Andorra i la Catalunya Nord. Per primera vegada s’hi incorporen les poblacions lleidatanes de Salàs de Pallars, Vilaller, la Vall de Boí, Riner i Organyà.

Les sis comarques lleidatanes seran protagonistes d’aquesta edició, atès que acolliran una trentena dels concerts en 15 municipis. Les poblacions implicades són la Seu d’Urgell, Organyà i Estamariu, a l’Alt Urgell; la Vall de Boí i Vilaller, a l’Alta Ribagorça; la Pobla de Segur, Tremp, Salàs de Pallars i la Torre de Capdella, al Pallars Jussà; Esterri d’Àneu, Espot, Alt Àneu i Sort, al Pallars Sobirà; Riner, al Solsonès, i Bossòst, a la Val d’Aran.

La Seu d’Urgell acollirà la inauguració del FeMAP amb una producció pròpia de “Les quatre estacions”, d’Antonio Vivaldi. El Pirineu lleidatà es convertirà en un marc incomparable per escoltar la música de diverses formacions de primer ordre. És el cas dels concerts d’Inégal Consort; el duet format per Amat Santacana (violoncel) i Eloi Fuguet (flautes de bec); la Capella dels Ministrers; Il Coro d’Arcadia i María Cristina Kiehr; la Companyia Musical; Gli Incogniti; Harmonia del Parnàs; la producció pròpia Les músiques del baró de Maldà, a càrrec del Qvixote Quartet i l’actor Carles Canut; Musica Reservata; Raquel Andueza (soprano) i Jesús Fernández (tiorba); l’Ensemble O Vos Omnes; Acadèmia 1750; Rafael Rubérriz i Alfonso Sebastián, i La Ritirata.

El FeMAP Gastrofilm proposa veure una pel·lícula mentre es degusten productes artesanals. La proposta d’aquest any és “Música celestial”, un documental sobre la vida de sant Josep Oriol i l’arxiu musical de Canet de Mar, que es projectarà a Organyà (24 de juliol), la Seu d’Urgell (25 de juliol), Sort (26 de juliol), Tremp (27 de juliol) i la Pobla de Segur (28 de juliol). El FeMAP també ofereix un concert amb implicació local, el FeMAP local, interpretació que, amb el títol de “Despertant instruments adormits”, es podrà sentir a Organyà el 23 de juliol.

Els concerts es complementen amb visites relacionades amb els concerts i es duran a terme a la catedral de Santa Maria d’Urgell, a l’Epicentre de Tremp, al centre urbà d’Esterri, al nucli antic de Vilaller, al Castell de la Ciutat de la Seu d’Urgell, a l’antiga canònica de Santa Maria i el nucli medieval d’Organyà, a l’estany Gento, al santuari del Miracle, a la Glèisa dera Purificación, al “video mapping” de Sant Climent de Taüll, a l’església de Sant Vicenç d’Estamariu, al conjunt modernista Casa Mauri de la Pobla de Segur i a les botigues-museu de Salàs.

Una de les novetats d’aquesta edició és el FeMAP social, que consisteix en 15 concerts interpretats a domicili en diferents centres amb col·lectius en risc d’exclusió social (discapacitat, salut mental, disminució, tercera edat, vídues en soledat, etc.). En diversos centres actuarà un quartet de corda del Conservatori de Música dels Pirineus. D’aquests 15 concerts, 7 tindran lloc al Pirineu lleidatà.

A més, el FeMAP continua apostant pels packs turístics, una fórmula en què s’ofereix l’experiència de concert i allotjament i que es pot adquirir amb un sol clic. Hi ha paquets d’1 a 3 nits. Per a més informació, cal trucar al telèfon 931 64 17 75. 

La setzena edició del Festival de Música de la Vila de Rialp se celebrarà del 14 de juliol al 26 de setembre a Rialp (el Pallars Sobirà), amb un programa d’11 concerts de diferents gèneres i de gran qualitat interpretativa. Enguany s’hi inclou un homenatge al pianista lleidatà Enric Granados i la conferència “L’arquitectura per a la música i les arts escèniques”, a càrrec de l’arquitecte Xavier Fabré.

El programa s’inicia el 14 de juliol a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de Lleida amb el concert “Enric Granados. Nacionalista, romàntic, modernista”. La resta d’actuacions, que es desenvoluparan a l’església parroquial de Rialp, tenen com a protagonistes la Coral del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona; Sandra Pastrana (soprano) i Michele d’Elia (piano); Philharmonisches Streichquintett Berlin; Orquestra de Cambra Camerata J.S.Bach; Maria del Mar Bonet i Borja Peñalba (veu i guitarra); Garazi Goñi (piano) i Roser Gabriel (acordió); el concert “Univers Enric Granados”, amb Marc Heredia al piano històric; el concert de pianos històrics dels professors del segon Concurs Internacional de Piano Romàntic Antic “Mario Calado”; l’actuació del guanyador del concurs, i “Postals a Enric Granados”, amb Terrassa 48 Orquestra de Cambra.

El Centre d’Observació de l’Univers (COU), a Àger, organitza la setena edició del cicle de concerts “Música sota les estrelles”, que s’ha convertit en un important atractiu turístic i cultural al qual es preveu que assisteixin més de 1.000 persones en els set concerts programats fins al 10 de desembre.

Pol Cruells (folk mediterrani d’autor, el 30 de juliol), Meritxell Gené&David Caño (cantautora i poeta, el 3 de setembre), Tui Higgins&Xavier Monge i Jazz Project (jazz, l’1 d’octubre), Josep-Manel Vega Quartet (jazz acústic i músiques del món, el 8 d’octubre), Col·lectiu Free’t (experimental, el 12 de novembre) i Rehenes (rock acústic, el 10 de desembre) protagonitzaran els set concerts programats d’un cicle que es consolida a la programació musical de Catalunya. Els concerts tenen una durada de 45 minuts i inclouen l’observació dels estels al Parc de Telescopis.

El cicle de “Música sota les estrelles" està organitzat pel Consell Comarcal de la Noguera, entitat gestora del Parc Astronòmic Montsec (PAM), i compta amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Per als que vulguin gaudir d’una estada més completa al Montsec, es proposa un paquet turístic organitzat de cap de setmana titulat “Cel i música al Montsec”. L’oferta inclou una nit d’allotjament, un sopar degustació de plats KMO, entrada al COU amb concert i observació al Parc de Telescopis i un regal especial record d’Os de Balaguer. A més, es proposa una visita lliure a triar d’un dels nou indrets d’especial interès del territori (Col·legiata Sant Pere d’Àger, monestir de les Avellanes, castell de Montsonís, monestir de Santa Maria de Gualter, castell i col·legiata de Mur, La Roca dels Bous, Centre de Dinamització de Patrimoni Històric de Tartareu, Seró Espai Transmissor o Epicentre Centre de Visitants). També s’hi inclou una visita a Os de Balaguer, a un celler artesanal amb tast de ratafies i al castell i al Museu de les Campanes d’Os de Balaguer. Per a més informació: www.lleidaitu.com.

La dotzena edició dels Concerts d’Estiu a la Ruta del Cister permet gaudir de la música als monestirs de Vallbona de les Monges i Santes Creus i al convent de Sant Bartomeu de Bellpuig, a més de ser una excusa perfecta per descobrir l’àmplia oferta turística i cultural dels 65 municipis que formen part de la ruta. El dia 23 de juliol, el monestir de Vallbona de les Monges acollirà el concert del Cor Infantil Amics de la Unió i de Juan de la Rubia (orgue), i el dia 24, l’actuació de Raquel Andueza (soprano) i el grup de música barroca La Galania. El convent de Sant Bartomeu de Bellpuig acollirà el 14 d’agost l’actuació de Valentí Moya (guitarra manouche) i Joan Pau Cumellas (harmònica diatònica). 

El Festival del Romànic i dels Castells de Frontera, organitzat pel Consell Comarcal del Pallars Jussà amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i els ajuntaments corresponents, arriba a la dotzena edició amb un programa que combina la qualitat amb l’amenitat musical. El primer concert tindrà lloc el 3 de juliol, a les 19 h, al castell de Llordà, i anirà a càrrec del grup Ensemble Fortuna d’un gran tempo, que interpretarà música del renaixement mediterrani. En finalitzar l’actuació, hi haurà un tast de vins de la comarca. El castell de Mur acollirà el 10 de juliol, a les 19 h, l’actuació del Cor Infantil Amics de la Unió, guanyador del premi absolut del certamen internacional Let the People Sing 2013 i 1r premi del Certamen Coral de Tolosa 2015. Finalment, el 24 de juliol, a les 19 h, actuarà a l’església romànica de Llimiana l’Orfeó de Tremp, que interpretarà un “Mosaic de polifonies”. El preu dels concerts és de 5 €, i hi haurà autocars gratuïts amb sortida i arribada a Tremp.

El Consell Comarcal de les Garrigues organitza Les Garrigues Guitar Festival Memorial Emili Pujol, que arriba a la cinquena edició i es desenvoluparà del 5 de juliol al 27 d’agost. Com en els darrers anys, la guitarra clàssica en serà l’instrument protagonista, juntament amb la resta de la família (viola de mà, guitarra barroca i romàntica), i l’acompanyarà un conjunt de cambra amb altres instruments, com el violí, la flauta, la percussió, el contrabaix o la veu cantada i recitada.

La inauguració es farà el 5 de juliol al Reial Cercle Artístic de Barcelona. El calendari de concerts és el següent: Ensemble XXI a Lleida (7 de juliol), Duo Torrent-Díaz a les Borges Blanques (15 de juliol), Duo Jiménez-Trepat i projecció del documental d’Emili Pujol a la Granadella (23 de juliol), Ljubica Bukvic i simpòsium Emili Pujol a la Granadella (24 de juliol), Evoéh al Cogul (30 de juliol), Sasha Savaloni a Granyena de les Garrigues (6 d’agost), Anders Clemens a l’Espluga Calba (13 d’agost), Duo Rubio&Franch a Arbeca (15 d’agost), Joan Massotkleiner i Toti Soler a Juneda (19 d’agost), Obdara Trio a Arbeca (20 d’agost), Bernat Padrosa a Vinaixa (21 d’agost) i Bukvic&Escobedo a la Pobla de Cérvoles (27 d’agost).

El monestir cistercenc de Santa Maria de les Franqueses i el convent de Sant Domènec, a Balaguer, acullen els dies 17 i 24 de juliol la cinquena edició del cicle de concerts “Juliol de música i poesia”, en què conflueixen la música i la poesia en dos monuments extraordinaris. El 3 de juliol, a les 20 h, el grup Vidalba Músic, amb la col·laboració de l’Orfeó Balaguerí, oferirà al convent de Sant Domènec l’espectacle “Un món de cançons i danses”. El dia 10, a les 20 h, el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida oferirà al monestir de les Franqueses el concert “País de poetes i un raig de Llull”. El monestir de les Franqueses serà l’escenari, el dia 17, a les 20 h, del concert “Sonets i cançons”, a càrrec de Kalina Makuta (violí), Daniel Blanch (piano) i Sergi Mateu (rapsode). Finalment, el monestir de les Franqueses acollirà el dia 24, a les 20 h, l’espectacle musical “Segueix la dansa! Del vals al ragtime”, amb el grup 4x4 sextet. Durant les sessions musicals es farà la lectura de diferents textos poètics.

El Cicle de concerts “Trencant el silenci a la vall del Corb” es desenvolupa el 9, el 16 i el 30 de juliol als espais del monestir de Vallbona de les Monges, el convent de Sant Bartomeu de Bellpuig i el convent de Santa Maria de Vallsanta de Guimerà, amb tres concerts d’arpa i amb l’objectiu de difondre la riquesa del patrimoni arquitectònic i cultural d’aquesta zona de la comarca de l’Urgell. El cicle arrencarà el 9 de juliol al claustre del monestir de Vallbona de les Monges amb l’actuació de Berta Puigdemasa i Ivan Gràcia. El dia 16, el claustre del convent de Sant Bartomeu de Bellpuig acollirà un concert teatralitzat d’arpa dirigit al públic familiar a càrrec de la Cia. Les Capritxoses. El 30 de juliol el certamen arribarà al convent de Santa Maria de Vallsanta de Guimerà, amb el concert de Berta Puigdemasa. El festival és organitzat per l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el Consell Comarcal de l’Urgell i els tres ajuntaments.

Més informació:

Associació FeMAP
Web: www.femap.cat

Turisme Alt Urgell
Tel. 973 35 31 12
Web: www.alturgell.cat

Festival de Música de la Vila de Rialp
Tel. 973 62 03 65
Web: www.festivalrialp.cat

Centre d’Observació de l’Univers
Tel. 973 05 30 22 / 973 45 52 46
Web: www.parcastronomic.cat

Concerts a la Ruta del Cister
Tel. 973 33 02 66 (Vallbona de les Monges) / 973 32 02 92 (Sant Bartomeu de Bellpuig) / 977 86 12 32 (informació general)
Web: www.larutadelcister.info

Festival del Romànic i dels Castells de Frontera
Tel. 973 65 34 70
Web: www.pallarsjussa.net

Les Garrigues Guitar Festival
Tel. 973 14 26 58
Web: www.garriguitar.com

Juliol de música i poesia
Tel. 608 70 19 98
www.julioldemusicaipoesia.cat

Trencant el silenci a la vall del Corb
Tel. 973 50 07 07
Web: www.turismeurgell.cat