EL PATRONAT DE TURISME PREVEU QUE L’OCUPACIÓ ESTIVAL A LA DEMARCACIÓ DE LLEIDA CREIXI UN 6%

L’augment de la demanda que estan experimentant els diferents subsectors d’allotjament de les zones turístiques, el ritme de les reserves i el fet que des de l’inici de l’any es manté una tendència a l’alça quant al nombre de visitants i de pernoctacions respecte al 2015, apunten a un increment de l’ocupació, que es traduiria en l’arribada d’uns 570.000 turistes, que generarien més d’1.675.000 pernoctacions (al marge de les pernoctacions en segones residències).

 

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu una bona temporada turística estival a les comarques lleidatanes, amb un increment en el nombre de pernoctacions que es podria situar un 6% per sobre de la temporada anterior, sempre que les condicions meteorològiques siguin bones. També es preveu un increment de la despesa turística. Aquesta augment de l’ocupació i del nivell de despesa també incidirà en un increment en la contractació de serveis de cara a les activitats de turisme actiu i esports d’aventura, així com en la resta d’activitats de caire lúdic i cultural que es poden dur a terme durant aquesta època de l’any al territori i en el sector de la restauració.

Les previsions del Patronat són determinades tant per l’augment de la demanda que estan experiment els diferents subsectors d’allotjament de les zones turístiques de la demarcació de Lleida i el ritme de les reserves, com pel fet que des de l’inici de l’any es manté una tendència a l’alça quant al nombre de visitants i de pernoctacions respecte al 2015. Les dades positives d’aquests dos darrers anys, així com l’increment en el nombre de visitants i de pernoctacions els 4 primers mesos del 2016, marquen un canvi de tendència i confirmen la millora que estan registrant les comarques de Lleida, i que s’ha reflectit en una major activitat econòmica i en un increment en la contractació de serveis turístics i de restauració, i també en una més gran satisfacció del sector.

Pel que fa al turisme estranger, el Patronat preveu que es mantingui en percentatges similars als de l’estiu de l’any 2015, que ja va tenir un comportament molt favorable, amb un creixement de l’11,47% en relació amb el 2014. L’any 2015 els visitants estrangers van representar el 18% del total dels turistes que van visitar Lleida durant els mesos d’estiu, mentre que les pernoctacions van suposar el 15% del total.

El Patronat preveu que, si es compleixen aquestes previsions, les comarques de Lleida rebin durant les vacances d’estiu al voltant d’uns 570.000 turistes, que generarien més d’1.675.000 pernoctacions, al marge de les segones residències, que no estan quantificades.

L’oferta d’allotjament turístic reglat per a aquest any 2016 a les comarques de Lleida (hotels, càmpings, turisme rural, apartaments turístics, refugis, instal·lacions juvenils i albergs) se situa en 1.267 establiments i 56.452 places, una xifra molt similar a la de la temporada anterior.

Per tipus d’allotjament, l’oferta d’hoteleria d’aquest any 2016 a les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida és de 401 establiments, amb 20.598 places (de les quals a l’estiu només restaran obertes al públic al voltant d’unes 19.000), i el turisme rural, amb un lleuger increment respecte a l’any anterior, disposa de 641 cases i 4.589 places. I pel que fa al càmping, ofereix 59 establiments i 21.849 places, de les quals 4.000 són de bungalous. La resta de l’oferta engloba 28 apartaments turístics (amb 626 unitats), 37 albergs (3.079 places), 66 refugis (2.043 places), 29 cases de colònies (2.295 places), 6 granges escola (686 places), 10 campaments juvenils (686 places) i 1.444 habitatges d’ús turístic.

El sector de les activitats de turisme actiu també es mostra optimista amb la previsió d’incrementar aquest estiu més del 5% el nombre de serveis contractats respecte a la temporada anterior.

Nombrosos punts d’atracció turística

La demarcació de Lleida ofereix nombrosos elements d’atracció turística, des dels vinculats al patrimoni natural fins a les propostes relacionades amb el ric patrimoni cultural de la demarcació.

La declaració de les Falles del Pirineu de Lleida com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO se suma a altres reconeixements internacionals de la demarcació de Lleida, com ara el romànic de la Vall de Boí i l’art rupestre de la Mediterrània —ambdós Patrimoni Cultural de la Humanitat—, així com la serra del Montsec, que ostenta el reconeixement de Destinació i Reserva Starlight, i la Val d’Aran, que gaudeix del segell de Biosphere Destination.

Pel que fa a la natura, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, els 2 parcs naturals i els 21 espais naturals que hi ha a la demarcació de Lleida permeten gaudir de la pràctica de l’esport en contacte directe amb una natura. La demarcació de Lleida ofereix infinitat de propostes per descobrir i gaudir de la natura mitjançant rutes i travesses de trekking-senderisme, nordic walking i BTT.

Totes les activitats vinculades amb el turisme actiu en el conjunt del territori, ja siguin de terra, d’aire o d’aigua, seran elements d’atracció turística, amb el ràfting com a principal motor econòmic d’aquest sector (aquest estiu es compleix el 30è aniversari de la primera baixada de ràfting per les aigües del riu Noguera Pallaresa).

En l’àmbit del senderisme, la novetat és que enguany s’ha posat en marxa el Festival de Senderisme dels Pirineus i s’han previst, a més, quatre Walking Festivals a la Vall de Boí, la Cerdanya, la Vall Ferrera i la Vall Fosca, dels quals queda per celebrar el I Festival de Senderisme Vall Fosca, que tindrà lloc el cap de setmana del 8 al 10 de juliol. En l’àmbit del senderisme, destaca el programa “Benvinguts, senderistes i cicloturistes”, en tot el vessant més ampli del concepte per gaudir del senderisme i del cicloturisme a les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida.

Així mateix, la Vall de Boí acollirà el Campionat del Món de Skyrunning, mentre que la Val d’Aran serà el marc del Campionat d’Europa 2016 de Raids d’Aventura, a més de l’arribada el pròxim 10 de juliol del Tour de França.

El COU d’Àger i el congost de Mont-rebei són destinacions que cada vegada reben un major nombre de visitants, així com la Casa de l’Ós del Pallars Sobirà, que com a producte “nou” per a aquesta nova campanya ofereix sortides per seguir les petjades de l’ós.

El turisme de natura (sortides als espais naturals, rutes de BTT, senderisme, rutes de muntanya), el turisme cultural (visita de monuments i elements patrimonials, activitats com el Dansàneu, festes, balls tradicionals, falles, concerts, etc.), el mateix Tren dels Llacs —el recorregut amb el tren turístic de Lleida a la Pobla de Segur— o el telefèric de Sallente-Estany Gento (que permet accedir d’una manera còmoda a un punt situat a més de 2.000 metres i iniciar rutes pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici), són algunes de les propostes vinculades al turisme familiar que permetran que tant grans com petits en gaudeixin.

D’altra banda, el turisme gastronòmic, amb la Ruta del Vi de Lleida —un passeig per la cuina, la cultura i la geografia lleidatanes a través dels seus cellers— com a proposta especialment destacada, serà de ben segur un element clau en l’activitat turística estival a les comarques de Lleida.

La ciutat de Lleida, amb molts visitants de pas cap al Pirineu i cap a altres contrades del país, tindrà també un paper important aquest estiu, sobretot pel poder d’atracció d’un dels conjunts monumentals més emblemàtics de la demarcació: el Turó de la Seu Vella.

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.com