PRIMERA CELEBRACIÓ DE LA FESTA DE LES FALLES DEL PIRINEU LLEIDATÀ COM A PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL DE LA HUMANITAT

Aquest estiu serà la primera vegada que se celebrarà a diversos pobles del Pirineu de Lleida la festa de les falles amb la distinció de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. El reconeixement mundial ha generat una gran expectació i molt interès per visitar i veure en directe la festa del foc, com ho demostra l’increment del nombre de reserves turístiques fetes en els allotjaments situats als pobles fallaires, sobretot durant el pont de Sant Joan.

 

La UNESCO va anunciar l’1 de desembre de 2015 la inclusió de les falles i les festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus a la llista internacional de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. La campanya de Falles 2016 estrena aquest reconeixement mundial. A la comarca de l’Alta Ribagorça s’inicia el 18 de juny a Durro. La festa del foc continuarà amb la baixada de falles a Boí, Casós, el Pont de Suert i Vilaller (als quatre llocs, la vigília de Sant Joan); Senet (dia 25); Barruera (2 de juliol); Erill la Vall (8 de juliol); Taüll (15 de juliol), i Llesp (23 de juliol). En tots els casos els joves fallaires encenen les falles –troncs resinosos d’uns dos metres de llargària– en un indret elevat de la muntanya visible des del poble i, de les 22.30 a les 23 h, comencen a córrer o baixar les falles, guiats pel fadrí major o cap de colla, fins que arriben a la plaça del poble, on són rebuts amb música i el toc de les campanes. Amb les falles mig consumides, es fa una gran foguera i es ballen danses tradicionals. La baixada de les falles infantils serà al voltant de les 22 h.

Per facilitar la visita als turistes, el Patronat Comarcal de Turisme de l’Alta Ribagorça ha editat el tríptic “Falles Alta Ribagorça 2016. La Festa del Foc, un motiu per visitar-nos!”, que inclou el calendari de celebració de les falles, una breu explicació de la festa del foc, una relació dels atractius turístics (culturals, paisatgístics, gastronòmics, etc.) de la comarca i les activitats al voltant de les falles.

Com a novetat, el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça senyalitzarà els “Camins de Foc”. Es tracta de 10 itineraris que van des dels pobles de Barruera, Boí, Casós, Durro, Erill la Vall, el Pont de Suert, Llesp, Senet, Taüll i Vilaller fins al faro on s’encenen les falles i per on baixen.

Al Pallars Jussà, el 17 de juny se celebra a la Pobla de Segur la baixada de falles en honor a la Verge de Ribera. Els fallaires enfilen cap a la carena de Santa Magdalena, on passen l’estona compartint històries i tonades. Després baixen en processó amb torxes enceses des de la muntanya de Santa Magdalena. Al poble els esperen pubilles, autoritats, infants i la resta d’habitants, que reben les falles al so de les típiques tonades tradicionals de les Falles de la Verge de Ribera. Després els fallaires enfilaran pels carrers principals de la Pobla juntament amb les seves pubilles, per anar a fer l’ofrena de flors a la Verge de Ribera. Finalment, tot el poble balla la sardana tradicional de la Pobla de Segur al mig de la plaça de la Pedrera per cloure aquesta festa.

A la comarca del Pallars Sobirà, la nit de Sant Joan s’hi celebren les Falles d’Isil, reconegudes com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional, les d’Alins –des de l’ermita de Sant Quirc i des del Botanal–, Espot i la Guingueta d’Àneu. La nit del 25 de juny té lloc la baixada de torxes de Sant Pere de València d’Àneu i el 2 de juliol, la d’Alós. A Isil, durant una hora hi té lloc la baixada de falles enceses en un descens vertical des del cim del Faro. Una vegada al poble, les fadrines reben els fallaires amb tres obsequis rituals (vi, coca i un ramet de flors). Després van a l’església de Sant Joan, on dibuixen una creu a la porta del cementiri per retre homenatge als antics fallaires, conjurar els esperits, demanar sort, etc. Finalment, es desenvolupen a la plaça, al voltant de la falla gran, les danses tradicionals recuperades el 1993: la marxa dels fallaires, el ball de bastons, el Ball Pla i la Bolangera. A Alins, els fallaires baixen des de Sant Quirc i el Botanal i a la plaça Major són rebuts amb coca de Sant Joan i moscatell, per finalitzar la revetlla amb ball. Pel que fa a Alós, un cop arribats al nucli urbà els fallaires visitaran totes les cases abans de deixar la falla a la foguera de la plaça. Arribats en aquest punt, els balls tradicionals seran els protagonistes de la festa amb la recuperació del Ball de l’Esquerrana d’Alós i el Ball Pla de la Cistelleta i la Bolangera. A València d’Àneu es rep els fallaires amb música tradicional i una xocolatada amb coca, vi ranci i vi dolç.

La Crema deth Haro se celebra a Les, a la Val d’Aran, la vigília de Sant Joan. A la plaça de la vila es crema un tronc d’avet d’uns dotze metres d’alçada plantat l’any anterior i al seu voltant es ballen danses araneses. El dia 29 de juny té lloc la Quilhada deth Haro, que es cremarà el 2017. També el dia 23 se celebra a Arties, una població del Naut Aran, la Crema deth Taro, que es beneeix i s’arrossega per tot el poble fins a la casa de l’alcalde. Durant el recorregut els joves salten per sobre del Taro, acompanyats de música, folklore i danses.

 

Més informació:

Patronat Comarcal de Turisme de l’Alta Ribagorça
Tel. 973 69 04 02
Web: www.turismealtaribagorca.cat

Oficina de Turisme de la Pobla de Segur
Tel. 973 68 02 57
Web: www.lapobladesegur.cat

Oficina de Turisme del Pallars Sobirà
Tel. 973 62 10 02
Web: http://turisme.pallarssobira.cat     

Foment Torisme Val d'Aran
Tel. 973 64 06 88
Web: www.visitvaldaran.com