RUTES MEDIEVALS PER LA SEU D’URGELL AMB TECNOLOGIA AVANÇADA

La Seu d’Urgell ha posat en marxa el projecte “La Seu Medieval”, en què s’han senyalitzat tres itineraris per difondre a nivell turístic el potencial històric i patrimonial del nucli medieval de la capital de l’Alt Urgell.

 

El projecte “La Seu Medieval” inclou la creació de la pàgina web laseumedieval.com, que permet als visitants endinsar-se en els itineraris turístics i consultar de manera àgil i ràpida tota la informació necessària per mitjà de mapes, 25 vídeos –molt ben documentats i amb imatges virtuals que situen els espectadors en un entorn medieval– i textos en cinc idiomes (català, castellà, francès, anglès i alemany). A més, amb l’opció dels podcasts es pot seguir la informació de cada punt d’interès i la pàgina esdevé una audioguia que facilita al públic fer l’itinerari amb tot detall.

També s’ha publicat una guia turística per realçar el patrimoni medieval de la capital de l’Alt Urgell. En total se n’han editat 2.500 exemplars. Cal dir que el projecte també ha servit per actualitzar tot el suport gràfic i els fullets d’informació turística de la Seu d’Urgell, que ja inclouen els 24 punts d’interès medieval.

Per resseguir la història i el patrimoni de la Seu, s'han assenyalat tres itineraris turístics. “El centre històric” té com a eix central la catedral de Santa Maria, del segle XII, obra romànica única a Catalunya, i també inclou altres atractius del nucli històric com el Museu Diocesà, on es guarda el “Beatus”, un manuscrit excepcional del segle X decorat amb miniatures; l’església de Sant Miquel, del segle XI; l’Espai Ermengol, un centre d’interpretació de la vida ciutadana i la història de la població de la Seu; la plaça del Deganat; el Palau Episcopal, del segle XIV; el carrer dels Canonges; la Plaça, l’antic espai de mercat; l’església de Sant Domènec; el carrer Major, i l’església gòtica de Sant Agustí, entre d’altres. El recorregut disposa d’una senyalització específica amb 28 codis QR per ampliar tota la informació, set plafons i 35 plaques ceràmiques que identifiquen els indrets més rellevants.

“La ciutat nova” condueix el públic per la ciutat que va depassar els límits de l’antic nucli medieval, a partir del segle XIX i durant el segle XX, amb alguns punts d’especial interès com el passeig de Joan Brudieu, el Parc de Valira i el Parc Olímpic del Segre. El tercer recorregut, “Castellciutat”, engloba les fortificacions de Castellciutat i està dedicat al singular patrimoni defensiu d’època moderna que envolta la Seu d’Urgell amb un conjunt que data del segle XVII i que consta de la Torre Solsona, la ciutadella de Castellciutat i el Castell. Des del punt de vista de l’enginyeria militar, és un dels conjunts més interessants de Catalunya.

A l’Edat Mitjana, la Seu d’Urgell era un centre polític, econòmic i religiós, i també un estratègic nus de comunicacions que controlava bona part del Pirineu. Tota la documentació obtinguda de l’època medieval, i que ha servit per crear les rutes turístiques, ha estat analitzada minuciosament per mitjà de diferents estudis.

Més informació:

Oficina de Turisme de la Seu d’Urgell
Tel. 973 35 15 11 / 973 35 30 57
Webs: www.turismeseu.com / http://www.laseumedieval.com