Al març, quan els presseguers arriben al seu punt àlgid de floració i per facilitar l’estada al municipi, l’Ajuntament d’Aitona proposa tres rutes turístiques guiades, que es poden fer diàriament fins a la Setmana Santa. “La ruta del presseguer en flor” inclou la visita als camps d’arbres fruiters florits i a una explotació agrícola, en què el pagès explica el cicle de vida de l’arbre fruiter i es visiten els camps. A “La ruta pel nucli antic d’Aitona” es visiten l’església parroquial de Sant Antolí Màrtir; la capella de Sant Gaietà; la Casa del Rei Moro; la Moreria; el castell; l’ermita romànica de Sant Joan de Carratalà, situada en un turó des d’on es gaudeix d’esplèndides vistes panoràmiques de l’entorn, i la Cova del Pare Palau.
El tercer itinerari guiat, que té el nom de “La ruta de la flor del Segon Origen”, porta els visitants als diversos espais, localitzacions –com ara el pantà d’Utxesa– i paisatges amb la flor del presseguer que apareixen a la pel·lícula “Segon Origen”.
Per concertar la vista guiada cal adreçar-se a l’Ajuntament d’Aitona, trucant als telèfons 649 94 86 57 o 973 79 40 10 o enviant un e-mail a turisme@ajuntamentaitona.cat.
A més de les visites guiades, també hi ha altres rutes per l’entorn senyalitzades amb panells informatius i fites de seguiment que els visitants poden fer al seu aire o contractant el servei d’un guia turístic, format per la Universitat de Lleida, o d’un pagès. Es tracta de “La ruta de l’arbre fruiter”, de 5,71 km, que es pot fer a peu o amb bicicleta de passeig i transcorre per pistes i camins de l’horta d’Aitona; “La ruta de Serra Brisa”, de 4,45 km i un desnivell acumulat de 166 m, especialment dissenyada per al running i la BTT, que inclou la visita a l’ermita romànica de Sant Joan de Carratalà per veure la riquesa agrícola de la vall, i “La ruta del camí verd natural Aitona-Soses”, de 9,8 km, que voreja el riu Segre i permet gaudir dels camps fruiters i de la fauna de la zona.
Amb el nom de “Gastrofruiturisme” es proposa degustar i sentir el gust per la fruita dolça. Als restaurants locals hom pot tastar productes d’elaboració pròpia (formatges, fuets, ametlles, etc.) abans de menjar els plats elaborats amb préssecs, exclusius d’Aitona.
Aitona i el Japó
L’Ajuntament d’Aitona, juntament amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, va promocionar el seu projecte Fruiturisme a la fira Fitur de Madrid, que enguany inclou el paquet turístic d’Aitona-Fruiturisme, una proposta de cap de setmana que unifica aquestes visites guiades i ofereix la possibilitat d’allotjament i de fer un dinar en un restaurant de la zona per tastar plats elaborats amb préssecs.
L’estada a Madrid va servir per reforçar els vincles amb el Japó, país amb el qual ja s’han dut a terme iniciatives conjuntes i que disposa de diverses zones en què la fruita dolça, i el préssec en particular, constitueixen un producte venerat. L’any passat, a Aitona es van programar diferents activitats a l’entorn de la flor i els vincles entre el Japó i Aitona, que van incloure l’exposició “La primavera del Japó a Aitona”, un taller familiar sobre la cura dels bonsais i un altre relacionat amb les herbes fruitals i el te japonès.
A Fitur també es van obrir portes de treball i col·laboració amb l’Uzbekistan, territori amb una sòlida cultura al voltant de la fruita dolça i amb diversos festivals gastronòmics, i es va mantenir contactes amb el Valle del Jerte d’Extremadura per tal de concertar un espai conjunt de difusió i promoció de la floració dels arbres fruiters.
Concurs de pintura ràpida
El Grup d’Art Aitonenc, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Aitona i amb el suport de la Diputació de Lleida, organitza els dies 12 i 13 de març el 9è Concurs de pintura ràpida, que té com a lema “L’arbre en flor d’Aitona”. Les obres s’exposaran a l’Ajuntament fins al 31 de maig.
Més informació:
Fruiturisme-Ajuntament d’Aitona
Tel. 649 94 86 57 / 973 79 40 10
Webs: www.aitona.cat / http://fruiturisme.info
E-mail: turisme@ajuntamentaitona.cat