EL CEMENTIRI MODERNISTA D’OLIUS FA 100 ANYS

El cementiri modernista d’Olius celebra enguany el centenari de la seva construcció amb diversos actes commemoratius que tindran lloc al municipi del Solsonès i amb una exposició al Museu de Solsona Diocesà i Comarcal dedicat a l’arquitecte Bernardí Martorell.

 

El singular recinte funerari assoleix aquesta efemèride reivindicant-se com una de les joies modernistes de la demarcació de Lleida. Per tal de commemorar els cent anys de la seva construcció, l’Ajuntament d’Olius ha posat en marxa una campanya promocional i està organitzant una sèrie d’actes que tindran lloc durant la Festa Major del municipi, la primera setmana d’agost. Paral·lelament, el Museu de Solsona Diocesà i Comarcal inaugurarà el pròxim mes de setembre una exposició temàtica dedicada a l’arquitecte Bernardí Martorell, responsable de la construcció i un dels membres més destacats de l’escola gaudiniana.

Paral·lelament als actes de celebració, l’Ajuntament d’Olius ha previst portar a terme una ampliació del cementiri, dissenyada amb el màxim respecte al recinte modernista. Com a treballs previs a aquesta actuació, l’any passat es van fer obres per millorar l’accés per a persones amb discapacitats al cementiri i a l’església de Sant Esteve. També s’ha fet la rehabilitació de la capella, l’eliminació de plantes invasores, la consolidació de roques en perill de trencadissa, la recollida d’aigües pluvials i la millora de l’accés al recinte. A la zona de les sitges ibèriques per emmagatzemar gra, s’ha instal·lat un tancament amb un sistema de marcatge per poder-les localitzar sobre el terreny i se n’han consolidat dues perquè els visitants les puguin observar. A l'església, s’ha obert la porta posterior del recinte per poder accedir des de la rampa per a persones amb dificultats. Així mateix, s'ha habilitat una zona per projectar un audiovisual sobre la història del cementiri i de tots els elements funeraris.

L'actuació ha suposat una inversió d'uns 90.000 euros, que s'han sufragat amb un ajut de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació de Lleida, que cobreix la major part d'aquest import.

El conjunt té gran valor patrimonial. És obra de l'arquitecte Bernardí Martorell, deixeble d'Antoni Gaudí i nebot del també arquitecte modernista Joan Martorell. L’equipament es va bastir l’any 1916. L'espai escollit per fer el nou cementiri fou un terreny de roques caigudes, voltades d'alzines. Les roques simbolitzen la mort, mentre que les alzines, sempre verdes, simbolitzen la vida (vida i mort com a expressió d'un cementiri cristià). L'entrada està formada per un arc parabòlic típicament gaudinià. L'interior és un espai de planta irregular, adaptat al terreny, on les tombes i els panteons són excavats en les roques i segueixen el sentit ascendent de la muntanya. Sobresurt per la seva altura i per la seva execució l'esvelta agulla amb una creu cònica a base de petites pedres sobreposades que es van apropant fins a arribar al cim, acabat amb una doble creu. Al peu d'aquesta creu hi ha la tomba dels rectors d'Olius.

Durant aquests cent anys, els habitants de la població han mantingut intactes els elements característics d'aquest cementiri, per la qual cosa guarda tota la seva bellesa primitiva, ja que amb prou feines ha patit intervencions d'importància.

Més informació:

Ajuntament d’Olius
Tel.  973 48 09 61                                           
Web: http://olius.ddl.net