NOVES INICIATIVES PER PROMOCIONAR EL PARC DE L’ALT PIRINEU

El Parc Natural de l’Alt Pirineu, el més gran de Catalunya, ha fet enguany un pas endavant amb la posada en marxa d’una sèrie de iniciatives, especialment dirigides al turisme familiar, destinades a facilitar als visitants l’estada i el coneixement del seu patrimoni natural i cultural.

 

Entre les noves eines i recursos per dinamitzar el turisme al parc, molts dels quals digitals, destaca la posada en marxa del projecte del Pas de l’Ossa i l’ampliació del projecte Explora el Parc. El primer és una campanya d’educació i divulgació sobre l’ós bru dirigida al públic familiar i escolar. El projecte, desenvolupat per l’Associació La Paniquella, s’adreça a incrementar l’oferta turística lligada a l’ós i augmentar-ne l’acceptació social mitjançant xerrades i tallers a escoles.

Quant al projecte Explora el Parc, emprès l’any 2013, enguany s’han iniciat tallers a les escoles per donar a conèixer el projecte als més petits. Els alumnes reben un passaport en forma de llibret on se situen i s'expliquen aquells llocs i activitats —centres d’interpretació vinculats al parc, activitats fetes per empreses de guies interpretadors acreditades i més de 30 miradors panoràmics— pensats perquè les famílies que visiten el parc interpretin l’entorn i puguin segellar el document. Incrementant els segells del passaport, l’usuari rep premis com gorres, samarretes, jocs educatius, guies de natura o activitats gratuïtes.

Pel que fa als recursos digitals, destaca la millora de l’app per a mòbils i tauletes Deixa’t Guiar pel Parc Natural de l’Alt Pirineu, de l’empresa Rural Turístic. Enguany s’hi han incorporat més rutes autoguiades i s’ha posat en marxa un joc interactiu, el “Quadern de camp”, per conèixer les espècies més emblemàtiques de flora i fauna del parc per mitjà d’imatges, rastres i sons. L’aplicació facilita la descoberta del parc mitjançant la geolocalització de punts d’interès natural i cultural, itineraris a peu i rutes autoguiades.

També cal consignar el nou projecte transmèdia del Camí dels Bons Homes anomenat Belibasta, un joc interactiu associat a l’app TuristIQ per mitjà de la qual es pot recórrer el tram del Camí de l’Últim Càtar entre la Seu d’Urgell i Àreu.

En el capítol de travesses a peu, s’han posat en marxa itineraris com Lo Cor del Pallars, travessa de 4 dies al voltant del massís de l’Orri; Terra Incògnita, travessa de 5 dies per la vall de Santa Magdalena i el pic de Salòria; Lo Pallars Fer, travessa de 5 dies de Llavorsí a la Guingueta d’Àneu, passant per la coma de Burg, la Vall Ferrera i la vall de Cardós; Ramat de Camins, travessa de 15 dies seguint les passes dels escriptors Camilo José Cela i Josep Maria Espinàs l’any 1956 pel Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça.

Cal esmentar també els nous  itineraris autoguiats des del refugi Vall de Siarb, consistents en 7 rutes circulars des del mateix refugi, a més de l’edició de fullets de la ruta dels Santuaris pel Bisbat d’Urgell i l’itinerari de la Llobatera, elaborat per l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu. Finalment, s’han posat en marxa dues rutes amb BTT, “Cims de l’Alt Pirineu” i “Cims del Contraban”, que transcorren per la Vall Ferrera i la vall de Cardós.

El Parc Natural de l'Alt Pirineu es va crear el 2003, és situat al Pirineu central català i s'estén per més de 15 municipis pertanyents a les comarques del Pallars Sobirà i l'Alt Urgell (Alt Àneu, la Guingueta d'Àneu, Esterri d'Àneu, Alins, Llavorsí , Esterri de Cardós, Lladorre, Tírvia, Vall de Cardós, Farrera, Rialp, Soriguera, Sort, Valls de la Valira i Montferrer i Castellbò).

L'àrea protegida que constitueix el parc cobreix gairebé 70.000 hectàrees, una extensió que el converteix en el parc natural més gran de Catalunya; de fet, la zona del Parc Natural de l'Alt Pirineu representa més d'un terç de tota la superfície de tots els parcs naturals catalans junts.

Aquest territori natural s'ha mantingut en un excel·lent estat de conservació fins als nostres dies, la qual cosa significa que la seva flora i fauna són excepcionals. El parc és habitat per una de les majors poblacions de camussa i gall fer en el conjunt de Catalunya. També s’hi troba l'ós bru i una important població d'aus carronyeres, entre d'altres. Les grans variacions altitudinals dins del parc han creat una gran varietat de paisatges i, per tant, de vegetació: prats alpins, boscos de pi i avet de Còrsega, etc.

Més informació:

Parc Natural de l'Alt Pirineu
Tel. 973 62 23 35
http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/alt-pirineu - pnaltpirineu@gencat.cat