NOVA RUTA DE L’OR DEL SEGRE A BALAGUER

“L’or del Segre. A la recerca del somni de Mariam” és el nom de la nova ruta turística per la ciutat de Balaguer, que inclou la visita al casc antic, al Museu Comarcal de la Noguera i al Centre d’Interpretació de l’Or del Segre, entre d’altres activitats.

 

La proposta de turisme cultural i experiencial és promoguda pel Museu de la Noguera i per la Generalitat de Catalunya, per mitjà de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural (ACPC), per impulsar una oferta turística en què els museus de Catalunya siguin els protagonistes, a més d’oferir altres propostes turístiques.

El recorregut permet descobrir el Museu de la Noguera per conèixer la importància de la medina d’Hisn Balagi (Balaguer) dins d’al-Àndalus i l’extracció aurífera del Segre. Continua amb un passeig pel centre històric de Balaguer fins al Centre d’Interpretació de l’Or, per tal d’aprendre a separar les palletes d’or de la sorra. Els visitants també buscaran or al riu Segre, amb l’equipament adequat, i seran obsequiats amb un barret de buscador d’aquest metall tan preuat i amb un tubet per guardar-hi les palletes. També faran un tast d’oli dels productors de la Noguera i de vi de la DO Costers del Segre.

Opcionalment, la ruta inclou un dinar, inspirat en el receptari de la cuina andalusina –amb or comestible en alguns dels seus plats– i una visita guiada a la part alta de Balaguer per veure els vestigis de l’antiga ciutat musulmana, amb el jaciment andalusí del Pla d'Almatà, les muralles i l'església gòtica de Santa Maria i les restes del Castell Formós.

La ruta “L’or del Segre. A la recerca del somni de Mariam” té lloc els primers dissabtes de cada mes (després de la reserva prèvia) de les 11 a les 14 h. De dimarts a diumenge, es pot concertar la visita per a grups d’un mínim de 8 persones. Per a més informació i reserves cal adreçar-se al Museu de la Noguera i al Centre d’Interpretació de l’Or del Segre.

El Museu de la Noguera aplega el patrimoni andalusí i feudal de la comarca de la Noguera, i especialment el de la ciutat de Balaguer, que forma un dels conjunts més importants d'aquesta època a Catalunya, tant per la quantitat com per la qualitat de les seves restes, i s'ha convertit en un dels punts de referència per entendre la petjada de l'Islam a Catalunya.

El Centre d’Interpretació de l’Or del Segre és situat al Molí de l’Esquerrà, a l’edifici de l’antiga farinera municipal. A l’equipament, per mitjà de diferents plafons i vitrines, envoltats per una ambientació d'un bosc de ribera o bultra, es fa un recorregut històric per l'explotació d'or al riu Segre. També es duen a terme activitats pedagògiques infantils i hi ha una zona tècnica i una sala dels safareigs en què els visitants poden cercar les partícules d’or amb bols gràcies a les petites bosses de sorra preparades per a l’activitat.

L’horari del museu fins al mes de març és de dimarts a diumenge i festius, d’11 a 14 h. Dilluns no festius, tancat. Per a les visites concertades o per als grups cal trucar al 973 44 86 68.

 

Més informació:
Museu de la Noguera
Tel. 973 44 51 94
Web: www.museucn.com

Centre d’Interpretació de l’Or del Segre
Tel. 973 44 86 68
Web: www.museucn.com

Ajuntament de Balaguer
Tel. 973 44 52 00 / 973 44 66 06
Web: www.balaguer.cat