EL SAFRÀ, NOU ATRACTIU GASTRONÒMIC I TURÍSTIC DE LES GARRIGUES

Els camps de la comarca de les Garrigues han recuperat el cultiu del safrà, un ingredient molt preuat per la gastronomia, que se suma a altres productes de qualitat de la zona com l’oli d’oliva verge extra, que es comercialitza sota la Denominació d'Origen les Garrigues, i el vi de la DO Costers del Segre.

 

El clima d’aquesta zona de secà de la demarcació de Lleida garanteix unes condicions òptimes per al cultiu del safrà de qualitat sota la marca de Safrà de les Garrigues, que és una bona alternativa als cultius tradicionals de l’oliva i l’ametlla. Manuel Ramírez, natural de Granada i resident a l'Albagés, va ser el primer de la comarca i de Catalunya a cultivar artesanalment i comercialitzar safrà 100% català sota el nom de Safrà de les Garrigues, provinent de finques de l'Albagés i Cervià de les Garrigues. Amb un soci va muntar l’empresa Naturges-Ponent i després va crear la Cooperativa Safrà de les Garrigues, aprofitant la infraestructura de la cooperativa d’oli de Cervià de les Garrigues.

En l’actualitat, ja són uns 60 els productors de la cooperativa repartits pels municipis de la comarca de les Garrigues de Cervià de les Garrigues, l’Albagés, el Soleràs, la Pobla de Cérvoles, Vinaixa, el Vilosell i les Borges Blanques, a més d’altres poblacions catalanes. En total hi ha sis hectàrees de cultius de la flor del safrà repartides per tot Catalunya. La cooperativa té clients a Catalunya i Andalusia i el producte també s’exporta a França i Panamà i, aviat, es vol vendre als Estats Units. A més, aquest any iniciarà els tràmits per aconseguir la Denominació d’Origen Safrà de Catalunya.

La Cooperativa Safrà de les Garrigues ha acabat la seva segona collita, en què s’han triplicat els resultats de l’any 2014, en passar de 4,5 a 12 quilos. Aquest augment de producció d’enguany és degut al fet que s’han plantat més de 8.000 quilos de bulbs, uns 3.000 més que l’any passat, i perquè les plantacions ja han entrat en plena productivitat.

D’altra banda, l’empresa El Tossal de les Garrigues, de l’Albagés, ven els seus bulbs de safrà a altres pagesos per després comprar-los la producció i distribuir-la. El producte ja es pot trobar al comerç de proximitat, per mitjà d’una cinquantena de botigues gurmet especialitzades, com també en supermercats de Caprabo, Sorli Discau o Plus Fresc. A més, el safrà de les Garrigues ja s’exporta a Polònia, Dinamarca i els Estats Units. Per mitjà del seu web i les xarxes socials, la marca El Tossal de les Garrigues promociona receptes i maneres d’utilitzar el safrà.

La temporada del safrà comença pel dia del Pilar i s'allarga un mes aproximadament. La flor del safrà floreix cada dia i al llarg d'aquest mes cal collir-la cada matí a primera hora sense excepció, perquè altrament la flor es passa. És una feina totalment manual, no hi ha mecanització possible i d'aquí ve l'elevat preu d'aquesta espècia, que al pagès es paga a uns 8.000 euros el quilo.

Cal dir que el passat 24 d’octubre Cervià de les Garrigues va acollir la IV Fira de la Rosa del Safrà, amb una quinzena de parades de venda de productes artesans. A la Cooperativa del Camp hi va haver una collita de safrà i un concurs per extreure els estams de la flor. També es va fer una mostra de plats cuinats amb safrà.

Productes gastronòmics i atractius turístics
Juntament amb el safrà, l’oli i el vi que s’elabora a les Garrigues ajuden a impulsar la creació de productes turístics a la zona. L'oli d’oliva verge extra nou que es comercialitza sota la Denominació d'Origen les Garrigues és un atractiu turístic per si mateix. Durant la tardor i l’hivern nombroses persones visiten les cooperatives i els molins dels diferents pobles de les comarques de Lleida per comprar aquest preuat or verd i conèixer el territori.

Els visitants acuden a les cooperatives i als molins per comprar l’oli d’oliva verge extra, que s’obté de la varietat d’oliva arbequina i és considerat dels millors del món, i per conèixer el procés gairebé artesanal de la seva elaboració. Cada vegada hi ha més persones que aprofiten el desplaçament per fer turisme a les Garrigues o a la zona sud del Segrià, dos territoris singulars, rics en patrimoni històric, arquitectònic i cultural i amb un paisatge característic.

Pel que fa al vi, els visitants poden conèixer els cellers de les Garrigues i el patrimoni i els atractius de la comarca. Els cellers elaboren uns vins d'alta qualitat, que pertanyen a la Denominació d'Origen Costers del Segre, concretament dins la subzona de les Garrigues. Aquesta zona es caracteritza per un tipus de sòl calcari, amb un clima mediterrani, hiverns freds i estius calorosos i una mitjana de precipitació baixa.

Els cellers visitables són Celler Clos Pons, a l’Albagés; Celler Matallonga, a Fulleda; Cérvoles Celler i Mas Blanch i Jové, a la Pobla de Cérvoles; Vinya els Vilars, a Arbeca, i Tomàs Cusiné, al Vilosell. Cal concertar amb cada celler els horaris i els preus de les visites.

A més, els turistes poden visitar les pintures rupestres de la vall de la Coma i de la balma dels Punts –Patrimoni de la Humanitat– i el castell de l’Albi; la fortalesa ibèrica dels Vilars, el castell i el nucli antic d’Arbeca; el Centre de Descoberta de les Garrigues-El Mirador, el Parc Temàtic de l'Oli i l’Espai Macià de les Borges Blanques; el conjunt rupestre del Cogul –declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO–; el castell de l’Espluga Calba; el castell, la sala d’exposicions de treballs de la pedra i la galeria d’art d’Edith Schaar a la Floresta; l’antic molí d’oli de Fulleda; el Museu del Molí de Juneda; el Museu de l’Oli i del Món Rural de Castelldans; l'Ecomuseu de l’Oli de la Pobla de Cérvoles; el forn de calç de Tarrés, i els nuclis antics del Vilosell i de Vinaixa.

També es poden fer rutes a peu i amb bicicleta, que estan geoposicionades al web www.turismegarrigues.com, com la Ruta de les cabanes de volta, del Canal, del riu Set, de la Transllena, de l’Arborètum de les Garrigues Dr. Barberà i de la Calç.

Més informació:

Consell Comarcal de les Garrigues
Tel. 973 14 26 58
Web: www.ccgarrigues.com

Naturges-Ponent
Tel. 638 39 98 28
Web: www.naturges.com

El Tossal de les Garrigues
Tel. 902 80 03 64
Web: www.eltossaldelesgarrigues.com

Consell Regulador de la Denominació d’Origen les Garrigues
Tel. 973 28 04 70
Web: www.olidoplesgarrigues.com