LA TEMPORADA DE CURSES DE MUNTANYA AL PIRINEU DE LLEIDA FINALITZA AMB LA RIALPMATXICOTS COM A GRAN ATRACTIU TURÍSTIC

La temporada de curses de muntanya que tenen com a escenari els espectaculars paisatges del Pirineu de Lleida està a punt de finalitzar. Aquestes competicions serveixen per promocionar els recursos turístics i patrimonials de la zona i dinamitzar econòmicament el territori.

 

La 6a edició de la RialpMatxicots es disputarà en els paisatges del Pallars Sobirà el cap de setmana del 19 i 20 de setembre, amb la població de Rialp com a centre neuràlgic d’una de les curses de muntanya més reconegudes de Catalunya. En aquesta edició més de  2.000 persones, entre corredors i acompanyants, gaudiran d’un cap de setmana de trail, esport, natura, cultura i gastronomia, amb un poble bolcat a oferir el millor de les seves terres. La prova és puntuable per a la The North Face Ultra-trail du Mont Blanc 2016.

Enguany, la trobada atlètica d’alta muntanya ha batut el seu primer rècord, ja que mai en les sis edicions de la cursa no s'havien tancat amb un mes d’antelació les inscripcions de les modalitats RialpMatxicots Extrem i RialpMatxicots Trail. En aquesta edició més de 900 corredors de diferents punts del territori estatal i internacional es donaran cita per continuar consolidant aquesta prova.

La direcció de la cursa destaca la promoció turística que està suposant la RialpMatxicots per a Rialp i els diferents municipis pels quals transcorren les diferents modalitats. De nou els habitants de totes les poblacions del municipi de Rialp i l’ampli equip de voluntaris faran gaudir al màxim dels meravellosos paisatges, dels pobles idíl·lics i dels camins plens d’història que integraran els quatre recorreguts dissenyats de manera curosa.

La 6a RialpMatxicots arriba amb moltes novetats, afegint una nova modalitat que és la caminada no competitiva i donant a conèixer territoris i paisatges nous com Espot Esquí i Sort.

Es disputaran quatre curses durant tot el cap de setmana: la RialpMatxicots Extrem, de 82 km i un desnivell positiu de 6.100 m, que augmenta el terreny alpí i tècnic (sortida el dissabte 19 de setembre a les 5.30 h); la RialpMatxicots Trail, de 52 km i 4.100 m, que és més tècnica, espectacular i dura que les edicions anteriors (sortida el dissabte 19 de setembre a les 5.30 h); la RialpMatxicots Mitja, de 21 km i un desnivell de 1.100 m (sortida el 20 de setembre a les 8.30 h), i la RialpMatxicots Caminada, de 12 km i un desnivell de 700 m, per gaudir de la vall d’Àssua (sortida el diumenge 20 de setembre a les 8.30 h). El diumenge a les 14.30 h tindrà lloc el dinar de comiat.

Els participants en la RialpMatxicots Extrem podran gaudir d’enlluernadors paisatges naturals. El recorregut passa per Rialp, Altron, Sorre, Llessui, coll del Triador, Montsent de Pallars, Entremonts, Montorroio, Pas de Mainera, les Picardes, Espot Esquí, Mare de Déu de Caregue, Caregue, Escàs, Surp, barraca dels Caçadors, Beraní, Penyes d’Auló, Roní, Pont de Gulleri, Sant Romà de Tavèrnoles, Rodés i Rialp.

Liga Aranesa i Circuit Fer
La primera edició de la Liga Aranesa Corses de Montanha es tanca amb la celebració de la Corsa deth Haro a Les, de 7 i 15 km (el 13 de setembre), i la Vertical Montcorbison, una pujada de 5 km i 1.200 m de desnivell entre Vielha i Montcorbison (4 d’octubre). Amb aquesta lliga es vol promocionar la Val d’Aran donant-la a conèixer per mitjà de les curses de muntanya, alhora que es potencia el màxim respecte al medi ambient.

La setena edició del Cadí Circuit Fer de curses de muntanya finalitza amb la disputa de la Carrerada del Tosserol i la Transfronterera-Camí de Retrobament. La Carrerada del Tosserol, a Coll de Nargó, és una cursa de 6 km i 1.000 m de desnivell positiu que tindrà lloc el 3 d’octubre. La prova transcorre per un sender de 6 km de la serra d’Aubenç, que surt de la població de les Masies i porta al Tosserol, a 1.556 m. Aquest camí s’utilitzava per passar amb el bestiar i per baixar fusta amb matxos fins a Coll de Nargó. La Transfronterera-Camí de Retrobament, que va de Sant Julià de Lòria (Andorra) al Parc Olímpic de la Seu d’Urgell, és una cursa de 29 km i 1.985 m de desnivell positiu (es disputa el 17 d’octubre), que s’ha incorporat enguany com a novetat al circuit. El recorregut passa per camins, corriols de muntanya i camp a través de les poblacions de l’Alt Urgell de Bescaran, Estamariu, Llirt i la Seu d’Urgell.

La Ruta dels Senders de 1714
L’Associació Atlètica Xafatolls celebra aquest any el 30è aniversari de la seva creació i per a això farà la Ruta dels Senders de 1714, un recorregut de 645 quilòmetres pels deu escenaris més destacables de la Guerra de Successió a Catalunya (1702-1714). Els organitzadors han volgut sintetitzar en aquest esdeveniment els valors del club, que coincideixen amb els que representa la Ruta dels Senders de 1714, com ara el coneixement de la geografia del país, de la història de Catalunya i el respecte per la natura.

La ruta es desenvoluparà entre els dies 11 i 13 de setembre, coincidint amb la Diada Nacional de Catalunya. Per a la realització de la ruta, el club disposa d’una seixantena de corredors que aniran fent els diferents trams per parelles amb relleus d’entre 10 i 40 quilòmetres sense parar. Al final de la ruta, l’associació afegirà un últim relleu, que anirà de Lleida fins a Mollerussa.

 

Més informació:

RialpMatxicots
Tel. 973 62 03 65
Web: www.rialpmatxicots.cat

Liga Aranesa Corses de Montanha
Tel. 662 59 30 05
Web: www.ligatrailaran.com

Cadí Circuit Fer
Web: www.circuitfer.cat

Associació Atlètica Xafatolls
Tel. 672 65 44 81
Web: www.xafatolls.cat