HOMENATGE ALS EXILIATS QUE VAN CREUAR EL PIRINEU FUGINT DELS NAZIS

La façana de l’Hotel Pessets de Sort (el Pallars Sobirà) exhibeix un gran mural, confeccionat per l’artista Ramón Pérez Sendra, en record dels milers de fugitius que durant la Segona Guerra Mundial van travessar la frontera entre França i Espanya per salvar la vida.

 

Les històries de moltes persones i famílies de les nacionalitats més diverses (francesa, alemanya, holandesa, austríaca, txecoslovaca, etc.), moltes de les quals jueves, van confluir a la petita localitat de Sort, molt propera a la frontera, després d’una dura evasió a través del Pirineu —en molts casos, a través de mitja Europa— destinada a evitar la captura i, en el pitjor dels casos, la mort als camps de concentració nazis. I molts d’aquests exiliats, a més, van fer una breu estada a l’Hotel Pessets, on segurament van poder descansar després d’extenuants jornades de fugida.

Per commemorar aquests periples amb final esperançador, retre homenatge a les víctimes d’aquell conflicte europeu i, més genèricament, per reivindicar la llibertat dels pobles, l’artista  Ramón Pérez Sendra ha fet una gran pintura mural que —segons el mateix artista— “es troba entre la figuració i l’abstracció”. A l’obra, en efecte, hi ha una part de retrat (una cara que mira a l’infinit i que suggereix la llibertat) i una part d’abstracció (les taques de colors que representen les muntanyes i els camins). Pérez Sendra és dissenyador gràfic especialitzat i expert en pintura mural amb una gran experiència en l’elaboració de projectes pictòrics de gran format a l'aire lliure.

Cal dir que la iniciativa es contextualitza en el projecte "Perseguits i salvats” desenvolupat per la Diputació de Lleida, consistent en la senyalització de 5 itineraris d’evasió per les comarques del Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, la Val d’Aran, l’Alt Urgell i la Cerdanya que van utilitzar més de 20.000 refugiats per fugir del nazisme i dels camps d’extermini durant la Segona Guerra Mundial. El projecte ja és una realitat i s’han senyalitzat aquells indrets que es consideren més representatius, com les duanes, les casernes, les presons, els llocs d'acolliment i els hotels.

Es tracta d’una senyalització unificada i amb una marca pròpia que identifica arreu del territori els espais referents a l'estada dels refugiats a les comarques de Lleida. La identificació inclou senyals direccionals, cartelleres explicatives de diferents mides i la incorporació de codis QR que permeten emmagatzemar informació de tot tipus per descarregar després les dades al mateix lloc.

La senyalització s’ha complementat amb fullets de difusió per fer-ne promoció i la publicació d’una pàgina web multilingüe (www.perseguitsisalvats.cat) explicant els esdeveniments històrics, els itineraris i els llocs senyalitzats amb informació diversa.

Precisament, la Diputació de Lleida ultima aquest estiu la senyalització de la cinquena ruta d’evasió, que enllaça l’Aran amb la comarca del Pallars Sobirà, des del Tuc dera Girèta, Montgarri, Pont de Perosa, Bordes de Perosa i refugi Fornet fins a arribar a Alòs d’Isil, senders que —com la resta de traçats senyalitzats— van utilitzar milers de persones durant la Segona Guerra Mundial.

Aquesta proposta és especialment atractiva per als turistes israelians, considerant que aquestes rutes van permetre a molts jueus sobreviure a la persecució nazi. Uns 300.000 israelians visiten Catalunya cada any buscant un turisme més cultural i de natura que de platja, la qual cosa fa que les comarques lleidatanes resultin especialment atractives per la gran oferta paisatgística que ofereixen.

 

Més informació:

Hotel Pessets
Tel. 973 62 00 00
Web: www.hotelpessets.com

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat