L’ESPECTACLE DE LA NATURA DE LA BRAMA DEL CÉRVOL AL PIRINEU LLEIDATÀ

La brama del cérvol s’està convertint en els darrers anys en un reclam turístic important del Pirineu de Lleida. Cada cop més, les entitats i les empreses inclouen en el seu catàleg aquest producte d’ecoturisme. És una experiència vivencial única i un dels espectacles més impressionants de la natura que es poden observar des de mitjan setembre fins a mitjan octubre a la Reserva Nacional de Caça de Boumort, situada al nord-est de la comarca del Pallars Jussà; al Parc Natural de l’Alt Pirineu; al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i al Parc Natural del Cadí-Moixeró.

 

Coincidint amb l’època de l’aparellament, els cérvols mascles competeixen amb els seus brams per conquistar les femelles. A més, els grans ungulats dominants creen els seus propis harems, bramen constantment i marquen el territori amb secrecions i rascant els troncs dels arbres amb la cornamenta. Els individus dominants desenvolupen una activitat intensa per mantenir unit l'harem durant aquesta època de zel i no paren de perseguir-se i de lluitar amb la resta de mascles competidors.

És una època en què és fàcil observar cérvols pel bosc o, fins i tot, creuant els camins i les carreteres. El moment òptim per sentir bramar els animals és a primeres hores del dia (quan despunta el sol) o al capvespre.

Per tal de facilitar l’accés a aquest espectacle únic de la natura, diferents cases de turisme rural del Pallars Jussà, conjuntament amb una empresa de taxis 4x4, ofereixen paquets turístics que inclouen l’allotjament, el trasllat a la Reserva de Boumort amb 4x4 i un guia especialista que facilita l’accés als llocs on es pot sentir la brama en primera persona. També les agències receptives Pirineu Emoció (www.pirineuemocio.com) i Beni Tours (973 65 18 86) ofereixen serveis a Boumort, o les empreses Rutes 4x4 Ignasi (www.rutas4x4ignasi.com) i Excursions Serra Boumort (www.serraboumort.com), entre d’altres. També l’agència Birding Lleida Expedicions (973 39 00 86) inclou en el seu catàleg de sortides als espais naturals la brama dels grans ungulats salvatges.

La iniciativa “Vine al Pallars, Viu el Jussà”, fruit de la col·laboració entre l’Associació de Cases de Turisme Rural i l’Associació APAT, també ofereix sortides guiades a la brama del cérvol. En aquest sentit, per als dissabtes 26 de setembre i 3 d’octubre s’ha programat la sortida guiada “La brama del cérvol” i per als diumenges 27 de setembre i el 4 d’octubre, l’experiència “La brama del cérvol amb 4x4”.

Per als visitants que accedeixin a la reserva de Boumort pel seu compte, l’Estació Biològica del Pallars Jussà ofereix el servei d’interpretació de la brama del cérvol per mitjà d’un guia especialista que, situat en un punt estratègic, facilita als visitants les claus per gaudir de l’experiència. Aquest servei només funciona els caps de setmana, de mitjan setembre a mitjan octubre.

Pel que fa al Parc Natural de l’Alt Pirineu i al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’empresa Obaga, que es dedica a activitats d’interpretació i estudi del medi, organitza excursions per gaudir de l’observació dels grans ungulats salvatges amb guies-interpretadors acreditats d’ambdós parcs. Quant al Parc Natural de l’Alt Pirineu, amb el nom de “T’acompanyem a la brama del cérvol”, l’empresa proposa tots els dies des de mitjan setembre fins a mitjan octubre a les Valls d’Àneu una activitat d’escolta i observació de la brama dels mascles de cérvol en zel, ja sigui a l’albada o al capvespre. En ambdós casos, l’activitat es reserva als adults i als infants més grans de 6 anys.

Pel que fa al Parc Natural del Cadí-Moixeró, per al 26 de setembre s’ha programat una sortida guiada per conèixer i observar cérvols a la zona. L’activitat guiada anirà a càrrec de membres especialitzats en fauna del cos d’agents rurals del Berguedà.

La Reserva Nacional de Caça de Boumort té una extensió d’unes 15.000 ha i es troba situada entre les valls de la Noguera Pallaresa i el Segre. L’espai inclou les serres de Boumort, Carreu, Cuberes i Batsacans. Pel que fa a la fauna, l’espècie característica és el cérvol ibèric, ja que hi ha una de les poblacions més importants i ben estructurades dels Pirineus. A més, és el millor espai natural de Catalunya per observar voltors. Actualment la serra de Boumort és l’únic indret d’Europa on nidifiquen les quatre espècies d’ocells carronyaires del continent.

També hi destaca la presència de l’isard, el cabirol, el porc senglar, el gall fer, el picot negre, el mussol pirinenc, la becada, el trencalòs (és la zona de Catalunya amb més presència d'aquesta espècie), l'aufrany, l'àliga daurada, el falcó pelegrí o el duc. Entre els carnívors hi destaca la presència de la guineu, el teixó i la fagina.

 

Més informació:

Epicentre. Centre de visitants del Pallars Jussà
Tel. 973 65 34 70
Web: www.pallarsjussa.net

Vine al Pallars, Viu el Jussà
Tel. 680 23 94 23
Web: www.viujussa.cat

Obaga
Tel. 619 93 82 67
Web: www.obagaactivitats.cat

Parc Natural del Cadí-Moixeró
Tel. 93 824 41 51
Web: parcsnaturals.gencat.cat