PROPOSTES MUSICALS ESTIUENQUES A LES COMARQUES DE LLEIDA

Les comarques de Lleida acullen aquest estiu diferents festivals de música clàssica que, a banda de la programació d’alt nivell, serveixen per promocionar les esglésies del romànic i la resta del patrimoni arquitectònic de les poblacions de la zona.

 

La cinquena edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) es desenvoluparà del 3 de juliol al 30 d’agost en diferents poblacions de les comarques lleidatanes de l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça i la Val d’Aran. El FeMAP 2015 acollirà 18 formacions musicals i un total de 54 activitats (entre les quals 45 concerts) en 26 municipis del Pirineu català, d’Andorra i, per primera vegada, s’incorpora un municipi de l’Estat francès amb la presència de la Guingueta d’Ix, a l’Alta Cerdanya.

El FeMAP s’ha convertit en el certamen més important de música antiga d’Europa. Més de la meitat dels concerts programats corresponen a músics catalans, com la Coral Cantiga, Cor Amics de la Unió, Quartet Casals o Tasto Solo, entre d’altres, i a grans noms espanyols i internacionals, com la Orquesta Barroca de Sevilla, el llaüt de Hopkinson Smith, i el concert Musica Alchemica de la violinista Lina Tur, que rescatarà un repertori inèdit de Vivaldi.

Pels escenaris dels 26 municipis hi passaran el Cor Infantil Amics de la Unió, el llaüt de Hopkinson Smith, la Coral Cantiga, Andreas Prittwitz&Lookingback Baroque Orchestra, Trença Ensemble i Aina Martín, l’Orquesta Barroca de Sevilla amb els Concerts de Brandenburg, La Xantria i Jordi Domènech amb El Cant de la Sibil·la, Rafael Bonavita i Leonor Leal, Arnau Tomàs i Fahmi Alqhai & Rami Alqhai. També conformaran la programació Tasto Solo, l’Acadèmia de Música Antiga del FeMAP i Euskal Barrokensemble.

A part dels concerts en espais tancats, el FeMAP organitza diverses activitats, com els concerts amb visita guiada als monuments, els concerts en entorns naturals com l’Estany Gento i tres passeigs musicals. També es complementa l’oferta musical amb sis sessions GastroFilm (a les comarques de Lleida, a Tremp, Sort, la Pobla de Segur i la Seu d’Urgell), on es podran degustar productes alimentaris elaborats artesanalment en diferents llocs del Pirineu: vins, embotits, formatges, galetes i cerveses propis de cadascun dels llocs, amb les explicacions de cada productor que acompanyaran la projecció d’un documental de 30 minuts sobre antics cants religiosos a l’Alt Pirineu, gràcies a la col·laboració amb Mostremp. Mostra de Cinema Rural del Pallars. A més, amb l’objectiu de dinamitzar i implicar els col·lectius de comerciants i hotelers dels 26 municipis que formen el certamen d’enguany, s’organitza aquest estiu el primer concurs d’aparadors.

En paral·lel, el festival ha fet un gran esforç en matèria de promoció turística i ha editat un catàleg amb més de 60 packs turístics que inclouen l’hotel i l’entrada al concert de manera conjunta. Hi ha paquets d’1 a 4 nits. Per a més informació, cal trucar al telèfon 931 64 17 75. 

Els municipis lleidatans participants en aquesta edició són Alt Àneu, Bossòst, la Guingueta d’Àneu, Estamariu, Esterri d’Àneu, Sant Llorenç de Morunys —nova incorporació—, la Pobla de Segur, el Pont de Suert, la Seu d’Urgell, Sort, la Torre de Capdella i Tremp.

El Centre d’Observació de l’Univers (COU) a Àger organitza el cicle de concerts Música sota les estrelles, al qual es preveu que assisteixin unes mil persones en els set concerts i altres activitats programades fins al 5 de desembre. Els concerts programats en aquesta edició aniran a càrrec de Pull My Strings (rock), el 4 de juliol; Roger Mas (cançó d’autor), l’1 d’agost; LleidArt Ensemble (música clàssica), el 5 de setembre; Jordi Montañez (cançó d’autor), el 10 d’octubre; Xavier Monge Trio & Carme Canela (jazz), l’11 d’octubre; Berta Puigdemasa (arpa), el 14 de novembre, i Cesk Freixas (cançó d’autor), el 5 de desembre. Els concerts tenen una durada de 45 minuts i inclouen la projecció de l’univers al planetari Ull del Montsec i l’observació dels estels al Parc de Telescopis.

Per als que vulguin gaudir d’una estada més completa al Montsec, es proposa un paquet turístic de cap de setmana titulat Música, cel i cultura al Montsec. L’oferta inclou una nit d’allotjament, un sopar degustació, entrada al COU amb concert i observació al Parc de Telescopis i un regal especial record d’Os de Balaguer. A més, es proposa una visita lliure a triar d’un dels nou indrets d’especial interès del territori (Col·legiata Sant Pere d’Àger, monestir de les Avellanes, castell de Montsonís, monestir de Santa Maria de Gualter, castell i col·legiata de Mur, La Roca dels Bous, Centre de Dinamització de Patrimoni Històric de Tartareu, Seró Espai Transmissor o Epicentre Centre de Visitants). També s’inclou una visita a Os de Balaguer, a un celler artesanal amb tast de ratafia i al castell i al Museu de les Campanes d’Os de Balaguer. Per a més informació: www.lleidaitu.com.

El Festival del Romànic i dels Castells de Frontera, organitzat pel Consell Comarcal del Pallars Jussà amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i els ajuntaments corresponents, arriba a l’XI edició amb un programa que combina la qualitat amb l’amenitat musical. El preu dels concerts és de 5 euros, i hi haurà autocars gratuïts amb sortida i arribada a Tremp.

La Capilla Antigua de Chinchilla ens transportarà en el temps cap a l’esplendor medieval de Mur amb un programa especial de cants i danses medievals titulat Mundus renovatur, interpretat amb instruments antics (Castell de Mur, diumenge 12 de juliol a les 19.00 h). A l’església de Covet, la participació pallaresa d’aquesta edició anirà a càrrec de la Coral Verge de Ribera de la Pobla de Segur, que interpretarà el programa Cançons d’arreu sota la direcció del Mn Agustí Romero (església de Covet, diumenge 19 de juliol a les 19.00 h). I finalment, Cançons d’amor en temps de guerra, la guitarra romàntica de Ferran Sor serà la proposta cambrística d’aquest any al castell de Llordà, amb la mezzosoprano Marta Rodrigo acompanyada per la guitarra romàntica d’Andreas Martin (castell de Llordà, diumenge 2 d’agost a les 19.00 h). En aquest darrer concert, en finalitzar l’actuació, hi haurà un tast de vins dels cellers del municipi d’Isona i Conca Dellà a la sala de la planta baixa del castell.

El Consell Comarcal de les Garrigues organitza el cicle Les Garrigues Guitar Festival Memorial Emili Pujol, que arriba a la quarta edició i es desenvoluparà del 2 de juliol al 29 d’agost. Com en els darrers anys, la guitarra clàssica en serà l’instrument protagonista juntament amb la resta de la família (viola de mà, guitarra barroca i romàntica) i l’acompanyarà un conjunt de cambra amb altres instruments com el violí, la flauta, la percussió, el contrabaix o la veu cantada i recitada.

La inauguració es farà a l’espai gastronòmic i cultural Garrigues, Colors i Emocions dins del Mercat de la Concepció de Barcelona, amb un tast gastromusical. El calendari de concerts és el següent: Izan Rubio a la Pobla de Cérvoles (4 de juliol); Shotaro Hayashi al Cogul (11 de juliol), Ala Voronkova&Sergi Vicente a les Borges Blanques (17 de juliol), Xavier Coll a Lleida (21 de juliol), Eulogio Dávalos a Lleida (30 de juliol), Bernat Padrosa a Arbeca (13 d’agost), Duet Manzano&García a l’Espluga Calba (14 d’agost), Maria Altadill, Abel Folk i Mikko Ikäheimo a Juneda (21 d’agost), Carles Trepat a Vinaixa (22 d’agost), 22Strings Quartet a la Granadella (23 d’agost) i En Clave de Son a Arbeca (29 d’agost).

La quinzena edició del Festival de Música de la Vila de Rialp se celebrarà del 27 de juliol al 26 de setembre en diverses poblacions del Pallars Sobirà i el Pallars Jussà, amb la música clàssica i popular com a protagonistes. Hi intervenen músics d’arreu del món amb una trajectòria envejable.

L’onzena edició dels Concerts a la Ruta del Cister permet gaudir de la música als monestirs de Vallbona de les Monges, Poblet i Santes Creus i al convent de Sant Bartomeu de Bellpuig, a més de ser una excusa perfecta per descobrir l’àmplia oferta turística i cultural dels 65 municipis que formen part de la ruta. Els dies 25 i 26 de juliol, el monestir de Vallbona de les Monges acollirà el concert de Vespres d’Arnadí, orquestra barroca, i d’Alba Ventura, al piano, que interpretaran El Cant de la Sibil·la.

 

Més informació:

Associació FeMAP

Web: www.femap.cat

 

Turisme Alt Urgell

Tel. 973 35 31 12

Web: www.alturgell.cat

 

Centre d’Observació de l’Univers

Tel. 973 05 30 22 / 973 45 52 46

Web: www.parcastronomic.cat

 

Festival del Romànic i dels Castells de Frontera

Tel. 973 65 34 70

Web: www.pallarsjussa.net

 

Les Garrigues Guitar Festival

Tel. 973 14 26 58

Web: www.garriguitar.com

 

Festival de Música de la Vila de Rialp

Tel. 973 62 03 65

Web: www.festivalrialp.com

 

Concerts a la Ruta del Cister

Tel. 973 33 02 66 (Vallbona de les Monges) / 973 32 02 92 (Sant Bartomeu de Bellpuig) / 977 86 12 32 (informació general)

Web: www.larutadelcister.info