DESÈ ANIVERSARI DE L'ESTANY D'IVARS I VILA-SANA

L'estany d'Ivars i Vila-sana, a la comarca del Pla d'Urgell, assoleix el 10è aniversari de la seva recuperació amb un balanç notable (300.000 visitants) i consolidat com un dels espais naturals més importants de la plana de Lleida

 

Han passat els temps en què semblava imprescindible viatjar a les comarques del Pirineu per gaudir de paisatges atractius. La plana de Lleida ofereix també un ventall d'espais naturals d'interès com l'estany d'Ivars i Vila-sana, que amb 300.000 visitants s'ha convertit en un atractiu de primer ordre que atreu visitants de dins i fora de la demarcació.

Per tal de celebrar els 10 anys d'existència des de la seva recuperació, la primavera del 2009, quan es va acabar el procés de reompliment promogut pel Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, aquest ens ha programat diverses activitats i propostes. A banda dels programes d'activitats de primavera-estiu i de tardor-hivern (tallers naturalístics, sortides guiades, jornades tècniques, activitats esportives, literàries, etc.), es planteja un concurs fotogràfic per a fer el calendari 2016 al quals s'hi podran presentar imatges dels deu anys d'història de l'estany recuperat. També es proposa que s'hi presentin documents audiovisuals i els millors es projectaran a la mostra de cinema a la fresca de l'estany. Igualment, es publicarà el llibre L'antic estany d'Ivars i Vila-sana i la seva gent, un volum elaborat a partir del recull de vivències i records de testimonis de l'antic estany. També s'iniciarà la campanya "Coneix Cal Sinén i aporta el teu re-cor", una iniciativa que pretén donar a conèixer com era la vida a l'antic estany i a la masia de Cal Sinén i que és alhora una crida a cedir peces, estris de cuina, aixovar i materials antics relacionats amb la vida rural i a pagès de principis del segle passat.


Amb motiu de la desena edició del Dia de l'Estany, celebrat el 29 de març amb diverses activitats culturals i de lleure —plantació simbòlica d'arbres, anellament d'ocells, passejades a cavall i en barca, Mostra de cuina de l'estany, etc.—, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va destacar el compromís de la institució amb l'estany "perquè sigui una realitat cada dia més viva i més rica" i es va referir a la recuperada masia de Cal Sinén com a centre d'interpretació de la zona. L'aportació de la Diputació permet l'adequació de l'espai de la planta baixa que porta al mirador (de 120 m2), l'obertura del mirador i la construcció dels serveis adaptats per tal de millorar l'atenció als visitants.

En aquests deu anys de col·laboració, la Diputació de Lleida ha aportat 2,5 milions d'euros al Consorci de l'Estany per a projectes en una de les zones humides més importants d'Europa.

Aquest espai natural fou recuperat ara fa deu anys, mig segle després de la seva desaparició. La recuperació de l'estany, dessecat l'any 1950 per destinar la terra al cultiu, permet disposar d'un espai d'interès biològic, mantenint al mateix temps els usos agrícoles i tradicionals de l'entorn. El llac es troba dins dels termes municipals d'Ivars d'Urgell i Vila-sana i s'hi accedeix per camins senyalitzats des d'aquestes poblacions i des de Vallverd.

L'estany d'Ivars i Vila-sana es configura com una àrea natural de gran importància, sobretot pel que fa a l'ornitologia, amb més de 240 espècies d'aus registrades, i un lloc d'escala de moltes aus migratòries. Aquest espai natural, que és l'estany interior més gran de Catalunya, disposa de 2,3 hectòmetres cúbics d'aigua repartits en 126 hectàrees de superfície inundada. El llac té una longitud de 2.150 m per 730 d'amplada màxima.

Al llac s'hi han creat una vintena de petites illes per afavorir la diversitat biològica i paisatgística, a més de diversos embarcadors, miradors d'uns 5 metres d'altura per observar la fauna, dos pàrquings, bancs, passarel·les i dos accessos per anar a l'estany des de la carretera que uneix Ivars d'Urgell amb Vila-sana. Les zones humides acullen una important diversitat d'espècies, sobretot d'ocells que tenen en aquests espais llocs de nidificació, descans, refugi i alimentació en les seves rutes migratòries. Actualment s'hi han registrat més de 200 espècies d'aus, entre sedentàries, hivernals, estivals o de pas. Recentment, hi destaca la presència d'aus poc freqüents a Catalunya com la mallerenga de bigotis o la gavina capnegre.

El Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana ha construït passarel·les de fusta sobre l'aigua que diversifiquen els recorreguts, miradors en punts estratègics, zones de descans i pícnic amb zones d'ombratges i plafons d'interpretació ambiental, i té previst completar les obres del centre d'informació i interpretació ambiental a Cal Sinén.

Més informació:
Consorci del Llac d'Ivars i Vila-sana
Tel. 973 71 13 13
Web: www.plaurgell.org