L'EMBLEMÀTIC HOSTAL JAUMET DE TORÀ FA 125 ANYS

Situat a la bonica població de Torà (la Segarra), aquest establiment centenari, paradigma de la millor gastronomia lleidatana, ha celebrat l'efemèride amb un multitudinari sopar presidit pel president de la Generalitat, Artur Mas
 

Fundat el segle XIX, concretament l'any 1890, l'Hostal Jaumet de Torà és avui dia un dels exemples més significatius de la tradició gastronòmica de les comarques de Lleida, basada en una cuina popular i de gran qualitat elaborada amb els millors productes de la terra. Per commemorar aquests 125 anys de servei al públic, el passat 19 de març va tenir lloc un multitudinari sopar commemoratiu, presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas.

Entre d'altres autoritats, l'acte va comptar també amb la presència de Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida; Ramon Espadaler, conseller d'Interior de la Generalitat, i Felip Puig, conseller d'Empresa i Ocupació. Tots van coincidir en la importància que té la petita empresa i l'empresa familiar, d'una banda, i la qualitat en el servei, de l'altra, en el desenvolupament econòmic i turístic del territori.

El sopar va ser "apadrinat" pel prestigiós xef de l'Hotel Can Boix de Peramola, Joan Pallarès, que va elogiar les excel·lències de la cuina tradicional de l'establiment de Torà. El propietari de l'Hostal Jaumet, Jaume Marimon, va explicar que la celebració de l'efemèride tindrà continuïtat amb l'organització d'onze dinars, un per mes, "apadrinats" per altres cuiners catalans reconeguts.

La trobada va tenir una significació especial ja que Jaume Marimon, representant de la 4a generació de la família de propietaris, va lliurar la "torxa" de la direcció de l'establiment a la seva filla Laia Marimon. El "traspàs de poders" va quedar simbolitzat amb el lliurament a la representant de la 5a generació d'un receptari popular del 1907, una cuina de carbó i estris tradicionals com una cassola de terra i una cullera i una forquilla de fusta. 

En el decurs del multitudinari sopar, que va aplegar 150 persones, els assistents van poder tastar plats tradicionals catalanes com l'escudella barrejada, el lluç de palangre amb verduretes i la perdiu a la vinagreta, una de les especialitats de la casa.  

L'Hostal Jaumet, situat en un nus estratègic de comunicacions viàries (en la ruta clàssica i més curta entre Barcelona i Andorra, a 13 quilòmetres de l'Eix Transversal), és reputat pels seus plats tradicionals fets en cuina de carbó com ara l'ofegat de la Segarra, els cargols amb tupina, el conill amb herbes, el corder al forn amb escalivada, les faves a la segarrenca, les galtes de porc amb mongetes o els peus de porc amb patates i panses.

 

Més informació:

Jaume Marimon
Telèfon 656 84 31 85