EL MUSEU DE LA CONCA DELLÀ EXHIBIRÀ EL FÒSSIL DE DINOSAURE MÉS GRAN D'EUROPA

En un jaciment d'Orcau, al municipi d'Isona i Conca Dellà (el Pallars Jussà), s'ha extret un coll sencer de més de 5 metres de llarg de dinosaure, el més gran fins ara descobert a Europa. S'estima que l'animal, un titanosaure, devia fer entre 15 i 20 metres de llarg i 6 metres d'alt. Després de la restauració, el fòssil s'exhibirà al Museu de la Conca Dellà a Isona.

 

Feia trenta anys que es van identificar les restes de dinosaure al jaciment d'Orcau-1. Ara que la disponibilitat pressupostària ho ha permès, investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i del grup Aragosaurus de la Universitat de Saragossa han reprès l'excavació i han extret un coll sencer de 5 metres de llarg d'un titanosaure, que va viure en aquesta zona fa uns 68 milions d'anys. Els titanosaures eren uns grans herbívors amb un cap força petit i un coll i una cua molt llargs.

Es tracta d'una troballa única a Europa, ja que és una peça sencera (amb un pes aproximat de 2.500 quilos) que mostra les vèrtebres del coll disposades tal com estaven a l'animal en vida. Els investigadors preveuen que si s'aprofundeix en pròximes excavacions podria aparèixer el crani de l'animal.

La troballa del fòssil té una gran importància científica, ja que pot aportar noves informacions de la mida dels dinosaures que van viure als Pirineus. A més, amb aquesta extracció finalitzen uns treballs que van començar en aquest jaciment a la dècada de 1950. Després de la restauració, el fòssil s'exhibirà al Museu de la Conca Dellà a Isona.

El Museu de la Conca Dellà-Parc Cretaci, al municipi d'Isona, té actualment com un dels principals atractius l'exposició de les restes i una reproducció a escala real del dinosaure Pararhabdodon isonensis, que s'han trobat a jaciments d'Isona i Conca Dellà. El Pararhabdodon era un dinosaure que s'alimentava de vegetació i forma part del gran grup dels hadrosaures, popularment coneguts com a dinosaures amb bec d'ànec.

El Museu de la Conca Dellà, centre d'acolliment del Parc Cretaci, permet descobrir una zona que temps enrere va ser ocupada per la cultura romana i, molt abans, habitada per alguns dels últims dinosaures que van trepitjar la terra. Al museu es poden conèixer jaciments paleontològics, restes arqueològiques, edificis historicoartístics i el mateix entorn natural d'aquesta zona del Pallars Jussà.

Al soterrani hi ha el celler, on s'explica la importància de la vinya des de l'època romana fins a mitjan segle XX. A la planta baixa es mostren les característiques fonamentals del marc geogràfic i la riquesa cultural i natural de la Conca Dellà. Al primer pis es pot veure l'evolució cronològica de la ciutat romana d'Aeso. I al segon pis, a la sala de Paleontologia, les restes paleontològiques que es veuen permeten explicar com era la vida i l'entorn dels dinosaures i com han arribat fins als nostres dies.

Fins al 30 de juny, el museu obre els dissabtes, d'11 a 14 h i de 17 a 19 h, i els diumenges, d'11 a 14 h.

 

Més informació:

Museu de la Conca Dellà
Tel. 973 66 50 62
Web: www.parc-cretaci.com