25 ANYS DE LA RUTA DEL CISTER

La Ruta del Cister ha complert 25 anys d'existència com a marca turística ben consolidada i amb gairebé set milions de persones que han visitat els monestirs de Vallbona de les Monges, a la comarca lleidatana de l'Urgell (en aquest cas ha rebut 605.576 turistes), i Poblet i Santes Creus, a la demarcació de Tarragona. Com a novetat, a partir de gener del 2015 es vendrà una entrada conjunta als tres recintes religiosos.

 

Creada l'any 1989, la Ruta del Cister és formada per 65 municipis de les comarques de l'Urgell, la Conca de Barberà i l'Alt Camp, que tenen en comú l'existència d'un monestir cistercenc a la zona. La marca de referència en l'àmbit del turisme cultural no només difon els tres monuments religiosos (Vallbona de les Monges, a la demarcació de Lleida, i Poblet i Santes Creus, a la província de Tarragona), sinó que promociona també l'artesania, la gastronomia, les festes i les fires, el turisme rural, el senderisme, els pobles amb caràcter (com ara Vallbona de les Monges, Guimerà o Tàrrega), la història i la natura.

Durant aquests 25 anys gairebé set milions de persones han visitat els tres centres religiosos i s'han obert nombroses cases rurals, restaurants, museus i espais visitables. En el cas del monestir de Vallbona de les Monges, a la comarca de l'Urgell, des del 1989 ha rebut un total de 605.576 visitants. Els anys amb més turistes han estat el 1995 (amb 31.642 persones) i el 1994 (amb 30.837). Com a novetat, a partir de gener del 2015 es vendrà una entrada conjunta als tres monestirs, que es podran visitar per 12 euros.

Un dels grans revulsius per al territori ha estat el GR-175, un camí alternatiu de 105 km –es pot fer a peu i amb bicicleta– que uneix els tres monestirs i transcorre enmig de la natura. L'any 2009, el sender es va convertir en un itinerari turístic amb la creació del Carnet 6T. La targeta se segella als establiments que es troben per la ruta i es poden obtenir descomptes. 

Des de la pàgina web www.larutadelcister.info es gestiona l'oferta d'allotjaments, restaurants, empreses de visites guiades, lloguer de bicicletes, horaris de museus, mapes per recórrer la zona a peu o amb bicicleta i l'agenda d'activitats.

Cal recordar que la Ruta del Cister ha estat mereixedora de diferents guardons corresponents al Premi Internacional "Pica d'Estats". Així, en la darrera edició, en la categoria de mitjans de comunicació de les Terres de Lleida, es va premiar Neus Martí i Mikel Aristregi per una sèrie de 5 reportatges –un centrat en la Ruta del Cister– publicats al suplement "Lectures" del diari Segre. En la mateixa edició, el millor reportatge fotogràfic va correspondre al fotògraf Òscar Rodbag pel seu treball al número especial que la revista Descobrir Catalunya va dedicar el febrer del 2013 al món del Cister amb el títol "Els grans monestirs". L'especial, de més de 50 pàgines, ofereix imatges espectaculars i d'una gran bellesa preses pel fotògraf guardonat, que mostren la vida monàstica del convent de Vallbona de les Monges, com també a la resta de monestirs i dels pobles a l'entorn de la Ruta del Cister.

Vallbona de les Monges és habitat per una comunitat de monges que combinen el seu treball i l'oració amb les visites guiades i l'artesania. La història del monestir s'inicia a l'any 1153, quan l'ermità Ramon de Vallbona congrega una comunitat mixta d'ermitans. El 1176, després que els homes se n'anessin al Montsant, unes monges vingudes de Tulebras (Navarra) es van unir a la comunitat i es van integrar a l'orde del Cister. Les restes de les reines de la Corona d'Aragó Violant d'Hongria, esposa de Jaume I el Conqueridor, i la seva filla Sança d'Aragó descansen al monestir.

Un dels elements més característics del monestir de Vallbona de les Monges és el seu claustre. Amb una forma trapezoïdal, les seves quatre galeries es van construir al llarg de 400 anys. La primera galeria es va fer al segle XII en ple romànic i és austera. La segona, del segle XIII, presenta algunes ornamentacions i els seus arcs i finestres ja són apuntats. La tercera, del segle XIV, és gòtica, la seva alçada és gairebé el doble de les anteriors i les finestres i els arcs són ben apuntats, amb les seves voltes de creueria. La darrera galeria, del segle XV, és d'estil neoromànic.


Més informació:

Consell Comarcal de l'Urgell
Tel. 973 50 07 07
Web: www.urgell.cat

La Ruta del Cister
Tel. 977 86 12 32
Web: www.larutadelcister.info