RUTA DEL CARACREMADA

 

La Ruta del Caracremada és una travessa circular de 5 dies de marxa que uneix les principals muntanyes del Prepirineu de l’Alt Berguedà i l’Alt Solsonès, amb els Rasos de Peguera com a punt de partida i arribada. Amb aquesta proposta es pretén dinamitzar el turisme i l’economia de les zones de l’Alt Berguedà i l’Alt Solsonès i per això enguany s’està reforçant la promoció a l’estranger.
 

La travessa del Caracremada transita per part de les muntanyes més emblemàtiques del Prepirineu català (Rasos de Peguera, serra d’Ensija, Pedraforca, serra del Verd, serra del Port del Comte, serra de Busa) i diferents poblacions com Saldes, Gósol i Sant Llorenç de Morunys.

Hi ha diferents recorreguts i possibilitats, tant de dies (de 3 a 7 jornades) com de modalitats (a peu, amb BTT, a cavall i amb raquetes de neu). Hi ha la Caracremada a peu (de 5 dies), la Carapedalada (ruta amb BTT), la Caracavalcada (a cavall), la Caraglaçada (amb raquetes), les Microcremades (tres rutes circulars de tres dies cadascuna que transcorren per les mateixes muntanyes i establiments de la ruta matriu de la Caracremada) i la Caracremeitor (la més llarga i alpina, de 7 dies, 140 km i 9.825 m de desnivell positiu).

Aquesta ruta es diferencia de les altres ja existents a les muntanyes pirinenques perquè és la primera completament prepirinenca, que enllaça les principals muntanyes de l’Alt Berguedà i l’Alt Solsonès. És una travessa practicable durant una llarga temporada, ja que la neu només hi és present i resulta ser un impediment per al caminant als mesos d’hivern estricte; la primavera i la tardor són les millors èpoques, i a l’estiu la calor és força acceptable, tenint en compte que la majoria de la travessa discorre entre els 1.700 i els 2.200 metres i a la part més baixa (serra de Busa) hi ha força tram obac i amb la protecció de bosc de coníferes. A més, cal destacar l’àmplia varietat del paisatge, amb les diferents modalitats de fauna i flora.

Una altra característica que diferencia la Caracremada de la resta és que les pernoctacions es fan en pobles i, per tant, no es depèn tant de les disponibilitats de calendari dels refugis d’alta muntanya. A més, la ruta té un important interès cultural i patrimonial, ja que transcorre per zones amb força història (pobles, castells, esglésies, pistes d’esquí, centres miners, passos ramaders mil·lenaris, museus, refugis de maquis, etc.).

Els principals punts de pas de la ruta dins de la demarcació de Lleida són la vall de Cerneres (a la Llosa del Cadí, a l’Alt Urgell), Gósol, la serra del Verd (a cavall de les comarques del Solsonès, l’Alt Urgell i el Berguedà), l’estació d’esquí nòrdic de Tuixent-la Vansa, la serra del Port del Comte, Sant Llorenç de Morunys i la serra de Busa (al Solsonès).

El Caracremada, nom amb què es coneixia Ramon Vila Capdevila, era un berguedà nascut al poble de Peguera, que és considerat com el darrer maqui català que va lluitar fins al final dels seus dies contra el franquisme. Conegut també com a Peus llargs, va demostrar un gran valor, atreviment i coneixement del medi geogràfic que li van permetre una llarga vida de clandestinitat i sabotatge al règim fins que va morir tirotejat en una emboscada l’any 1963.

Rutes programades
Per al mes de desembre s’han programat tres sortides. Del 6 al 8 es faran la Microcremada oriental, amb la participació de Pako Crestas, gestor i dissenyador de la ruta, i la Microcremada central plus, amb guiatge i allotjament en cases rurals. I del 27 al 30 de desembre es farà la Caraglaçada, amb la participació de l’autor de la ruta. 

Més informació:

Ruta del Caracremada
Tel. 615 62 68 13
Web: www.rutacaracremada.com