LA COLÒNIA D’ÓSSOS ALS PIRINEUS S’AMPLIA

 

La colònia d’óssos als Pirineus té dos membres nous, amb el naixement de dos fills de l’óssa Hvala. L’ós s’ha convertit en els darrers temps en un nou atractiu turístic per a les comarques del Pirineu de Lleida i en un dinamitzador econòmic per a la zona. Més d’una vintena de plantígrads freqüenten el Pirineu lleidatà, en concret els boscos de la Val d’Aran, Alt Àneu i Lladorre.
 

La confirmació de l’ampliació de la família de plantígrads ha estat possible gràcies que els tècnics de Medi Ambient del Conselh Generau d’Aran van fotografiar al final d’agost en un bosc de la zona les dues cries, juntament amb la seva mare Hvala, nascudes l’hivern passat a la Val d’Aran. Es tracta de les primeres cries documentades durant el 2013, després del cadell trobat al juny que va morir ofegat a Lladorre. D’altra banda, els tècnics han identificat també a la mateixa zona altres óssos joves, a més del mascle Balou.

Trenta óssos han nascut al Pirineu des de la reintroducció a partir del 1996 dels tres primers exemplars procedents d’Eslovènia, segons dades del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, que té un equip que fa el seguiment de l’ós amb unes càmeres automàtiques. Fa una dècada, la majoria dels exemplars es concentraven a la Val d’Aran, mentre que ara més de la meitat freqüenten boscos del Parc Natural de l’Alt Pirineu repartits entre els municipis d’Alt Àneu i Lladorre.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat du a terme un seguit d’actuacions dirigides a fer compatibles els plantígrads amb la ramaderia i l’apicultura i promoure el turisme a la zona. Per a la promoció d’aquests exemplars, s’ha editat un pòster amb les fotos dels 12 óssos bruns que acostumen a viure dins de l’entorn del Parc Natural de l’Alt Pirineu i que es ven com a reclam turístic als establiments comercials de la zona. També s’han confeccionats punts de llibre i postals.

Una de les accions que es fan per atansar els óssos als ciutadans és batejar els que neixen al Pallars amb noms pallaresos, com s’ha fet amb tres joves cadells d’ós (Boavi, Alós i Isil). 

Casa de l’Ós dels Pirineus
Casa Sastrès d’Isil, al Pallars Sobirà, acull la Casa de l’Ós dels Pirineus, el primer centre d’interpretació a Catalunya que permet conèixer l’ós bru i la seva vida als Pirineus catalans. També és un centre d’informació del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

A l’espai es pot trobar una exposició amb mòduls interactius que expliquen de manera lúdica diversos aspectes de la vida dels óssos als Pirineus, la seva relació amb les persones i els esforços per a la seva conservació. Al lloc també es fan exposicions temporals vinculades al territori, la projecció al minicine d’un documental amb espectaculars imatges inèdites i d’alta qualitat sobre l’ós als Pirineus i, a més, disposa d’una botiga amb productes vinculats a l’ós.

La informació de l’exposició sobre l’ós es pot complementar amb les Senderes de l’Ós, itineraris guiats que surten des de la Casa de l’Ós i permeten als visitants conèixer l’hàbitat d’aquests animals. Un dels itineraris, la Sendera de l’Ós, té lloc tots els diumenges, sempre que hi hagi un grup mínim de quatre persones que hagin fet la reserva prèvia. Es tracta d’una sendera sense senyalització amb un desnivell de 800 m, que s’endinsa en l’hàbitat de l’ós bru i permet observar les petjades del plantígrad i també la fauna de la zona. La sortida dura unes set hores.

L’altre itinerari és el circular Potariets-Vernets, d’una durada de dues hores, que es pot fer amb infants. S’observa com la convivència entre les activitats humanes i la natura és important per a la preservació del paisatge i la biodiversitat. La sortida es fa després de la reserva prèvia i amb grups de quatre persones com a mínim.

Les escoles poden fer visites guiades a la casa i complementar-les amb un itinerari didàctic o un taller específic dissenyat segons el currículum escolar vigent i adaptat a les necessitats de cada centre i assistit per un equip tècnic especialitzat. 

La Casa de l’Ós dels Pirineus també és un centre d’informació del Parc Natural de l’Alt Pirineu on es pot rebre informació de l’espai natural i tots els detalls sobre el seguiment de l’ós que facilita el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya.

L’espai és obert al públic de dimecres a diumenge, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. El preu de l’entrada per als adults és de 3 euros, i per als jubilats i els infants, d’1 euro. 

La Casa de l’Ós dels Pirineus és una iniciativa d’Acció Natura i la Fundación Oso Pardo que compta amb la col·laboració del Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, l’Ajuntament de l’Alt Àneu i l’EMD d’Isil i Alós.

Més informació:

Casa de l’Ós dels Pirineus
Tel. 973 08 30 44 / 93 237 38 02
Webs: www.accionatura.org i www.fundacionosopardo.org      

Foment Torisme Val d’Aran
Tel. 973 64 06 88
Web: www.visitvaldaran.com