RENOVACIÓ DEL MUSEU DE LA CONCA DELLÀ

 

El Museu de la Conca Dellà-Parc Cretaci, al municipi d’Isona (el Pallars Jussà), ha obert de nou les portes l’1 d’agost després que s’hagin fet obres per renovar la sala de Paleontologia per tal de donar un nou impuls a l’equipament cultural i oferir al públic una mostra de les darreres troballes que s'han dut a terme al municipi. Un dels principals atractius és l’exposició de les restes i una reproducció a escala real del dinosaure Pararhabdodon isonensis, que s’han trobat a jaciments d’Isona i Conca Dellà.
 

El Pararhabdodon era un dinosaure que s’alimentava de vegetació i forma part del gran grup dels hadrosaures, popularment coneguts com a dinosaures amb bec d’ànec. Un dels principals atractius de la nova sala és la reproducció a escala real d’un Pararhabdodon, feta sota la direcció científica de paleontòlegs de l’Institut Català de Paleontologia i del Museu de la Conca Dellà.

En la renovació de la sala ha participat activament l’Institut Català de Paleontologia, tant en la realització del guió i els textos com en l’assessorament científic i l’aportació de noves dades paleontològiques derivades de la recerca encapçalada per l’ICP.

La renovació de la sala de Paleontologia del Museu de la Conca Dellà és la primera que es fa des de la inauguració d’aquest centre museístic, l’any 1995. Des de llavors, i sobretot durant els darrers 12 anys, les tasques d’excavació i estudi dels jaciments del Pallars Jussà s’han intensificat i estan aportant dades excepcionals sobre els darrers milions d’anys de l’era dels dinosaures.

El Museu de la Conca Dellà, centre d'acolliment del Parc Cretaci, permet descobrir una zona que temps enrere va ser ocupada per la cultura romana, i molt abans, habitada per alguns dels últims dinosaures que van trepitjar la terra. Al museu es poden conèixer jaciments paleontològics, restes arqueològiques, edificis historicoartístics i el mateix entorn natural d’aquesta zona del Pallars Jussà.

Al soterrani hi ha el celler, on s'explica la importància de la vinya des de l’època romana fins a mitjan segle XX. A la planta baixa es mostren les característiques fonamentals del marc geogràfic i la riquesa cultural i natural de la Conca Dellà. Al primer pis es pot veure l'evolució cronològica de la ciutat romana d'Aeso. I al segon pis, a la sala de Paleontologia, les restes paleontològiques que es veuen permeten explicar com era la vida i l'entorn dels dinosaures i com han arribat fins als nostres dies.

L’horari d’obertura del museu fins al 15 de setembre és de dimarts a diumenge de les 11 a les 14 h i de les 17 a les 19 h. A partir d’aquesta data, l’equipament resta obert de dimarts a dissabte, d’11 a 14 h i de 17 a 19 h, i els diumenges, d’11 a 14 h.

Més informació:

Museu de la Conca Dellà
Tel. 973 66 50 62 
Web: www.parc-cretaci.com