LA GRAN FESTA DE LA VEREMA ARRIBA A LLEIDA

 

Amb el final de l’estiu i l’inici de la tardor les comarques lleidatanes viuen una gran celebració: la festa de la verema. Localitats com Lleida o Verdú organitzen sengles trobades lúdiques i festives que tenen el món del vi com a protagonista. Enguany, a més, les celebracions coincideixen amb la previsió d’una collita magnífica a la DO Costers del Segre.
 

Entre 13.000 i 14.000 milions de quilos de raïm es colliran enguany a l’àmbit geogràfic de la DO Costers del Segre, segons les previsions d’aquest organisme, que considera que la present collita serà “excel·lent” tant pel que fa a la qualitat com a la quantitat. La DO Costers del Segre consta de 7 subzones (Artesa de Segre, Urgell, Garrigues, Pallars Jussà, Raimat, Segrià i Valls del Riu Corb) i 36 cellers, que produeixen alguns dels vins més prestigiosos que s’elaboren a Catalunya. Com a dada anecdòtica, el primer celler que ha iniciat la verema a Catalunya, el 7 d’agost concretament, és el de Raimat (el Segrià).

Amb l’arribada de la tardor diversos municipis reten homenatge a aquest producte —que avui dia constitueix un dels valors emergents de la producció agrícola lleidatana— per mitjà de la celebració de festes que giren al voltant del vi o que inclouen mostres centrades en el vi. Destaquen pel seu arrelament o per la seva singularitat la Festa del Vi i la Verema de Verdú (l’Urgell) i la Festa del Vi de Lleida (el Segrià).

La Festa del Vi i la Verema de Verdú tindrà lloc el 12 i 13 d’octubre, amb actes tradicionals com el concurs de piadors, aixecament de porró i llançament de ceps, i la cursa de portadores (dissabte), com també l’esmorzar del veremador, el pregó de la festa, la distinció del Piador i la Piadora de l’Any, l’arribada de les colles de veremadors amb carros i mules i la Gran Piada (trepitjada del raïm amb els peus), seguida d’una degustació popular de most. La població, guarnida amb motius de la verema, acollirà també la Mostra de Vins de la DO Costers del Segre i una mostra gastronòmica que es farà al Castell de Verdú, el qual reobrirà les portes amb motiu de l’esdeveniment. Altres activitats remarcables són la 12a Trobada de Puntaires, les visites guiades als cellers comercials i particulars del poble, el concurs de sardanes i els àpats populars.

Per la seva banda, la 5a edició de la Festa del Vi de Lleida es desenvoluparà els pròxims 19 i 20 d’octubre i tindrà com a eix central la degustació de vins de la DO Costers del Segre. Les principals novetats són que —després de l’èxit de les edicions anteriors— la trobada allarga la durada a dos dies i es trasllada a la plaça de la Llotja, una nova situació que permetrà guanyar en espai i en oferta.

A més de les empreses estrictament enològiques, enguany també hi participaran algunes de les adherides al Codi de les Bones Pràctiques de la Gastronomia de Lleida, amb l’objectiu d’ampliar el ventall de productes i l’oferta gastronòmica. D’aquesta manera, els visitants hi trobaran una àmplia oferta de productes locals o de propostes gastronòmiques dels restaurants que hi participen.

Les comarques de Lleida tenen una gran tradició pel que fa a festes enològiques. Cal recordar que els dies 8 i 9 de juny el poble de Talarn (el Pallars Jussà) va acollir la 3a edició de la Fira de Vi del Pirineu, amb la participació de 9 cellers procedents del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, Andorra i Osca. D’altra banda, els dies 24 i 25 d'agost va tenir lloc a Artesa de Segre (la Noguera) la Fira de Sant Bartomeu, que va ser el marc de la 21a Mostra de vins de la DO Costers del Segre.

Més informació:

Festa del Vi de Lleida
Associació de la Ruta del Vi de Lleida
Tel. 902 250 050 - www.rutadelvidelleida.com

Festa del Vi i la Verema de Verdú
Oficina de Turisme de Verdú
Tel. 973 34 72 16 - www.verdu.cat