PREVISIÓ D’UNA BONA TEMPORADA DE BOLETS A LLEIDA

 

Els boletaires afeccionats ja han començat les primeres collites de bolets als boscos de les comarques de Lleida, sobretot a les cotes mitjanes i altes del Pirineu. A l’agost, les pluges al Pirineu de Lleida han estat per sobre de la mitjana i, juntament amb les temperatures nocturnes relativament baixes, han facilitat que la campanya s’hagi avançat més de 15 dies i ja s’hagin pogut collir rovellons, ceps, rossinyols, carreretes, etc. a zones de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i la Val d’Aran. Els experts auguren que la campanya de bolets d’enguany serà superior a la mitjana dels últims 18 anys.   
 

Un any més els restauradors i els hotelers de les comarques de muntanya lleidatanes esperen l’arribada dels clients que busquen menjar plats de bolets i anar a collir rovellons, rossinyols, llenegues, fredolics, camagrocs, llengües de bou, peus de rata, ous de reig o ceps, entre d’altres. A més, molts boletaires aprofitaran el desplaçament per allargar la seva estada per fer turisme.

És normal que la temporada de bolets comenci al final d’agost o primers de setembre, però enguany els fruits han aparegut abans d’hora gràcies que a la primavera i a l’estiu les pluges han estat per sobre de la mitjana al Pirineu de Lleida i les temperatures nocturnes han estat relativament baixes. Per exemple, des de primers de juny a la Bonaigua han caigut 414 mm (la mitjana és de 260 mm); al Pont de Suert, 386 mm (240 mm de mitjana), i al Port del Comte, 201 mm (la mitjana és de 220 mm).

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya destaca que les copioses pluges caigudes han propiciat que es barregin bolets de diferents estacions, com ara les carreretes, que neixen a les prades el maig i el juny, i els ceps i els rovellons, que no acostumen a sortir fins a ben entrat setembre i octubre. Pel que fa a les prediccions, la campanya de recollida de bolets del 2013 podria ser la millor dels darrers quinze anys i es podrien arribar a collir fins a 84.000 tones de fruits, el doble que l’any passat. Perquè així sigui, cal que es mantingui el fred a la nit, que hi hagi una bona temperatura durant el dia i que el vent bufi ben poc.

Jornades i fires
A més de la cerca de bolets, els visitants poden participar a la 19a edició de les Jornades Gastronòmiques del Bolet a l’Alta Ribagorça (de l’11 d’octubre al 3 de novembre, amb la participació de 12 restaurants), les IX Jornades Gastronòmiques del Solsonès, la V Mostra Gastronòmica “Cuina de la Tòfona” i les XII Jornades Micològiques del Pallars Jussà.

Quant a les fires relacionades amb el món del bolet o que inclouen aquest producte, trobem la Fira de l’Empelt de Peracamps-Llobera (5 i 6 d’octubre), la Fira de la Tardor de Sant Llorenç de Morunys (6 d’octubre), la Fira del Rovelló de Coll de Nargó (12 d’octubre), la Fira del Bolet i el Boletaire de Solsona (del 18 al 20 d’octubre), la Fira de Tardor de Tírvia (26 i 27 d’octubre), la Fira del Bolet d’Isona i Conca Dellà (27 d’octubre), la Fira de Tots Sants d’Oliana (1 de novembre) i la Festa del Cep de Vilaller (2 de novembre).

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat