FIRATÀRREGA OBRE EL TELÓ AMB 77 COMPANYIES

 

La 33a edició de FiraTàrrega. Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega tindrà lloc del 5 al 8 de setembre, amb 77 companyies –el 21% internacionals procedents de set països– que oferiran 78 espectacles, tant de carrer com de sala, més de la meitat dels quals són estrenes absolutes (el 52%). S’hi espera l’assistència d’uns 140.000 espectadors i centenars de gestors teatrals arribats d’arreu del món per participar en aquest gran aparador internacional de les arts de carrer i de les arts escèniques en general, amb una presència creixent de visitants internacionals.
 

L’edició d’enguany té l’objectiu de descobrir als espectadors totes les possibilitats de l’espai públic i convertir Tàrrega en motor de l’activitat artística en l’àmbit europeu. De les 77 companyies, el 57% procedeixen de Catalunya; el 22%, de la resta de l’Estat, i el 21%, de països d’arreu del món com ara Mèxic, Colòmbia, Xile, el Regne Unit, França, Bèlgica i Itàlia.

La companyia Nats Nus, amb l’espectacle Transforma-T, donarà el tret de sortida a quatre dies de propostes de nova creació de teatre, circ, dansa, noves dramatúrgies, espectacles multidisciplinaris, performances, instal·lacions de carrer i musicals. L’obra d’inauguració, que es basa en la dansa, l’acrobàcia i el vídeo, és una proposta inspirada en la realitat més immediata, en el context social i polític actual.

Mèxic és el país convidat de FiraTàrrega 2013, que tindrà una presència transversal que es concreta en tres grans pilars: sis produccions excepcionals mexicanes s’inclouen dins la programació, hi haurà un desembarcament de diversos professionals mexicans vinculats amb esdeveniments culturals i es dedicarà una jornada per a professionals centrada en diverses taules de debat sobre la situació escènica al país centreamericà. Així, s’estrenaran a Europa les noves creacions de Teatro Línea de Sombra, Teatro de Ciertos Habitantes i Centro Nacional de Teatro.  

També tenen un pes important les propostes que sorgeixen del Programa de Suport a la Creació de FiraTàrrega 2013, entre les quals destaquen els espectacles d’Insectotròpics, Joan Català, Macarena Recuerda Shepherd, Esteve Soler, Ponten Pie i els italians Ondadurto Teatro. Altres novetats essencials que cal tenir en compte en la programació oficial de carrer són Street M[u]F, del músic David Moreno; Entre tu i jo, de la coreògrafa Mar Gómez; Abcisse, del creador Jordi Galí, o Carnaval, dels bascos Cielo Raso, i que comptarà amb la participació dels ballarins Igor Calonge, Daniel Abreu i Dácil González. Pere Faura, Company Chameleon, la Fundación Collado-Van Hoestenberghe o Ertza, entre d’altres, són alguns dels noms que completaran la programació de carrer d’aquest 2013.

Els espectacles de teatre de la ubicació dels xilens Teatro del Niño Proletario, els balears Res de res o els andalusos Trasto Teatro, i les propostes de sala de Sol Picó, el clown Leandre, els valencians PanicMap, Psirc o Jorge Albuerne tenen també un pes específic indiscutible dins la programació.

La fira obre la porta un any més als futurs creadors per mitjà dels Workshops FiraTàrrega, amb la participació d’alumnes de programes de formació en arts de carrer i que oferiran el resultat dels treballs fets amb els directors Paul Long i Ignacio Achurra, entre d’altres.

La programació de FiraTàrrega 2013 es completarà amb la presència d’altres companyies, com també amb la participació dels espais d’empresa següents: 23Arts, especialitzat en Arts de Carrer; La maleta dels espectacles, dedicat al públic familiar i als amants del circ, o l’espai ADGAE, on les principals agències de management i distribució de l’Estat espanyol presentaran una selecció de les seves millors propostes.

FiraTàrrega es fixa en les propostes artístiques d’Arts de Carrer imprescindibles de l’actualitat però també dóna impuls a la formació dels professionals. En aquest sentit, cal esmentar el Màster de Creació en Arts de Carrer, que la Fira i la Universitat de Lleida han engegat aquest curs. Durant l’hivern i la primavera s’ha dut a terme la fase teòrica de la primera edició del màster i durant els mesos d’agost i setembre es desenvoluparà la fase pràctica.

També en l’àmbit formatiu, FiraTàrrega fa diverses col·laboracions amb la Universitat de Barcelona, la Universitat Oberta de Catalunya i la Universitat Internacional de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Lleida, la Universidad Carlos III i la Universidad Complutense de Madrid. D’altra banda, alumnes del Grau d’Arts de Carrer de la Universitat de Winchester (el Regne Unit) i d’estudis superiors sobre management cultural de la Inholland University (els Països Baixos) viuran FiraTàrrega sobre el terreny. És el cas, també, dels joves que participen a l’escola d’estiu de la International Festivals&Events Association (IFEA) i que estan vinculats a la gestió d’esdeveniments culturals.

La Diputació impulsa la programació escènica als pobles aprofitant FiraTàrrega
La Diputació de Lleida aposta per la promoció i l’impuls de les activitats culturals a les comarques lleidatanes amb diferents accions que pretenen ajudar els artistes i ens locals especialment en aquests moments de dificultats econòmiques. FiraTàrrega suposa una bona oportunitat per desenvolupar una acció cultural de suport a la programació escènica municipal. Per aquest motiu, la Diputació de Lleida ha posat en marxa una acció perquè els ajuntaments coneguin més a fons l’oferta escènica en general i la lleidatana en particular aprofitant la celebració de FiraTàrrega. D’aquesta manera, la Diputació de Lleida es farà càrrec del cost de les acreditacions perquè els programadors municipals puguin accedir als espais professionals de la mostra.

El conveni signat entre la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Tàrrega i FiraTàrrega permetrà donar la possibilitat als ajuntaments d’accedir des del vessant professional a la gran oferta escènica que reuneix FiraTàrrega, segons va declarar el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé. En aquesta edició hi seran presents les companyies lleidatanes Fadunito, Íntims Produccions, JAM i Tombs Creatius.

Més informació:

FiraTàrrega
Tel. 973 31 08 54
Web: www.firatarrega.com