L'Alt Urgell

La comarca de l’Alt Urgell té una superfície de 1.446 quilòmetres quadrats, una població superior als 19.000 habitants i un total de 19 municipis. S’estén pel sector central dels Pirineus catalans, la la vall alta del Segre, riu que constitueix el seu eix principal. La capital, la Seu d’Urgell, es troba al centre de la plana.

L’Alt Urgell té un passat històric molt ric que ha deixat un important patrimoni monumental, sobretot en art romànic, com la catedral de la Seu o les esglésies de Coll de Nargó i Organyà. Entre les múltiples rutes que s’hi poden fer destaca la Ruta dels Oficis. També el Museu Diocesà de la Seu conserva un patrimoni artístic de primer ordre, procedent del tresor de la catedral, de l’Arxiu Capitular i de diverses esglésies.

L’economia pròpia de l’alta muntanya, especialment de caire agropecuari, s’ha vist modificada pel turisme i pel factor residencial. Un paisatge de gran bellesa, un clima que afavoreix la pràctica dels esports d’hivern i d’aventura - sobretot piragüisme - a més dels esports tradicionals de tot l’any,monuments romànics i col·leccions de pintura, escultura i orfebreria del Diocesà, la gastronomia locali una bona oferta hotelera, de càmping i de residències de pagès, potencien el turisme nacional i estranger.

A més, l’Alt Urgell és un nus de comunicacions on conflueixen les principals rutes d’accés als Pirineus cap a Andorra pel nord, cap a Puigcerdà i la Cerdanya, d’una banda, i Sort, el Pallars i l’Alta Ribagorça, de l’altra.