El Pla d'Urgell

El Pla d'Urgell és una comarca de nova creació, concretament del març de 1988. Té una superfície de 304 km2, una població de més de 28.000 habitants i 16 municipis regats pel canal d’Urgell. Mollerussa és el centre geogràfic i econòmic del Pla d’Urgell i la capital natural de la comarca.

L’economia del Pla té una base eminentment agrícola amb conreus intensius de regadiu: farratges, cereals, hortalisses i arbres fruiters. Les explotacions ramaderes, especialment de porcí i boví i també d’aviram, tenen un gran pes econòmic. La indústria, igual que els serveis, es concentra sobretot a Mollerussa i està molt relacionada amb l’agroalimentació.

La construcció del canal d’Urgell va canviar completament l’economia i l’aspecte del Pla i va transformar unes terres dures en terres regades i riques. L’obra, que va ser inaugurada el 1861 però no es va acabar fins al 1865, té un total de 144 km de canal. Recentment s’han inaugurat >l’Espai Cultural del Canal d’Urgell, a la Casa Canal de Mollerussa, i les Rutes pel Canal d’Urgell, dos nous atractius que ofereix la comarca. Cal destacar també l’Estany d’Ivars i Vila-sana, en plena recuperació.

El paisatge suau i horitzontal de la zona fa que la pràctica de l’excursionisme sigui un altre dels atractius de la comarca, sense oblidar les poblacions, que conserven l’encant del passat, les festes populars, una àmplia oferta de fires i una gastronomia rica i suculenta que es pot degustar a nombrosos i qualificats establiments de restauració de la comarca.