TURISME AL VOLTANT DE L’OLI A LES GARRIGUES

 

En el darrers anys s’ha fet cada cop més freqüent practicar el turisme de l’oli, que consisteix a sortir a comprar a les cooperatives dels diferents pobles de les comarques de Lleida l'oli d’oliva verge extra nou que es comercialitza sota la Denominació d'Origen les Garrigues. Durant la tardor i l’hivern el viatge es complementa amb la visita a les diferents fires que se celebren al voltant del preuat or líquid, amb la descoberta de paisatges de gran bellesa i monuments excepcionals i, a més, gaudint d’un dels menús oferts pels restaurants que participen a la Mostra Gastronòmica de les Garrigues.
 

El Consell Comarcal de les Garrigues ha posat en marxa Oliturisme, la nova marca de les Garrigues, amb la qual es pretén potenciar socioeconòmicament la comarca i promocionar-la arreu per mitjà de l’oli –el producte estrella– i el patrimoni turístic, ja sigui la cultura, la gastronomia o el paisatge de gran qualitat del territori. De moment, s’ha posat sota la marca Oliturisme iniciatives ja existents com ara la XVIII Mostra Gastronòmica de les Garrigues.

Els visitants que s’atansen a les cooperatives no solament vénen a comprar l’oli d’oliva verge extra, que s’obté de la varietat d’oliva arbequina i és considerat dels millors del món. Cada vegada hi ha més persones que aprofiten el desplaçament per fer turisme a les Garrigues o a la zona sud del Segrià, dos territoris singulars, rics en patrimoni històric i amb un paisatge característic.

Així, els visitants poden recórrer la Ruta de l’Oli de les Garrigues per visitar algunes de les cooperatives i dels molins que hi ha a cada poble de la comarca; les pintures rupestres i el castell de l’Albi; la fortalesa dels Vilars i el nucli antic d’Arbeca; el Centre de descoberta de les Garrigues-El Mirador, el Parc Temàtic de l'Oli i l’Espai Macià de les Borges Blanques; el Museu de l'Oli i del Món Rural de Castelldans; les pintures rupestres del Cogul; el castell, la cooperativa i l’església de l’Espluga Calba; el castell, el pou de gel, la sala d’exposicions de treballs a la pedra i la galeria d’art d’Edith Schaar i el taller artesà de picapedrer de la Floresta; la farinera de la Granadella; la sala arqueològica de Granyena de les Garrigues; el Museu Etnològic i d’Arqueologia, el pou de gel i la sala d’exposicions del Molí de Juneda; l'Ecomuseu de l’Oli de la Pobla de Cérvoles; la col·lecció d’eines de la pagesia i els carrerons de pedra del Vilosell, i el nucli antic de Vinaixa.

Fires i mostra de gastronomia
La nova campanya de venda de l’oli de les Garrigues es pot viure a partir del mes de desembre a la Festa de l’Oli dels Torms, la Fira de l’Oli la Vall del Corb a Belianes, la Festa de l’Oli Nou a Castelldans i la Festa de l’Oli i Productes Artesans de Juncosa (2 de desembre); la Festa de l’Oli i les Orelletes de la Pobla de Cérvoles (16 de desembre); la Festa de l’Oli de l’Albi (3 de març), i la Fira de l’Oli i la Pedra a Vinaixa (17 de març).

També del 18 al 20 de gener de 2013 tindran lloc la 16a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i la 50a Fira de les Garrigues a les Borges Blanques. Aquesta manifestació, que aplega uns 120 expositors i uns 60.000 visitants, se celebra des de l’any 1963 i té els seus orígens en la festivitat de Sant Antoni. L’any 1997 es va organitzar, juntament amb la Fira de les Garrigues, la primera edició de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra. Al saló s’exposa i es ven oli dels diferents molins i cooperatives de la comarca i hi té lloc la mostra gastronòmica. També es posen a la venda maquinària d’elaboració, viver i altres productes dels sectors comercial i industrial.

D’altra banda, el Consell Comarcal de les Garrigues, juntament amb els restaurants participants, organitza la 18a Mostra Gastronòmica de les Garrigues per fomentar i donar a conèixer la cuina característica de la comarca i el sabor tan especial que l'oli d'oliva verge extra dóna als plats. Els 10 restaurants participants ofereixen els menús especials de la mostra els caps de setmana i els festius fins al 16 de desembre en els àpats del migdia i de la nit dels dissabtes, i els del migdia dels diumenges i els dies festius. Els establiments de la mostra són Erigard, Hostal Benet, Masia les Garrigues i Masia Salat, de les Borges Blanques; La Placeta, d’Arbeca; Els Fogons de la Carme, de Cervià de les Garrigues; El Castell, de la Floresta; La Garbinada, de Granyena de les Garrigues, i Granja La Manreana i Miravall, de Juneda. El Consell Comarcal sortejarà entre els comensals de cada restaurant un total de 10 lots de productes de les Garrigues amb oli, vi, fruits secs, mel, etc.

Camins d’Or Líquid
El Consell Comarcal del Segrià organitza la quarta edició dels Camins d’Or Líquid al Segrià Sec, un programa d’activitats que es desenvolupa durant els caps de setmana i que inclou la visita a les cooperatives segrianenques i una gran diversitat de propostes turístiques i culturals per donar a conèixer l’oli d’oliva verge extra del Segrià i el seu procés de producció, a més de l’entorn paisatgístic, arquitectònic i cultural de la zona.

L’edició d’enguany dels Camins d’Or Líquid al Segrià Sec va començar al novembre a Aspa, Maials i Llardecans. Sunyer agafa el relleu el diumenge 2 de desembre amb l’activitat “L’oli, element de salut i taller de fer bones les olives”, amb una conferència sobre els beneficis de l’oli d’oliva verge extra en la salut i un taller per preparar a casa les olives de la temporada. 

El 9 de desembre es farà a Alcanó l’activitat “Fem de pagès per un dia”, amb una passejada guiada per un camp d’oliveres, on es recolliran olives de manera mecànica i de manera tradicional i, un cop recollides, es portaran a la cooperativa, on es mostrarà el procés d’elaboració de l’oli.

A Torrebesses tindran lloc el 16 de desembre un concurs d’allioli i un recorregut guiat fins al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca al costat del castell de Torrebesses, on es presentarà l’“Inventari i catalogació de les construccions de pedra seca de Torrebesses”.

I, finalment, el 23 de desembre es farà a Alfés la inauguració de la nova seu de la Cooperativa de Sant Salvador d’Alfés, que acull l’agrobotiga i el Museu de l’Oli, on es podran conèixer els 51 anys d’història de l’entitat i veure les moles de pedra de l’antic molí, les premses hidràuliques, els pous de decantació, etc.

Les persones que hagin participat en almenys cinc de les jornades que formen la 4a edició dels Camins d’Or Líquid al Segrià Sec participaran en el sorteig d’un lot de productes de les Cooperatives del Segrià Sec, que s’efectuarà el dia 23 de desembre coincidint amb la clausura de la ruta.

Més informació:

Consell Regulador de la Denominació d’Origen les Garrigues      
Tel. 973 28 04 70
Web: www.olidoplesgarrigues.com

Consell Comarcal de les Garrigues
Tel. 973 14 26 58
Web: www.ccgarrigues.com

Consell Comarcal del Segrià
Tel. 973 05 48 00
Web: www.segria.cat