ESPAI DE LA VIDA RURAL A CIUTADILLA

 

El municipi de Ciutadilla, a la comarca de l’Urgell, va obrir el dia 10 d’agost les portes de la recentment restaurada mansió senyorial de Casa Valls, que es destina a sala d’exposicions, agrobotiga de productes alimentaris de la vall del Corb i punt d’informació, i que en un futur es convertirà en el Centre d’Interpretació de la Vida Rural.
 

Després de més d’un any i mig, les obres de rehabilitació de la planta baixa de la Casa Valls ja estan acabades. Aquest espai, que en un futur es museïtzarà per convertir-lo en el Centre d’Interpretació de la Vida Rural, està dividit en dues estances, una destinada a agrobotiga de productes alimentaris de la vall del Corb i l’altra, a seu d’exposicions i a punt d’informació municipal, que a la llarga serà el punt de referència de tots els municipis que formen la vall. 

L’espai de la vida rural de la Casa Valls, que encara s’ha de museïtzar per convertir-lo en el futur Centre d’Interpretació de la Vida Rural, inclou una col·lecció d’elements de les feines rurals com ara molins d’oli i de farina, serradora, cellers i eines del treball del camp, entre d’altres.

La mansió senyorial de Casa Valls, de 1.200 m2, va ser donada per Domingo Valls a Ciutadilla. La casa va estar habitada fins al 1943 i actualment és declarada Bé Cultural d’Interès Local i és propietat del consistori. La família Valls es va convertir en propietaris de terres, administradors i negociants i tenien la major part de les terres del municipi.

A més de la Casa Valls, la visita turística a Ciutadilla es complementa amb una ruta pel nucli històric de la vila i pel conjunt monumental del castell medieval. La visita guiada, després de la reserva prèvia al telèfon 973 30 30 03, dura aproximadament una hora i inclou la Casa Valls, el carrer Major, l’església i el castell.

Ecomuseu de les valls d’Àneu
La Fundació Eroski valora l’Ecomuseu de les valls d’Àneu, situat a Esterri d’Àneu (el Pallars Sobirà), com el tercer millor museu dins dels 18 millors museus de natura i medi ambient de l’Estat espanyol, després del Centre de la Biodiversitat d’Euskadi a Busturia (Biscaia) i l’Ecomuseu Fluviarium de Liérganes (Cantàbria).

Segons la fundació, “fer gaudir d’una visita entretinguda, conscienciar perquè es respecti i conservi la natura, donar a conèixer aspectes del nostre entorn que desconeixíem, ensenyar els valors mediambientals i divulgar el coneixement natural són alguns dels objectius dels museus de natura i medi ambient, com l’Ecomuseu de les valls d’Àneu, que fan que pagui la pena d'anar-hi”.

D’altra banda, l’Ecomuseu de les valls d’Àneu va ser present al congrés Ecomuseums 2012. 1st International Conference on Ecomuseums, Comunity Museums and living communities, que va tenir lloc entre el 19 i el 21 de setembre a Seixal (Portugal). L’espai museístic va presentar una comunicació sobre els ecomuseus a Espanya, signada conjuntament per Xavier Roigé, de la Universitat de Barcelona; Iñaki Arrieta, de la Universitat del País Basc, i Jordi Abella, director de l’Ecomuseu de les valls d’Àneu, en què es plantegen algunes reflexions sobre l’arribada dels ecomuseus a l'Estat espanyol i la seva situació actual. 

Més informació:

Ajuntament de Ciutadilla
Tel. 973 30 30 10 / 973 30 30 03 
Web: www.ciutadilla.cat 

Ecomuseu de les valls d’Àneu
Tel. 973 62 64 36
Web: www.ecomuseu.com