ESPECTACULAR JACIMENT DE DINOSAURES AL PALLARS JUSSÀ

 

El municipi d'Isona i Conca Dellà (el Pallars Jussà) ha estat el marc d’una espectacular troballa: un jaciment de dinosaures que conté restes d'ossos fòssils de mides excepcionals de fa entre 65 i 70 milions d'anys. D’altra banda, el Centre Paleoambiental Dinosfera de Coll de Nargó (l’Alt Urgell) exhibeix també un conjunt interessant: la posta d’ous de dinosaure més gran d’Europa.
 

El nou jaciment d'Isona i Conca Dellà, descobert aquest mes de juliol per dos veïns del poble de Basturs, ha estat excavat pel Museu de la Conca Dellà i l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i ha tret a la llum les restes més grans de dinosaures trobades al Pirineu. Aquestes restes (dues tíbies i un fèmur) pertanyen a dinosaures herbívors del grup dels hadrosaures, coneguts com a dinosaures amb bec d'ànec.

Precisament aquest estiu s’ha inaugurat a Isona l’exposició “Els dinosaures de la Conca Dellà”, on es mostren restes de dinosaures i d'altres organismes que van conviure amb ells, al final del període Cretaci, entre 65 i 70 milions d’anys enrere.

La Conca Dellà conserva el conjunt de jaciment amb restes de dinosaures més important de Catalunya i es va ampliant constantment amb noves troballes, com les procedents de l’excavació recent abans esmentada. Tot i que les restes recuperades en l’excavació no es podran veure en aquesta exposició —les restes òssies de dinosaures necessiten un llarg procés de neteja i restauració en laboratoris especialitzats abans de ser exposades—, la major part de les que s'hi presenten són mostrades per primera vegada al públic. Les troballes presentades s’han recuperat durant els treballs fets a la conca durant els darrers 11 anys.

L’exposició comença explicant com era la conca i el món al final del Cretaci, quan els Pirineus encara no existien i el que actualment és la Conca Dellà era una plana oberta al mar. En aquell moment Europa formava un arxipèlag. Aquesta explicació va acompanyada de diferents tipus de roques presents a la conca (gresos formats a partir de sorres de platges, carbons formats en zones d’aiguamolls, etc.). Seguidament es fa una introducció als dinosaures, parlant de quan van aparèixer, quan es van extingir, quins grups hi havia, etc. S’explica també les característiques del grup dels hadrosaures, els dinosaures més comuns a la conca, i s’exhibeixen ossos de diferents parts del cos dels hadrosaures, recuperats en els jaciments de diverses poblacions.

L'àmbit següent parla dels altres dinosaures que van viure a la conca, com ara els gegants titanosaures, els nodosaures cuirassats i les diferents espècies de teròpodes o dinosaures carnívors. Es mostren restes òssies i dents d’aquests grups diferents. Seguidament es fa un repàs de tota la resta d’organismes que van conviure amb els dinosaures fa entre 65 i 70 milions d’anys (tortugues, cocodrils, llangardaixos, restes vegetals, etc.). Destaca l’exposició de la closca d’una tortuga de l'espècie Polysternon isonae, descrita recentment per investigadors del Museu de la Conca Dellà i de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.

Finalment es mostra un audiovisual coproduït per diversos centres en què es fa un resum dels dinosaures dels Pirineus, amb jaciments del Pallars Jussà, la Noguera, l’Alt Urgell i el Berguedà, i coordinat per l’Institut Català de Paleontologia.

L’exposició es pot veure del 16 de juliol fins al 15 d’agost d’11.00 a 14.00 i de 17.00 a 19.00 a l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà.

Aquesta exposició ha estat patrocinada per la Fundació CatalunyaCaixa i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i serà de caràcter itinerant.

D’altra banda, el Centre Paleoambiental Dinosfera de Coll de Nargó exhibeix des del 25 de juliol la posta d’ous de dinosaure més gran d’Europa, descoberta l’any 2005 al jaciment de Pinyes i completament desenterrada l’any 2009. La posta, formada per 30 ous, té una gran importància en l'àmbit internacional ja que va aportar dades desconegudes sobre el comportament reproductiu dels dinosaures sauròpodes.

Més informació:

Museu de la Conca Dellà
Tel. 973 66 50 62  
Web: www.parc-cretaci.com

Centre Paleoambiental Dinosfera de Coll de Nargó
Consorci Paleontologia i Entorn

Tel. 973 38 30 48 / 636 41 76 78
E-mail: consorci.paleoentorn@gmail.com