NOU ESTUDI PER CONÈIXER LA REALITAT TURÍSTICA DE LES TERRES DE LLEIDA

 

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida està promovent diferents estudis per tal de conèixer l’estat actual de l’oferta turística i d’allotjament de la demarcació de Lleida i poder elaborar d’aquesta manera estratègies de futur per al desenvolupament d’aquest sector. L’última novetat en aquest sentit és un estudi sobre el sector hoteler que estarà enllestit en el termini de tres mesos i que permetrà tenir un coneixement més exacte del sector turístic a Lleida. 
 

Amb la finalitat de conèixer l’estat actual dels diferents subsectors turístics de les Terres de Lleida, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha encarregat un estudi del sector hoteler de la demarcació, que estarà enllestit en el termini de tres mesos. Dins del projecte de tenir una radiografia tan exacta com es pugui del món turístic de les Terres de Lleida, al final del mes de març es va presentar un estudi sobre l’oferta dels esports d’aventura i turisme actiu a les comarques lleidatanes, on es constata que hi ha 171 empreses d’esports d’aventura que ofereixen més de 50 activitats de terra, aigua i aire i que generen un impacte econòmic de 62 milions d’euros, la qual cosa representa una important repercussió econòmica per a les contrades de Lleida.

Els esports d’aigua continuen essent els més sol·licitats: el ràfting encara és l’activitat estrella, seguida pel descens de barrancs, l’hidrospeed i el caiac. Quant als esports de terra, hi ha una lleugera davallada de la BTT i un increment significatiu de l’hípica (rutes a cavall), sense oblidar el trekking i les rutes amb 4x4. Pel que fa als esports d’aire, el parapent continua al capdavant; aquestes disciplines comporten un elevat impacte econòmic a la comarca de la Noguera. Quant als visitants, la majoria procedeixen de Barcelona i de la seva àrea metropolitana, encara que el nombre d’usuaris de Madrid, el País Basc i València continua essent important. La majoria es desplaça a l’estiu, però també —depenent de les condicions meteorològiques— per Setmana Santa i durant la resta de l’any, aprofitant els ponts festius i les vacances de Nadal. Val a dir que les empreses situades a la plana registren visitants pràcticament tot l’any, a excepció dels períodes més durs de l’hivern. 
 
Pel que fa a l’estudi del sector hoteler de les Terres de Lleida, el vicepresident del Patronat de Turisme, Gerard Sabarich, va destacar durant l’acte de presentació que "les comarques de Lleida tenen molts i bons recursos turístics, però per poder vendre'ls hem de saber en quina situació real es troba el sector hoteler de la nostra demarcació. Hem de tenir una fotografia real dels hotels per poder encarar els futurs plans de desenvolupament turístic de la demarcació de Lleida". Sabarich també va incidir especialment en la importància que té el sector hoteler a les nostres comarques, amb una oferta d’hoteleria de 21.250 places i 416 establiments, unes xifres que representen més d'una tercera part de l'oferta de l'allotjament turístic reglat, que disposa de 59.600 places entre hotels, càmpings, turisme rural i albergs i apartaments turístics.

Per la seva banda, el director del Patronat de Turisme, Jordi Blanch, va explicar que per poder elaborar estratègies de futur per part del Patronat cal tenir el major nombre de dades. En aquest sentit va assenyalar que s'ha encarregat aquest estudi sobre l'estat actual del sector hoteler de la demarcació de Lleida de la mateixa manera que ja es va fer recentment amb el sector del turisme actiu i els esports d'aventura i va avançar que s'està treballant en aquesta mateixa direcció amb el sector del turisme rural, com també sobre el nivell de comercialització via on line i xarxes socials. “Amb totes aquestes dades acabarem de tenir una radiografia real de tota l'oferta turística i d'allotjament de les comarques de Lleida, a falta del sector del càmping, que ens permetrà elaborar noves estratègies de comunicació per atreure turistes.”
  
Albert Grau, de l'empresa Magma Tri Hotel Consulting, que s'encarregarà d'elaborar l'estudi de la situació actual dels hotels a la demarcació de Lleida, va explicar que, mitjançant la tasca de consultoria i el treball conjunt amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i la mateixa  Federació d'Hostaleria, s’estudiarà i s'analitzarà en profunditat quina és l'oferta que tenim i quina és la demanda i el tipus de client potencial que pot venir a Lleida. També va dir que analitzaran com es treballa en la comercialització dels seus establiments i per captar clients.

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.lleidatur.cat