TEMPORADA DE FALLES AL PIRINEU LLEIDATÀ

 

Les poblacions de Durro i Senet, a la Vall de Boí, i la Pobla de Segur, al Pallars Jussà, seran les encarregades d’inaugurar la campanya de falles del 2012 al Pirineu lleidatà el cap de setmana del 15 al 17 de juny, una celebració d’origen ancestral que es clourà la nit del 21 de juliol amb la festa del foc de Llesp. La màgica nit de Sant Joan concentra la majoria de les baixades de torxes.
 

La campanya de falles de la comarca de l’Alta Ribagorça atreu cada any un gran nombre de visitants de totes les procedències desitjosos de reviure una festa que antigament estava relacionada amb el culte primitiu que es feia per agrair als déus l'èxit de les collites i l'arribada del bon temps just en el solstici d’estiu. Per facilitar la visita als turistes, s’ha editat un fullet titulat “Falles 2012 a l’Alta Ribagorça. La festa del foc”, amb el calendari de celebració de les falles, una breu explicació de la festa, una relació dels atractius turístics (culturals, paisatgístics, etc.) de l’Alta Ribagorca i les activitats al voltant de les falles. 

A Durro la baixada de les torxes tindrà lloc el 15 de juny. La festa del foc continuarà amb la baixada de falles a Senet (dia 16); Boí, Casós, el Pont de Suert i Vilaller (als quatre llocs, la vigília de Sant Joan); Barruera (dia 30); Erill-la-Vall (6 de juliol); Taüll (13 de juliol), i Llesp (21 de juliol). En tots els casos els joves encenen les falles –troncs resinosos d’uns dos metres de llargària– en un indret elevat de la muntanya visible des del poble i, de les 22.30 a les 23 h, comencen a baixar, guiats pel fadrí major o cap de colla, fins que arriben a la plaça del poble, on són rebuts amb música i el toc de les campanes. Amb les falles mig consumides, es fa una gran foguera i es ballen danses tradicionals.

Al Pallars Jussà, el 17 de juny se celebra a la Pobla de Segur la Baixada de falles de la Mare de Déu de Ribera, en la qual els joves del poble baixen en processó amb torxes enceses des de la muntanya de Santa Magdalena. Al poble els esperen infants i pubilles, que els ofereixen flors, coca i vi. A continuació, a l’església es fa una ofrena de flors a la Mare de Déu de Ribera i la festa s'acaba a la plaça amb una ballada de sardanes al voltant de la foguera. També hi ha gegants i capgrossos.

A la comarca del Pallars Sobirà, la nit de Sant Joan tenen lloc les Falles d’Isil, reconegudes com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional, i les d’Alins. A Isil, durant una hora té lloc la baixada de falles enceses en un descens vertical des del cim del Faro. Una vegada al poble, les fadrines reben els fallaires amb tres obsequis rituals (vi, coca i un ramet de flors). Després van a l’església de Sant Joan, on dibuixen una creu a la porta del cementiri per retre homenatge als antics fallaires, conjurar els esperits, demanar sort, etc. Finalment tenen lloc a la plaça, al voltant de la falla gran, les danses tradicionals recuperades el 1993: la marxa dels fallaires, el ball de bastons, el Ball Pla i la Bolangera. 

La Crema deth Haro se celebra a Les, a la Val d’Aran, la vigília de Sant Joan. A la plaça de la vila es crema un tronc d’avet d’uns dotze metres d’alçada plantat l’any anterior i al seu voltant es ballen danses araneses. El dia 29 de juny té lloc la Quilhada deth Haro, que es cremarà el 2013. També el dia 23 se celebra a Arties, una població del Naut Aran, la crema del Taro, que es beneeix i s’arrossega per tot el poble fins a la casa de l’alcalde. Durant el recorregut els joves salten per sobre del Taro, acompanyats de música, folklore i danses.

Més informació:

Patronat de Turisme de l’Alta Ribagorça
Tel. 973 69 04 02
Web: www.turismealtaribagorca.cat

Oficina de Turisme de la Pobla de Segur
Tel. 973 68 02 57
Web: www.pobladesegur.cat

Oficina de Turisme del Pallars Sobirà
Tel. 973 62 10 02
Web: www.pallarssobira.info 

Torisme Val d’Aran
Tel. 973 64 06 88
Web: www.visitvaldaran.com