TROBADA INTERNACIONAL DE RAIERS A LA POBLA DE SEGUR

 

La Pobla de Segur, al Pallars Jussà, celebra del 28 de juny a l’1 de juliol la Trobada Internacional de Raiers 2012, que organitza l’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa. És una Festa Tradicional d’Interès Nacional anual per rememorar l’antic ofici del transport de la fusta, mercaderies i persones pel riu Noguera Pallaresa, que va acompanyada d’un ampli programa d’activitats lúdiques i culturals. Cal destacar que l’esdeveniment aplegarà uns 180 raiers procedents de 10 països d’Europa (Itàlia, República Txeca, França, Alemanya, Polònia, Àustria, Finlàndia, Letònia, Eslovènia i Espanya), que gaudiran de la programació de la festa.
 

L'ofici de raier consistia en la construcció d'embarcacions amb els mateixos troncs —els rais— i la seva conducció per via fluvial fins als grans centres de transformació. Es tractava d’un ofici arriscat, ja que les condicions de feina eren dures i fins a cert punt perilloses. Els rais i els raiers es van extingir els anys trenta (concretament, la darrera baixada amb rai és documentada l’any 1932). 

La trobada internacional comença el dijous 28 de juny amb una recepció dels participants amb música i dansa tradicional i un sopar de benvinguda. Entre els actes destacats del dia 29 hi ha la girellada amb música tradicional del Pallars i demostració dels balls de raiers, els espectacles de pirotècnia i d’acrobàcia i el ball de nit. El dissabte 30 hi ha el Mercat Raier, la cursa popular l’Espardenyada, animació infantil, la desfilada d’associacions pels carrers de la vila i l’actuació del grup Pont d’Arcalís i dels Castellers de Vilafranca.

El moment més emblemàtic de la Diada dels Raiers tindrà lloc el diumenge 1 de juliol. A les 11.30 h els raiers pugen sobre els rais, vestits com ho feien els seus predecessors, per enfrontar-se a un descens tradicional pel riu d’uns sis quilòmetres, que va de la resclosa de Llània al Pont de Claverol. La travessia és més que emocionant i, força vegades, alguns dels quatre participants han d’abandonar després que les roques, els ràpids o les zones amb poca aigua els juguin una mala passada. A més, hi haurà una jornada de portes obertes al Museu dels Raiers (durant tot el matí), l’actuació dels Castellers de Vilafranca, el dinar popular i el lliurament de la ganxa d’Or.

La festa es pot arrodonir amb una visita a l’interessant Museu dels Raiers, a la localitat del Pont de Claverol, per conèixer qui van ser els raiers de la Noguera. El centre, que aplega un important fons documental, fotogràfic i bibliogràfic, està dedicat a l’estudi i a la difusió dels sistemes del transport fluvial de la fusta per mitjà de la recuperació i la conservació patrimonial d’aquest ofici desaparegut. L’horari del museu és de dimarts a dissabte, d’11.30 a 13.30 h i de 17.30 a 19.30 h, i els diumenges, d’11.30 a 13.30 h. 

Més informació:

Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa
Tel. 973 68 14 93
Web: www.elsraiers.cat