FESTIVAL EUROPEU D’ARTS DIGITALS A LA VAL D’ARAN

 

La Val d’Aran acollirà del 29 de juny al 8 de juliol la primera edició de Dig@ran. Festival Europeu d’Arts Digitals de la Val d’Aran, que organitza l’Associació Aranesa d’Arts Numèriques amb la finalitat d’associar les expressions i la identitat aranesa amb les arts digitals i les noves tecnologies. L’esdeveniment pretén situar el territori aranès dins del mapa del món de l’art d’avantguarda, promoure la cultura de la vall i atreure un nou tipus de visitant. El Festival Europeu d’Arts Digitals de la Val d’Aran forma part del projecte europeu PINC (Platform for Innovative Nomadic Cultures), que aplega 9 festivals d’arts digitals de 6 països europeus.
 

El festival oferirà un ampli ventall d’expressions digitals que van des de la música i les arts plàstiques fins a la dansa, el vídeo i la interactivitat. L’esdeveniment, que es desenvoluparà a Vielha i Vilac, reunirà centenars d’obres i artistes i durant 10 dies les instal·lacions, les performances i els actes festius al voltant de les arts digitals envairan la Val d’Aran amb obres interactives que permetran la trobada entre el públic i els artistes i els professionals. Els caps de setmana es dedicaran a les produccions, els espectacles i els balls (n’hi haurà dos de digitals i interactius que reuniran totes les generacions), mentre que durant la setmana el públic podrà aprofitar les instal·lacions permanents, tant exteriors com interiors.

Les arts numèriques consisteixen en la utilització del llenguatge numèric per a la creació d’obres d’art. Es va començar a estendre a partir dels anys 1980 amb els primers ordinadors personals com a suport a l’artista i ha tingut un autèntic boom durant les dues dècades posteriors, sobretot a França i altres països francòfons i a Austràlia i els Estats Units.

Dig@ran té l’objectiu de basar-se sobre les expressions araneses per projectar-les cap al futur. Així, diverses obres presentades tindran com a punt de partida la creativitat dels aranesos o es faran amb materials estètics recollits in situ pels artistes. A més, el públic podrà veure, gaudir i participar de muntatges com ara Aran Bell’s (un carilló digital sonant amb els sons de la vall en què el so natural acústic de les campanes es barrejarà amb elements sonors prèviament enregistrats), Le Ponton Sonore (escultura interactiva, un pont instal·lat per damunt del riu Nere a Vielha, que un cop creuat activa moments sonors) i Fet a mà (projecció d’un vídeo sobre un espai no convencional com ara edificis, objectes, decoració, etc.), creats expressament per a Dig@ran i que encara no s’han vist a cap altra ciutat europea.  

El Festival Europeu d’Arts Digitals de la Val d’Aran forma part del projecte europeu PINC (Platform for Innovative Nomadic Cultures), que aplega 9 festivals d’arts digitals de 6 països europeus:  Dig@ran (Vielha e Mijaran) i VAD (Girona), a l'Estat espanyol; GRAPh/CMI (Carcassona) i GMEA (Albi), a França; Transcultures i Le Manège (Mons), a Bèlgica; Plektrum Festival, a Estònia; digital_ia (Szczecin), a Polònia, i Piemont Share Festival (Torí), a Itàlia.

Més informació:

Dig@ran
Web: www.digaran.org 

Torisme Val d’Aran
Tel. 973 64 01 10
Web: www.visitvaldaran.com

Ajuntament de Vielha e Mijaran
Tel. 973 64 00 18
Web: www.vielha-mijaran.org