EL CAMPIONAT DEL MÓN DE CURSES D’ALTA MUNTANYA A LA RIBAGORÇA

 

La Ribagorça Romànica, una zona formada per 14 municipis entre Catalunya (a la comarca de l’Alta Ribagorça) i Aragó, organitza del 29 de juny al 8 de juliol els Sky Games 2012, que reuniran prop de 2.000 esportistes i 100 atletes d’elit representant 25 nacionalitats. D’altra banda, s’ha creat la I Lliga Pallaresa de Curses de Muntanya, que és formada per cinc proves (l’Espardenyada, el Camí a les Trinxeres, la Vertical Cabanera, la Cuca de Llum i la Rialp Matxicots) que es disputen al Pallars Jussà i al Pallars Sobirà. A més, la Cerdanya, tant catalana com francesa, acollirà del 8 al 10 de juny la Volta a la Cerdanya en Ultrafons.
 

Els Sky Games o Campionats del Món de Curses d’Alta Muntanya, que patrocina l’Associació per al Desenvolupament de la Ribagorça Romànica, consten de sis proves repartides per tot el territori de la Ribagorça Romànica i tindran com a centre neuràlgic la població de Barruera durant la primera part de la competició i la localitat de Vilaller clausurant l’esdeveniment.

El programa esportiu es completarà amb un seguit d’activitats culturals i lúdiques per tal que els esportistes i els acompanyants puguin conèixer i gaudir de tots els recursos turístics que ofereix la Ribagorça, com ara el conjunt romànic de la Vall de Boí, declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO, o el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

La competició se celebrarà els caps de setmana i s’iniciarà el dissabte 30 de juny, a les 11 h, a Barruera, amb la disputa del KmVertical, ascensió ràpida de 1.000 m de desnivell, que seguirà l’itinerari de la cursa Cara Amón. A les 17 h tindrà lloc l’SkySpeed, espectacular prova de velocitat per eliminatòries de 4 corredors que va de Sant Climent de Taüll al Pla de l’Ermita. El diumenge 1 de juliol, a les 9 h, se celebrarà a Laspaúles l’SkyBike, duatló d’alta muntanya que consta de 24 km amb BTT i 10 km de running amb una ascensió de 1.400 m.

El dissabte 7 de juliol, a les 10 h, es disputarà l’SkyRaid al Pont de Suert, una prova de relleus per equips que consta de via ferrada i cursa a peu. El diumenge 8, a les 7.30 h, es donarà la sortida a l’SkyMarathon, prova de resistència de 42 km i un desnivell positiu de 3.000 m, que sortirà de Vilaller i ascendirà al coll de Llauset (2.910 m). A les 8.30 h tindrà lloc l’SkyRace Youth, cursa de muntanya de 21 km per a joves de 16 a 23 anys que es disputa per primera vegada. A més, els atletes seleccionats de les delegacions internacionals poden competir en la combinada, en la qual puntuen tres de les quatre curses dels Sky Games en la modalitat open (l’SkyMarathon i dues més entre l’SkyBike, l’SkySpeed i el KmVertical).

Una de les grans novetats d’aquesta quarta edició dels Sky Games serà la celebració, per primera vegada, dels Parasky Games, els jocs reservats als esportistes amb discapacitats físiques. Així, del 20 al 22 de juliol s’han programat les disciplines de piragüisme, cronoescalada, duatló i trail running.

Altres competicions de muntanya al Pirineu lleidatà
L’especialista en curses de muntanya Kilian Jornet apadrina la Volta a la Cerdanya en Ultrafons, que se celebra del 8 al 10 de juny i que consta de tres circuits per a corredors de muntanya. El Consell Comarcal de la Cerdanya, el Consell General dels Pirineus Orientals –sota l'administració francesa–, l'associació comarcal d'hotelers i el mateix Jornet han creat aquest esdeveniment esportiu que pretén convertir la comarca de la Cerdanya en un referent internacional en el món del trail running i del senderisme i vol fomentar la part turística de la ruta, que rep popularment el nom de Gran Volta Cerdanya. De fet, s’ha escollit les dates de la primera quinzena de juny per celebrar la prova amb la finalitat d’augmentar l’ocupació hotelera en temporada baixa.

La competició més dura és la Volta a la Cerdanya en Ultrafons, un ultra trail de 215 km i 10.500 m de desnivell positiu, que travessa poblacions de la Cerdanya catalana i francesa. Es tracta de la prova més llarga de l’Estat espanyol i una de les de més recorregut del món. La competició té l’inici i el final a Puigcerdà i els llocs de control són a Alp, Martinet, Prullans, Ger, Llívia i Font Romeu. La prova destaca per la duresa del recorregut i per estar reservada a atletes amb una gran preparació física (s’ha de presentar un certificat mèdic específic). El temps màxim per completar la cursa, que passa per paisatges i pobles d’una bellesa extraordinària, és de 60 hores.

Els organitzadors de la competició també han previst dues proves més: la Volta a la Cerdanya Trail, de 80 km i amb sortida a Martinet, i la Cursa de Muntanya de la Cerdanya, de 30 km i amb sortida a Ger.  

Lliga Pallaresa de Curses de Muntanya
El Pallars Jussà i el Pallars Sobirà disposen d’un nou projecte, el Correpallars-I Lliga Pallaresa de Curses de Muntanya, que neix com a producte per promocionar l’esport d’alta muntanya, tant de lleure com de competició, i els atractius turístics d’ambdues comarques pirinenques.

El Correpallars és un projecte supracomarcal impulsat pels organitzadors d’algunes de les diferents curses que es duen a terme als dos Pallars i que té el suport institucional dels ajuntaments de la Pobla de Segur, la Conca de Dalt, la Torre de Capdella, Talarn i Rialp; la Diputació de Lleida, i els consells comarcals del Pallars Jussà i el Pallars Sobirà.

La I Lliga Pallaresa de Curses de Muntanya és formada per cinc proves. L’Espardenyada, a la Pobla de Segur, es disputarà el 30 de juny amb una distància de 21 km i un desnivell de 1.000 m per als corredors, i 17 km i 800 m de desnivell per als caminants. El Camí a les Trinxeres, a Aramunt (la Conca de Dalt), tindrà lloc el 21 de juliol en modalitat crono o caminada popular, amb una distància de 5 km i un desnivell de 800 m. 

La Vertical Cabanera se celebrarà el 28 de juliol amb sortida des de Capdella i arribada al cim del Montsent de Pallars després de recórrer 5,2 km amb un desnivell de 1.463 m. L’11 d’agost tindrà lloc la Cuca de Llum a Talarn, una cursa de muntanya i caminada popular nocturna de 21 km i 1.027 m de desnivell. Finalment, els dies 15 i 16 de setembre se celebrarà la Rialp Matxicots a Rialp amb tres modalitats: extrem (82 km i 7.000 m de desnivell), marató (42 km i 3.500 m) i popular (15 km i 1.300 m).   

Cuita el Sol
Per últim, el pròxim 9 de juny tindrà lloc una nova edició de la Cuita el Sol, l’única milla vertical pirinenca, una cursa curiosa destinada a fer competir l’home contra el sol. La competició es desenvolupa a la localitat d’Àreu-Vallferrera, al Pallars Sobirà, i consisteix a sortir de la plaça Major del poble en el moment de la posta del sol i arribar al cim de la muntanya anomenada Monteixo, a 2.905 m d’altitud, després de recórrer una distància d’uns 5.600 metres amb un desnivell aproximat de 1.680 metres. Per als més joves es disputa la Cuita el Sol Jove, amb arribada al Jespedil (a 2.200 m d’altitud), amb 1.000 m de desnivell. També té lloc la Cuita el Sol infantil, una caminada no competitiva de 500 m. A més de la cursa esportiva, també s’organitza una jornada festivocultural pirinenca amb un mercat tradicional de productes artesans pallaresos, una exhibició de gossos d’atura, la projecció continuada de les imatges dels anys anteriors, un sopar popular i ball.

Més informació:

Sky Games - Associació per al Desenvolupament de la Ribagorça Romànica
Tel. 973 69 00 60
Web: www.ribagorzaromanica.com

Volta a la Cerdanya en Ultrafons
Tel. 972 88 48 84
Web: www.ultrafons.com

Correpallars-I Lliga Pallaresa de Curses de Muntanya
Webs: http://espardenyada.blogspot.com.es
www.camialestrinxeres.cat
www.verticalcabanera.com
www.cucadellum.net
www.rialpmatxicots.cat

Cuita el Sol - Centre Excursionista de Lleida
Tel. 973 24 23 29
Webs: www.cuitaelsol.org i www.cel.cat