EL PATRONAT DE TURISME PREVEU REPETIR L’OCUPACIÓ TURÍSTICA DE L’ESTIU PASSAT

 

Els diferents sectors turístics de Lleida esperen que aquest estiu es puguin mantenir uns nivells d'ocupació i d'activitat molt similars als de l'any passat. Si es compleixen aquestes previsions, les comarques lleidatanes rebran durant aquestes vacances d’estiu uns 750.000 turistes, que generaran més de dos milions de pernoctacions. L’oferta d’allotjament turístic reglat serà per a aquesta temporada de 59.186 places, entre hotels, càmpings, turisme rural, apartaments turístics, refugis, instal·lacions juvenils i albergs. 
 

El factor climatològic tindrà un paper important quant al comportament turístic de la temporada, ja que les temperatures altes afavoriran les destinacions més fresques com ara la zona dels Pirineus. A més, es preveu que aquest estiu es podrà notar un increment del nombre de visitants estrangers procedents d’Israel, Alemanya i França, fruit de les accions promocionals en l’àmbit internacional que s’han dut a terme darrerament.

Els representants dels diferents sectors turístics coincideixen a manifestar que les previsions per a aquest estiu a les comarques de Lleida són les de mantenir els mateixos nivells d’ocupació de l’any passat durant els mesos de juliol, agost i setembre, malgrat l’actual conjuntura econòmica. Pel que fa a l’ocupació per mesos, l’agost, com ja és habitual, serà el que comportarà una major demanda turística, amb una mitjana d’ocupació que oscil·larà entre el 70 i el 80%.

Quant a les previsions d’ocupació en el sector de l’hoteleria, es preveu una mitjana d’ocupació durant el mes de juliol a les zones turístiques de Lleida i la seva àrea d’influència entre el 45 i el 50%. A l’agost, aquesta mitjana d’ocupació estarà situada al voltant del 70%, tot i que en algunes dates i destinacions els percentatges podran arribar a tocar el 90% a les zones del Pirineu i pels volts del 15 d’agost. En canvi, el mes de setembre estarà sobre el 40%.

El turisme rural també es mostra optimista quant a les previsions per a aquest estiu i confia que la nova classificació per espigues de les cases de turisme rural els pugui beneficiar. Fins ara, 250 cases de turisme rural de la demarcació de Lleida s’han afegit a la nova classificació. L’ocupació d'aquest estiu als establiments de turisme rural podria oscil·lar en el conjunt de la demarcació de Lleida entre el 40 i el 45% al juliol, entre el 75 i el 80% a l’agost i en un 40% al setembre.

El sector del càmping preveu que pot registrar un lleuger descens d’un 5% respecte de l’ocupació de l’any passat en les places d’acampada. En canvi, les places de bungalous mantindran els mateixos nivells d’ocupació. En concret, les previsions en la modalitat d’acampada per al mes de juliol es mouen al voltant del 45%, a l’agost sobre el 75% i al setembre sobre el 35%. Pel que fa a les places de bungalous, tindran una ocupació similar per al mes de juliol, que es podria situar en una mitjana del 70%, el mes d’agost podrien arribar fins al 95% i el setembre, sobre el 60%.

Pel que fa a les activitats per a aquest estiu, també es preveu que puguin mantenir els mateixos nivells de contractació de serveis de l’any passat, que podria estar situada entre el 70 i el 76% de la seva capacitat, principalment el mes d’agost. El mes de juliol és el que es presenta amb una incertesa més gran.

El Patronat de Turisme estima que, si es compleixen aquestes previsions d’ocupació turística per a aquest estiu, es consolidaran els creixements d’ocupació de tots aquests anys anteriors i el nombre de turistes que visitaran les comarques de Lleida oscil·larà al voltant dels 750.000, que hi duran a terme més de dos milions de pernoctacions.

Els turistes que visitaran les Terres de Lleida aquest estiu provindran en la seva gran majoria de Catalunya en un 60% del total, seguits dels visitants de la resta de l’Estat en un 25% (procedents majoritàriament de la Comunitat de Madrid i de la Comunitat Valenciana). El 15% restant corresponen al turisme estranger, de manera que més de 100.000 turistes estrangers vindran aquest estiu a Lleida. Per països de procedència, cal dir que França és el primer país emissor amb un 35%, seguit del Benelux amb un 20%, Alemanya amb un 8% i la resta, com ara la Gran Bretanya i Israel, amb percentatges inferiors.

Per zones, la Val d’Aran, els dos Pallars, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell i la Cerdanya concentraran les xifres d’ocupació més altes. La resta de comarques i la mateixa ciutat de Lleida també tindran un bon comportament en l’ocupació turística per a aquest estiu.

Un total de 59.186 places
L’oferta d’allotjament turístic reglat per a aquest estiu entre hotels, càmpings, turisme rural, apartaments turístics, refugis, instal·lacions juvenils i albergs se situa en 1.267 establiments i 59.186 places. Aquesta xifra, en termes absoluts, representa un increment de l’oferta respecte de l’any anterior de 2.600 places. Malgrat aquest augment, cal dir que enguany, per primera vegada en els darrers anys, l’oferta turística no creix en el nombre d’establiments i que l’increment de les places és degut a un canvi en la normativa del sector del càmping que multiplica per 3 la xifra d’unitats d’acampada, en comptes de 2,5 com es calculava fins ara. Per tant, es tracta d’un creixement que no és motivat per un augment de l’oferta, ja que es mantenen els 61 establiments de càmping dels anys anteriors.

Per tipus d’allotjament, l’oferta d’hoteleria d’enguany és de 413 establiments amb 21.131 places; turisme rural, 581 cases i 4.111 places, i càmping, 61 establiments i 21.972 places. La resta de l’oferta engloba els 88 apartaments turístics (amb 4.253 places), els 27 albergs (2.523), els 63 refugis (2.099), les 29 cases de colònies (2.411) i les 5 granges escola (686).

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.lleidatur.com