EL TURISME TORNA AMB FORÇA DURANT L’AGOST A LA DEMARCACIÓ DE LLEIDA


Tot el territori de Lleida afronta el mes amb optimisme, un cop eliminades les restriccions a la ciutat de Lleida i a set pobles del Segrià, una de les tretze comarques de la demarcació. A la zona de l'Alt Pirineu i l’Aran, on es localitzen els principals espais naturals del territori, es manté una escassa incidència de la Covid-19 i els establiments i les empreses turístiques apliquen amb rigor els protocols per garantir la seguretat dels clients.


El sector turístic lleidatà va recuperant el pols i, si no es produeix cap incidència sanitària, es disposa a afrontar el mes amb bons nivells d’ocupació pel que fa als allotjaments i d’activitat pel que fa als esports de natura i d’aventura. L’escassa incidència de la Covid-19 a la demarcació; l’exhaustiva tasca d’adaptació de les empreses del sector a la nova situació (aplicant tots els protocols sanitaris requerits); el reinici de les activitats lúdiques, esportives i culturals, i la mateixa “idiosincràsia” del turisme lleidatà, fonamentat en bona part en les activitats de natura desenvolupades en grans espais oberts i sense massificacions (un turisme “saludable”, en definitiva), han afavorit un progressiu retorn del turisme a la demarcació, bàsicament català però també de comunitats com València, el País Basc i Aragó, al qual cal afegir un petit percentatge de visitants francesos.

D’altra banda, la baixada de turistes d’altres països s’ha vist compensada per l’increment de turistes catalans que han decidit no viatjar a l’estranger i sí fer-ho a l’interior del país.

Fins i tot es dona el cas de paratges com la zona del Segre Rialb, al Prepirineu, que en l’actual conjuntura ha esdevingut una destinació turística molt sol·licitada per la seva tranquil·litat i per gaudir d’una explotació turística limitada. Es tracta en la seva majoria de grups familiars, allotjats en cases rurals, càmpings i hotels petits, que fan activitats aquàtiques i esportives al voltant del pantà de Rialb.

Cal recordar que, a més, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida va acordar invertir 680.000 euros per impulsar el sector turístic a la demarcació.

La majoria d’equipaments turístics han reobert les portes o ho faran en breu. Així, el telefèric de la Vall Fosca va iniciar la temporada l’1 d’agost. Aquest servei, que dona accés al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, ha començat a funcionar aquest dissabte, un cop subsanat un petit problema tècnic, i amb un estricte protocol de seguretat. El servei de telefèric va lligat amb el servei del bus del Parc que, des de l’1 de juliol i fins al 30 de setembre, dona servei de la Pobla de Segur a Sallente.

El Tren dels Llacs, un recorregut turístic espectacular entre les ciutats de Lleida i la Pobla de Segur, reinicia l’activitat el 22 d’agost amb viatges setmanals tots els dissabtes fins al 31 d’octubre, sempre amb reserva prèvia. L’itinerari, amb vagons d’època, travessa les serres del Mont-roig i el Montsec, amb paisatges espectaculars de parets aspres, congostos i quatre embassaments, els de Sant Llorenç, Camarasa, Cellers i Sant Antoni, aconseguint panoràmiques espectaculars fins a completar un total de 41 túnels i 31 ponts.

El Castell templer de Gardeny, a la ciutat de Lleida, ofereix visites gratuïtes tot el mes, amb itinerari senyalitzat i totes les garanties de seguretat pels protocols Covid-19<.

Recordem que els parcs naturals de la demarcació (el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Natural del Cadí-Moixeró) ja han reiniciat les activitats i les visites guiades, alhora que s’han posat també en marxa equipaments emblemàtics com el Parc Astronòmic Montsec (la Noguera) o el centre Món Natura Pirineus, que obrirà portes el 17 de juliol.

Igualment, ja és visitable el conjunt de monuments de la demarcació, com les esglésies romàniques de la Vall de Boí, a l’Alta Ribagorça, declarades Patrimoni de la Humanitat; el Conjunt d’Art Rupestre de la Roca dels Moros del Cogul (les Garrigues); la fortalesa ibèrica dels Vilars d’Arbeca (les Garrigues); el convent de Sant Bartomeu de Bellpuig (l’Urgell); la catedral romànica de la Seu d’Urgell, i el monestir cistercenc de Vallbona de les Monges (l’Urgell).

Amb l’obertura del Museu dera Val d’Aran, funcionen ja els dotze museus de la demarcació (amb diverses activitats com visites guiades i teatralitzades), als quals s’afegeixen la vintena d’espais museístics de les comarques lleidatanes. 

Lleida disposa d’una oferta àmplia i de qualitat d’allotjaments de tot tipus repartits entre les tretze comarques de la demarcació, i que han implementat estrictament tots els protocols sanitaris per garantir una estada segura als visitants. Cal recordar que el territori lleidatà disposa de 415 establiments hotelers, 62 càmpings, 655 establiments de turisme rural, 3.354 habitatges d’ús turístic i 66 refugis, amb un total de 93.753 places.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat