ESTABLIMENTS DE TURISME RURAL: BONES PREVISIONS PER A LA PLANA DE LLEIDA DURANT AQUEST JULIOL


A partir de Sant Joan s’ha incrementat el ritme de reserves, i les comarques de muntanya assoliran la màxima ocupació el mes d’agost.


La setmana de la festivitat de Sant Joan ha marcat també el tret de sortida de la temporada turística per als establiments de turisme rural –més de 650– de la demarcació de Lleida, traduït en un important impuls de les reserves d’aquest tipus d’allotjament.

Seguint la tendència general a la demarcació, les previsions d’ocupació a les comarques de la plana durant el juliol són molt bones, mentre que a les zones de muntanya es concentrarà més en els caps de setmana. Inversament, els pronòstics són d’una ocupació excel·lent durant tot l’agost a les cases rurals del Pirineu i Prepirineu i d’una demanda més de cap de setmana a les comarques meridionals de la demarcació.    

El president de la Federació de Cases Rurals de Lleida, Jaume Ramon, matisant sempre que els números finals tindran molt a veure amb l’evolució de la crisi sanitària, considera que el balanç de la temporada d’estiu pot ser més o menys normal, i fins i tot una mica millor a les comarques de la plana. No obstant això, “la situació atípica que vivim ens obliga a ser prudents a l’hora de pronosticar com anirà, i més encara pel fet que enguany s’incrementen les reserves d’última hora, el que provoca una certa incertesa en les previsions”.

La tipologia de client és variada, però predominen els grups familiars i d’amics, amb estades d’entre un cap de setmana i 10 dies, procedents bàsicament de l’àrea metropolitana de Barcelona, amb alguns visitants d’altres indrets de l’Estat i, en menor grau, de França, en aquest cas concentrats sobretot a la Val d’Aran.

La Federació de Cases Rurals de Lleida considera que aquest tipus d’allotjament ofereix uns valors singulars que el fan molt atractiu per a l’usuari, com ara la privacitat i l’aïllament, que afavoreix un escàs risc sanitari; la comoditat i tranquil·litat, amb un ritme i uns horaris relaxats, adaptats a les preferències del client; el contacte directe amb la natura i l’entorn rural, com també la possibilitat de disposar de serveis propis (barbacoa, jocs, piscina, etc.). Precisament, els establiments amb piscina continuen estant entre els més demandats.

A més dels anteriors, altres avantatges d’aquest tipus d’establiment radiquen en l’autenticitat, el vincle amb el territori, la proximitat amb el client i la qualitat de la seva oferta. Incorpora, a més, els valors de turisme sostenible, en un sentit econòmic i ambiental, ja que preserva un equilibri amb el territori, i manté la identitat cultural i la tipologia arquitectònica de la zona en la qual es troben, a més de facilitar a l’usuari el coneixement directe de l’entorn rural, inclosos pobles i paratges pintorescos.  

Hi ha dos amplis grups d’establiments, els allotjaments rurals i les cases de pagès o establiments d’agroturisme. Els allotjaments rurals són masies o masoveries destinades exclusivament a rebre viatgers, que ofereixen tot tipus de comoditats i una àmplia oferta de serveis. Per la seva banda, les cases de pagès o establiments d’agroturisme pertanyen a pagesos professionals que duen a terme activitats agràries, ramaderes o forestals, i que combinen aquesta feina amb la recepció i l’acolliment d’hostes. Els dos grups es divideixen alhora en dues tipologies: cases individuals, que ofereixen als hostes un ús exclusiu de tots els espais de l’habitatge, i cases compartides, en les quals les estances comunes es comparteixen amb els propietaris i altres hostes.

La demarcació disposa actualment de 655 establiments de turisme rural, amb un total de 4.717 places, dels quals un 80 % estan situats a les comarques del Pirineu i Prepirineu.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat

Federació de Cases Rurals de Lleida

Tel. 629 77 08 76 (Jaume Ramon, president)
Web: https://www.lleidarural.info/es/